Ganzenei: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Geen bewerkingssamenvatting
(tekst clean-up en aanvulling)
Regel 1: Regel 1:
Ganzeneieren hebben wit gele schil die veel sterker is dan van de kippeneieren. Ganzeneieren wegen ook 3 – 4 keer zwaarder dan kippeneieren, tot 200g per stuk.
[[Bestand:ganzenei-kippenei.jpg|thumb|300px|Een kippenei en een ganzenei naast elkaar]]Ganzeneieren zijn grote eieren, die met 150-200 gram per stuk ongeveer 2 tot 3 keer zoveel wegen als een kippenei. De schil van ganzeneieren is ook veel sterker dan die van kippeneieren.  
Deze eieren moet je goed bewaren. De beste bewaartemperatuur is tussen 2 en 12C bij luchtvochtigheid van 85 – 90%. Met andere woorden is de koelkast de meest geschikte plaats om ganzeneieren te bewaren.
Let op dat ganzeneieren regelmatig rond zijn. Als dat niet het geval is, zijn ze beschadigd (geweest) en waarschijnlijk niet meer goed.
Bij het kopen (of vinden) van ganzeneieren let nog goed op de afwezigheid van vieze plekken op de schil. Die duiden op microbiologisch bederf. Neem nooit eieren mee waar de schil is beschadigd.


==Verzamelen==
==Verzamelen==
In het voorjaar, wanneer de ganzen over ons land trekken, kun je ganzeneieren rapen in de weilanden waar een groep is neergestreken. Vaak lopen de ganzen vanzelf van het nest wanneer je ze benaderd, wanneer dit niet het geval is, kijk dan uit dat ze je niet aanvallen. Met hun sterke vleugels kunnen ze behoorlijke klappen uitdelen als ze agressief zijn.
In het voorjaar, wanneer de ganzen over ons land trekken, zoeken zij hun broedplaatsen in rietkragen en -velden of zelfs in het weiland. De boeren hebben veel last van de ganzen, die de weilanden stuk maken en onder poepen, en zij zien de ganzen als plaag. Ook bijvoorbeeld staatsbosbeheer raapt systematisch ganzeneieren om zo de populatie nog enigzins te beheersen, zij het zonder commercieel doel, waardoor ze [http://oogstenzonderzaaien.nl/?q=node/33 meestal in de plomp verdwijnen].
 
Om zelf ganzeneieren te rapen, zoek je een plek op waar veel ganzen zitten, en vraag toestemming aan de landeigenaar. De meeste ganzen zullen al wegvliegen wanneer je meters bij ze vandaan bent. Soms blijft een gans zitten of gaat hij zelfs blazen, dan is het waarschijnlijk een tamme gans die is ontsnapt van een ganzenhouderij. Soms zul je ook lege nesten aantreffen, die er meer als hoopjes stro uitzien, maar soms zitten daar wel eieren in verstopt. De gans is dan nog bezig het nest compleet te maken, dus deze eieren zijn vaak de meest verse. Altijd even checken dus voor de zekerheid.
 
Heb je eenmaal een nest met eieren gevonden, dan is de makkelijkste manier om te testen of ze bebroed zijn of niet door ze in water te leggen. Bebroede of bedorven eieren zullen iets schuin in het water gaan liggen, met de brede kant omhoog, onbebroede eiren liggen min of meer recht. Thuis kun je eventueel met een hele sterke zaklamp of een sterk spotje de eieren tegen het licht houden om te zien of er iets in zit. Omdat de schil vrij dik is zul je met een zwak licht misschien alsnog niets zien, uiteindelijk weet je het pas zeker als je de eieren hebt gebroken...


==Toepassing==
==Toepassing==
De smaak van ganzeneieren is veel intenser dan van de kippeneieren. Ganzeneieren kun je koken of gebruiken om ovenschotels en omeletten te maken.
Je kunt de ganzeneieren het beste net als kippeneieren bewaren in de koelkast (tussen 2 en 12C bij luchtvochtigheid van 85 – 90%). Ook kan het geen kwaad om de ganzeneieren, die meestal een beetje vies zijn aan de buitenkant, even met een schuursponsje schoon te maken. Op deze manier zijn ze langer houdbaar en loop je ook niet het risico om andere producten in de koelkast te besmetten met bacteriën die eventueel op de schil kunnen zitten. Let dan meteen op beschadigingen, en gooi eieren waar barstjes of gaatjes inzitten weg.


Ganzeneieren hebben een bepaalde geur en nasmaak. Zij worden met grote voorzichtigheid gebruikt in de gastronomie. Hierbij geldt dat de ganzen die in de vrije natuur van vers gras leven, de beste eieren leveren zonder afwijkende smaken.  
De smaak van ganzeneieren is iets intenser dan van de kippeneieren, doordat ze meer vet bevatten en een relatief grotere dooier hebben. Ganzeneieren kun je koken of gebruiken om ovenschotels en omeletten te maken. Zorg er altijd voor dat het gehele ei goed gegaard is, omdat bij wilde eieren besmettingsrisico's groter zijn dan bij eieren uit de supermarkt. Verwerken in gebak (vroeger waren banketbakkers grootverbruikers van ganzeneieren!) of een omelet is daarom vaak een betere toepassing dan in de schil te koken, omdat de buitenkant dan plastic is tegen de tijd dat hij van binnen mooi gaar is. Wel kun je de eieren in hun schil bij lage temperatuur (73 graden) een uur laten garen, hij is dan mooi gaar en alle micro-organismen zijn dood.
Met wilde eieren loop je altijd kans dat ze besmet kunnen zijn. Eet ze daarom nooit rauw. Als je het ei openbreekt en de geur niet helemaal vertrouwt, gebruik dit ei liever niet.
 
