Klit: verschil tussen versies
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Je hebt de gewone en de grote klit (ook wel klis genoemd. Van allebei is de wortel eetbaar. ===Recept=== Japanse klitwortel Schil de wortel en snijd hem in lucife...') |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 1: | Regel 1: | ||
Je hebt de gewone en de grote klit ( | Je hebt de gewone (Arctium minus) en de grote klit (Arctium lappa). De gewone klit is een vaste plant en de grote is tweejarig. Vroeger stond de plant bekend als klis. Van allebei is de wortel in het eerste jaar eetbaar als hij nog geen bloemstengels heeft gemaakt. Je oogst ze in de herfst en winter. Ook kun je de jonge bloemstengels in het late voorjaar eten. Die smaken een beetje naar artisjok. | ||
===Recept=== | ===Recept=== | ||
Japanse klitwortel | Japanse klitwortel | ||
Schil de wortel en snijd hem in luciferhoutjes. Doe ze in een pan en voeg voldoende water toe zodat ze goed onder staan. Doe er een ruime scheut Japanse soyasaus bij. Laat net tegen de kook aan een minuutje of 15 koken. Proef of de wortel zacht genoeg is. Voeg eventueel extra water toe en kook tot de wortel niet meer te | Schil de wortel en snijd hem in luciferhoutjes. Doe ze in een pan en voeg voldoende water toe zodat ze goed onder staan. Doe er een ruime scheut Japanse soyasaus bij. Laat net tegen de kook aan een minuutje of 15 koken. Proef of de wortel zacht genoeg is. Voeg eventueel extra water toe en kook tot de wortel niet meer te hard is. Laat daarna al het vocht verdampen. |
Versie van 25 sep 2012 16:38
Je hebt de gewone (Arctium minus) en de grote klit (Arctium lappa). De gewone klit is een vaste plant en de grote is tweejarig. Vroeger stond de plant bekend als klis. Van allebei is de wortel in het eerste jaar eetbaar als hij nog geen bloemstengels heeft gemaakt. Je oogst ze in de herfst en winter. Ook kun je de jonge bloemstengels in het late voorjaar eten. Die smaken een beetje naar artisjok.
Recept
Japanse klitwortel
Schil de wortel en snijd hem in luciferhoutjes. Doe ze in een pan en voeg voldoende water toe zodat ze goed onder staan. Doe er een ruime scheut Japanse soyasaus bij. Laat net tegen de kook aan een minuutje of 15 koken. Proef of de wortel zacht genoeg is. Voeg eventueel extra water toe en kook tot de wortel niet meer te hard is. Laat daarna al het vocht verdampen.