Japanse Kweeappel: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 1: | Regel 1: | ||
[[Bestand:Japanse kwee appel.jpg|thumb|300px|right]] De Japanse kweeappel (Chaenomeles japonica) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). Andere benamingen zijn Japanse dwergkwee of sierkwee. | [[Bestand:Japanse kwee appel.jpg|thumb|300px|right]] De Japanse kweeappel (Chaenomeles japonica) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) en verwant aan de kweepeer (Cydonia oblonga). Andere benamingen zijn Japanse dwergkwee of sierkwee. | ||
Japanse kweeappel is zuurder dan kweepeer en heel aromatisch. Ik heb een recept uitgeprobeerd met mispels. Die zijn juist zoet en een beetje wee van smaak. Het bleek een gouden greep. | Kweeappel is een winterharde struik die niet hoger wordt dan 2 meter. Hij doet het goed aan de waterkant en tegen muren. Is bestand tegen zout dat wordt meegenomen met de zeewind of met opspattend strooizout dat tegen de stam komt. | ||
De bladeren zijn getand en de rode bloemen zitten in trossen. Deze bloeien in april en mei. Kweeappels zijn geel of oranje en minder groot dan kweeperen. Afhankelijk van de soort 3-6 cm. Ze kunnen gestoofd of gekookt gegeten worden. | |||
De meeste cultivars zijn hybrides onder de naam Chaenomeles x superba. | |||
Japanse kweeappel is zuurder dan kweepeer en heel aromatisch. Ik heb een recept uitgeprobeerd met mispels. Die zijn juist zoet en een beetje wee van smaak. Het bleek een gouden greep. | |||
=Leuk weetje== | |||
Kweeappel is de waardplant van bacterievuur, een zeer besmettelijke bacterie. Daarom zijn veel meidoornhagen verwijderd en mogen mispels en kweeperen niet overal geplant worden. | |||
===Recept=== | ===Recept=== | ||
Regel 8: | Regel 16: | ||
* 150 gr. suiker | * 150 gr. suiker | ||
[[Bestand:Japanse kweeappel bloem.jpg|thumb|300px|right|In het voorjaar bloei de plant met prachtige rode bloemen]]Zet 350 gr. appeltjes met weinig water op. Ze moeten net niet onderstaan. Kook heel zachtjes tot ze zacht zijn en doe ze door een niet te fijne zeef. Wat in de zeef overblijft zet je nog 1 keer op met weinig water en druk je ook weer door de zeef. Doe hetzelfde met de mispels. Meng de beide | [[Bestand:Japanse kweeappel bloem.jpg|thumb|300px|right|In het voorjaar bloei de plant met prachtige rode bloemen]]Zet 350 gr. appeltjes met weinig water op. Ze moeten net niet onderstaan. Kook heel zachtjes tot ze zacht zijn en doe ze door een niet te fijne zeef. Wat in de zeef overblijft zet je nog 1 keer op met weinig water en druk je ook weer door de zeef. Doe hetzelfde met de mispels. Meng de beide moezen en voeg de suiker toe. Kook tot de suiker helemaal is opgelost. | ||
Recept van Roel van Kollem. | Recept van Roel van Kollem. | ||
[[categorie:November]] | [[categorie:November]] |
Versie van 12 feb 2021 14:23
De Japanse kweeappel (Chaenomeles japonica) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) en verwant aan de kweepeer (Cydonia oblonga). Andere benamingen zijn Japanse dwergkwee of sierkwee.
Kweeappel is een winterharde struik die niet hoger wordt dan 2 meter. Hij doet het goed aan de waterkant en tegen muren. Is bestand tegen zout dat wordt meegenomen met de zeewind of met opspattend strooizout dat tegen de stam komt. De bladeren zijn getand en de rode bloemen zitten in trossen. Deze bloeien in april en mei. Kweeappels zijn geel of oranje en minder groot dan kweeperen. Afhankelijk van de soort 3-6 cm. Ze kunnen gestoofd of gekookt gegeten worden.
De meeste cultivars zijn hybrides onder de naam Chaenomeles x superba.
Japanse kweeappel is zuurder dan kweepeer en heel aromatisch. Ik heb een recept uitgeprobeerd met mispels. Die zijn juist zoet en een beetje wee van smaak. Het bleek een gouden greep.
Leuk weetje=
Kweeappel is de waardplant van bacterievuur, een zeer besmettelijke bacterie. Daarom zijn veel meidoornhagen verwijderd en mogen mispels en kweeperen niet overal geplant worden.
Recept
- 350 gr. Japanse kweeappelmoes
- 350 gr. mispelmoes
- 150 gr. suiker
Zet 350 gr. appeltjes met weinig water op. Ze moeten net niet onderstaan. Kook heel zachtjes tot ze zacht zijn en doe ze door een niet te fijne zeef. Wat in de zeef overblijft zet je nog 1 keer op met weinig water en druk je ook weer door de zeef. Doe hetzelfde met de mispels. Meng de beide moezen en voeg de suiker toe. Kook tot de suiker helemaal is opgelost.
Recept van Roel van Kollem.