Daslook: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 15: | Regel 15: | ||
===Bollen=== | ===Bollen=== | ||
[[Bestand:Daslookknolletjes.JPG|thumb|400px|right|Daslookknolletjes]]Een bol kan rauw of gekookt worden gegeten. Een bol heeft een vrij sterke knoflooksmaak en kan het hele jaar door verzameld worden (hoewel je in het voorjaar natuurlijk beter de bladeren kunt oogsten en in het najaar de bollen). De bollen kunnen 4 cm lang worden en een diameter hebben van 1 cm. | [[Bestand:Daslookknolletjes.JPG|thumb|400px|right|Daslookknolletjes]]Een bol kan rauw of gekookt worden gegeten. Een bol heeft een vrij sterke knoflooksmaak en kan het hele jaar door verzameld worden (hoewel je in het voorjaar natuurlijk beter de bladeren kunt oogsten en in het najaar de bollen). De bollen kunnen 4 cm lang worden en een diameter hebben van 1 cm. | ||
=== Recept daslooksoep === | |||
2 uien | |||
klontje boter | |||
3 aardappelen | |||
100 g blad daslook | |||
100 g bieslook | |||
2 tenen knoflook | |||
1 l bouillon | |||
slagroom | |||
100 g kaas of schapenkaas | |||
Snij de uien in stukjes. Schil de aardappelen en snij die ook in stukjes. Snij blad daslook klein. | |||
Bak de uien vijf minuten zachtjes in de roomboter. Doe de aardappelen en de daslook erbij. Laat 5 minuten smoren, op laag vuur. | |||
Voeg de bouillon toe, laat 20 minuten zachtjes koken en maak de soep fijn. Voeg de room toe, verwarm het geheel weer en dien op met in elk bord een dot schapenkaas of andere kaas. (Maurice Godefridi) | |||
Daslook staat op de lijst van Beschermde planten van Nederland. Plukken of delen van de plant gebruiken is niet toegestaan! | Daslook staat op de lijst van Beschermde planten van Nederland. Plukken of delen van de plant gebruiken is niet toegestaan! |
Versie van 17 feb 2016 20:05
Daslook (Allium ursinum) is een overblijvende plant en wordt 20 tot 40 cm hoog. De stengels zijn 3-kantig of halfrond. De planten vormen pollen en grote groepen. De wortels bestaan uit langwerpige bollen. De meestal uit tweeën bestaande ovale, wortelstandige bladeren zijn 2 tot 5 cm breed, donkergroen en parallelnervig. De bladsteel is 5 tot 15 cm lang. De bladeren verspreiden een sterke uiengeur.
De zuiver witte bloemen hebben zes witte bloemdekbladen en zijn in losse bolvormige schermen gegroepeerd. De plant bloeit van april tot juni, maar soms tot juli. De plant groeit vaak in groepen en trekt door de sterke uienlucht snel de aandacht. Elke bloem heeft 6 meeldraden, die ongeveer half zo lang zijn als de bloembladen. De zaden zijn zwartbruin. Daslook groeit op beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke grond en is te vinden in o.a. loofbossen en struikgewas.
Daslook staat op de lijst van Beschermde planten van Nederland. Plukken of delen van de plant gebruiken is niet toegestaan!
Toepassingen
Bladeren & bloemhoofden
De bladeren kunnen rauw of gekookt worden gegeten en zijn vaak al vanaf eind januari te vinden. De bladeren moeten voor de bloei worden verzameld en kunnen fijngehakt in salades en in soepen worden gebruikt. De bloemen kunnen rauw of gekookt worden gegeten. Ze zijn vaak sterker van smaak dan de bladeren en kunnen in kleine hoeveelheden aan een salade worden toegevoegd. De bloemhoofden kunnen nog worden gegeten als de zaaddozen zich gaan vormen. Als de zaden rijpen wordt de smaak nog sterker. Bij het verzamelen van de bladeren bestaat het gevaar van verwisseling met bladen van andere planten, zoals lelietje-van-dalen, gevlekte aronskelk en herfsttijloos die giftig zijn. Jaarlijks vallen er slachtoffers door deze verwisseling.
Daslook staat op de lijst van Beschermde planten van Nederland. Plukken of delen van de plant gebruiken is niet toegestaan! Verzamelen: maart-juni
Bollen
Een bol kan rauw of gekookt worden gegeten. Een bol heeft een vrij sterke knoflooksmaak en kan het hele jaar door verzameld worden (hoewel je in het voorjaar natuurlijk beter de bladeren kunt oogsten en in het najaar de bollen). De bollen kunnen 4 cm lang worden en een diameter hebben van 1 cm.
Recept daslooksoep
2 uien klontje boter 3 aardappelen 100 g blad daslook 100 g bieslook 2 tenen knoflook 1 l bouillon slagroom 100 g kaas of schapenkaas
Snij de uien in stukjes. Schil de aardappelen en snij die ook in stukjes. Snij blad daslook klein.
Bak de uien vijf minuten zachtjes in de roomboter. Doe de aardappelen en de daslook erbij. Laat 5 minuten smoren, op laag vuur. Voeg de bouillon toe, laat 20 minuten zachtjes koken en maak de soep fijn. Voeg de room toe, verwarm het geheel weer en dien op met in elk bord een dot schapenkaas of andere kaas. (Maurice Godefridi)
Daslook staat op de lijst van Beschermde planten van Nederland. Plukken of delen van de plant gebruiken is niet toegestaan!
Zoek of meld daslook bij jou in de buurt op wildplukwijzer.nl! |