Voorjaarspronkridderzwam: verschil tussen versies
k (→Eetbaarheid) |
|||
Regel 3: | Regel 3: | ||
==Kenmerken en voorkomen== | ==Kenmerken en voorkomen== | ||
De voorjaarspronkridder groeit in april en mei, en ontleent zijn engelse naam ''St. George's Mushroom'' aan Sint Joris (23 april), omdat hij rond die tijd verschijnt. Hij is wit tot roomgeel en heeft een hoed van 5-15cm breed die vaak aan de randen onregelmatig gegolfd is en aan de uiteinden iets naar binnen is gerold. De plaatjes zitten dicht op elkaar gepakt en zijn tevens wit, evenals de sporen (plaats de hoed hiervoor een nacht op een zwart vel). | De voorjaarspronkridder groeit in april en mei, en ontleent zijn engelse naam ''St. George's Mushroom'' aan Sint Joris (23 april), omdat hij rond die tijd verschijnt. Hij is wit tot roomgeel en heeft een hoed van 5-15cm breed die vaak aan de randen onregelmatig gegolfd is en aan de uiteinden iets naar binnen is gerold. De plaatjes zitten dicht op elkaar gepakt en zijn tevens wit, evenals de sporen (plaats de hoed hiervoor een nacht op een zwart vel). De steel is 2-6cm lang en 10-25mm dik, en massief van binnen. Het vlees is wit en zacht, en verkleurt niet rood bij doorsnijden. | ||
Een belangrijke determinatiefactor bij de voorjaarspronkridder is de melige, komkommerachtige geur, die lijkt op de geur van de [[zadelzwam]], iets dat je na een keer ruiken eenvoudig herkent. | Een belangrijke determinatiefactor bij de voorjaarspronkridder is de melige, komkommerachtige geur, die lijkt op de geur van de [[zadelzwam]], iets dat je na een keer ruiken eenvoudig herkent. |
Versie van 19 apr 2011 06:05
De Voorjaarspronkridderzwam (Calocybe Gambosa), ook wel Mairitterling (DE), Mousseron vrai (FR), St George’s Mushroom (EN) of Tricolome de la Saint-Georges (FR) genoemd, is een smakelijke voorjaarspaddenstoel.
Kenmerken en voorkomen
De voorjaarspronkridder groeit in april en mei, en ontleent zijn engelse naam St. George's Mushroom aan Sint Joris (23 april), omdat hij rond die tijd verschijnt. Hij is wit tot roomgeel en heeft een hoed van 5-15cm breed die vaak aan de randen onregelmatig gegolfd is en aan de uiteinden iets naar binnen is gerold. De plaatjes zitten dicht op elkaar gepakt en zijn tevens wit, evenals de sporen (plaats de hoed hiervoor een nacht op een zwart vel). De steel is 2-6cm lang en 10-25mm dik, en massief van binnen. Het vlees is wit en zacht, en verkleurt niet rood bij doorsnijden.
Een belangrijke determinatiefactor bij de voorjaarspronkridder is de melige, komkommerachtige geur, die lijkt op de geur van de zadelzwam, iets dat je na een keer ruiken eenvoudig herkent.
Hij groeit herkenbaar in heksenkringen, meestal in het gras (weilanden, bermen) maar soms ook in struikgewas of aan de randen van het bos. Vaak is het gras plaatselijk vitaler & groener van kleur in de heksenkring.
Verwisselbare paddenstoelen
De voorjaarspronkridder kan verwisseld worden met de weidechampignon of de witrode vezelkop, beiden plaatjeszwammen die in april en mei in het gras voorkomen. Tevens kan hij verwisseld worden met de giftige satijnzwam, die van mei tot november in heksenkringen in loof- en naaldbossen groeit.
- De weidechampignon heeft echter roze tot zwartbruine plaatjes, een ring om de steel en een fijnschubbige hoed.
- De witrode vezelkop (giftig) heeft soms een wittige hoed, maar eerder bruinachtig tot steenrood en is radiaal vezelig. Hij ruikt onaangenaam en de plaatjes zijn al snel grijsbruinig.
- De giftige satijnzwam, maar de plaatjes van deze paddenstoel staan verder uit elkaar en zijn niet aan de steel gehecht (afronding naar binnen toe).
Soms is er verwarring over de franse naam van deze paddenstoel, Mousseron. Er zijn meerdere paddenstoelen die in het frans Mousseron heten, waaronder de tevens eetbare weidekringzwam.
Eetbaarheid
De gehele paddenstoel is eetbaar, rauw of gebakken. Sommige mensen vinden de paddenstoel rauw naar watermeloen smaken. Mocht je de smaak onaangenaam vinden, dan is deze te verwijderen door fijn snijden en voorkoken.
Verzamelen: april-mei
Recepten
Carpaccio van voorjaarspronkridders
amuse, 4 personen
Door zijn bijzondere, karakteristieke smaak is deze paddenstoel erg geschikt om rauw verwerkt te worden, bijvoorbeeld als carpaccio.
Ingrediënten:
- 4 flinke voorjaarspronkridders
- een paar takjes basilicum
- 1 citroen
- 2 el olijf- of notenolie
- Parmezaanse kaas
- peper en zout
Doe de voorjaarspronkridders eerst een kwartier in de vriezer (zodat deze nog net niet bevroren is), en snij ze met een scherp mes in heel dunne (verticale) plakjes. Haal de blaadjes van de basilicum, en snij deze in kleine stukjes. Maak met het sap van 1 citroen, en de olie, peper & zout een dressing.
Schik de paddenstoelencarpaccio op de vier bordjes, en bestrooi deze met de kleingesneden basilicum. Sprenkel de dressing eroverheen en tenslotte de parmezaanse kaas. Smakelijk!
Foto's
-
Een deel van de heksenkring van voorjaarspronkridders