Verwerk ganzeneieren dus ook nooit rauw in bijvoorbeeld mayonaise!
 
Tenslotte: vertrouw op je neus. Je weet nooit hoe lang een ganzenei al op het nest ligt. Ruikt hij onaangenaam, gooi hem dan weg.


==Eigenschappen==
==Eigenschappen==
Ganzeneieren zijn voedzaam. 100g ganzenei bevat 1,5 keer meer calorieën dan dezelfde hoeveelheid kippenei. Ganzenei is bron van vitamine A, E, D, K en B. De aanwezige mineralen zijn onder anderen fosfor en ijzer.  
Ganzeneieren zijn voedzaam. 100g ganzenei bevat 1,5 keer meer calorieën dan dezelfde hoeveelheid kippenei. Ganzenei is bron van vitamine A, E, D, K en B. De aanwezige mineralen zijn onder anderen fosfor en ijzer. In de dooier van het ganzenei bevindt zich luteïne, een krachtige antioxidant.  
In de dooier van het ganzenei bevindt zich luteïne. Dit stofje is een krachtige antioxidant. Gebruikers van ganzeneieren lopen tevens minder kans op oogziektes.
 
Een andere toepassing van de ganzeneieren is de gezichtsverzorging. Splits de dooier van de eiwitten. Rasp rijpe tomaat en voeg het aan de dooier toe. Hoe droger je gezichtshuid is, hoe meer tomaat je moet toevoegen. Meng goed, breng aan op het gezicht en laat het 15 minuten intrekken.
==Recepten==

Versie van 25 apr 2011 15:23

Een kippenei en een ganzenei naast elkaar

Ganzeneieren zijn grote eieren, die met 150-200 gram per stuk ongeveer 2 tot 3 keer zoveel wegen als een kippenei. De schil van ganzeneieren is ook veel sterker dan die van kippeneieren.

Verzamelen

In het voorjaar, wanneer de ganzen over ons land trekken, zoeken zij hun broedplaatsen in rietkragen en -velden of zelfs in het weiland. De boeren hebben veel last van de ganzen, die de weilanden stuk maken en onder poepen, en zij zien de ganzen als plaag. Ook bijvoorbeeld staatsbosbeheer raapt systematisch ganzeneieren om zo de populatie nog enigzins te beheersen, zij het zonder commercieel doel, waardoor ze meestal in de plomp verdwijnen.

Om zelf ganzeneieren te rapen, zoek je een plek op waar veel ganzen zitten, en vraag toestemming aan de landeigenaar. De meeste ganzen zullen al wegvliegen wanneer je meters bij ze vandaan bent. Soms blijft een gans zitten of gaat hij zelfs blazen, dan is het waarschijnlijk een tamme gans die is ontsnapt van een ganzenhouderij. Soms zul je ook lege nesten aantreffen, die er meer als hoopjes stro uitzien, maar soms zitten daar wel eieren in verstopt. De gans is dan nog bezig het nest compleet te maken, dus deze eieren zijn vaak de meest verse. Altijd even checken dus voor de zekerheid.

Heb je eenmaal een nest met eieren gevonden, dan is de makkelijkste manier om te testen of ze bebroed zijn of niet door ze in water te leggen. Bebroede of bedorven eieren zullen iets schuin in het water gaan liggen, met de brede kant omhoog, onbebroede eiren liggen min of meer recht. Thuis kun je eventueel met een hele sterke zaklamp of een sterk spotje de eieren tegen het licht houden om te zien of er iets in zit. Omdat de schil vrij dik is zul je met een zwak licht misschien alsnog niets zien, uiteindelijk weet je het pas zeker als je de eieren hebt gebroken...

Toepassing

Je kunt de ganzeneieren het beste net als kippeneieren bewaren in de koelkast (tussen 2 en 12C bij luchtvochtigheid van 85 – 90%). Ook kan het geen kwaad om de ganzeneieren, die meestal een beetje vies zijn aan de buitenkant, even met een schuursponsje schoon te maken. Op deze manier zijn ze langer houdbaar en loop je ook niet het risico om andere producten in de koelkast te besmetten met bacteriën die eventueel op de schil kunnen zitten. Let dan meteen op beschadigingen, en gooi eieren waar barstjes of gaatjes inzitten weg.

De smaak van ganzeneieren is iets intenser dan van de kippeneieren, doordat ze meer vet bevatten en een relatief grotere dooier hebben. Ganzeneieren kun je koken of gebruiken om ovenschotels en omeletten te maken. Zorg er altijd voor dat het gehele ei goed gegaard is, omdat bij wilde eieren besmettingsrisico's groter zijn dan bij eieren uit de supermarkt. Verwerken in gebak (vroeger waren banketbakkers grootverbruikers van ganzeneieren!) of een omelet is daarom vaak een betere toepassing dan in de schil te koken, omdat de buitenkant dan plastic is tegen de tijd dat hij van binnen mooi gaar is. Wel kun je de eieren in hun schil bij lage temperatuur (73 graden) een uur laten garen, hij is dan mooi gaar en alle micro-organismen zijn dood.

Verwerk ganzeneieren dus ook nooit rauw in bijvoorbeeld mayonaise!

Tenslotte: vertrouw op je neus. Je weet nooit hoe lang een ganzenei al op het nest ligt. Ruikt hij onaangenaam, gooi hem dan weg.

Eigenschappen

Ganzeneieren zijn voedzaam. 100g ganzenei bevat 1,5 keer meer calorieën dan dezelfde hoeveelheid kippenei. Ganzenei is bron van vitamine A, E, D, K en B. De aanwezige mineralen zijn onder anderen fosfor en ijzer. In de dooier van het ganzenei bevindt zich luteïne, een krachtige antioxidant.

Recepten