Trilzwammen: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Gele trilzwam.jpg|thumb|300px|right|Gele trilzwam. Foto Will Klein Sprokkelhorst ]]
[[Bestand:Gele trilzwam.jpg|thumb|300px|right|Gele trilzwam. Foto Will Klein Sprokkelhorst ]]
Bruine trilzwam, stekeltrilzwam, spateltrilzwam (van het geslacht Tremella)en judasoor (van het geslacht Aurucilaria) staan in de De grote paddenstoelengids voor onderweg van Ewald Gerhardt te boek als eetbaar. Andere trilzwammen worden vermeld als ongenietbaar (of niet getest). Wij vermoeden dat de meeste trilzwammen eetbaar zijn maar hebben geen of nauwelijks smaak. Het gaat dus net als bij judasoor om de structuur. Ze nemen wel goed smaken op als je ze eerst wat droogt en dan in een smaakvolle vloeistof legt.
Bruine trilzwam, stekeltrilzwam, spateltrilzwam (van het geslacht Tremella)en judasoor (van het geslacht Aurucilaria) staan in de De grote paddenstoelengids voor onderweg van Ewald Gerhardt te boek als eetbaar. Andere trilzwammen waaronder de Gele trilzwam worden vermeld als ongenietbaar (of niet getest). Wij vermoeden dat de meeste trilzwammen eetbaar zijn maar hebben geen of nauwelijks smaak. Het gaat dus net als bij judasoor om de structuur. Ze nemen wel goed smaken op vooral als je ze eerst wat droogt en dan in een smaakvolle vloeistof legt.
 
==Gele trilzwam==
De Gele trilzwam en de Hersentrilzwam (niet vermeld in de Gerhardt) lijken erg op elkaar en kunnen door een ongeoefend oog makkelijk verward worden.
[[Bestand:Gele trilzwam bonbons.jpg|thumb|300px|right|Als rotsjes. Foto Will Klein Sprokkelhorst ]]
[[Bestand:Gele trilzwam bonbons.jpg|thumb|300px|right|Als rotsjes. Foto Will Klein Sprokkelhorst ]]
==Recept==
==Recept==
Regel 6: Regel 9:
'''Gele trilzwam bonbons'''
'''Gele trilzwam bonbons'''


Pluk de gele trilzwammen en was ze. Blancheer ze i.v.m. met thermolabile stoffen en [https://nl.wikipedia.org/wiki/Hemolyse Hemolyse]. Droog de paddenstoelen voor 50% in een voedseldroger.
Pluk de gele trilzwammen en was en blancheer ze. Droog de paddenstoelen voor 50% in een voedseldroger.


Nu zijn ze klaar om gemarineerd te worden. In Licor 43, Grandmarnier of een andere sinaasappellikeur. Dat kleurt mooi bij de kleur van de zwam. Ook in koffie likeur, Tia Maria of Baileys is mogelijk maar dat is minder visueel aantrekkelijk.
Nu zijn ze klaar om gemarineerd te worden. In Licor 43, Grandmarnier of een andere sinaasappellikeur. Dat kleurt mooi bij de kleur van de zwam. Ook in koffie likeur, Tia Maria of Baileys is mogelijk maar dat is minder visueel aantrekkelijk.

Huidige versie van 5 mrt 2021 om 15:33

Gele trilzwam. Foto Will Klein Sprokkelhorst

Bruine trilzwam, stekeltrilzwam, spateltrilzwam (van het geslacht Tremella)en judasoor (van het geslacht Aurucilaria) staan in de De grote paddenstoelengids voor onderweg van Ewald Gerhardt te boek als eetbaar. Andere trilzwammen waaronder de Gele trilzwam worden vermeld als ongenietbaar (of niet getest). Wij vermoeden dat de meeste trilzwammen eetbaar zijn maar hebben geen of nauwelijks smaak. Het gaat dus net als bij judasoor om de structuur. Ze nemen wel goed smaken op vooral als je ze eerst wat droogt en dan in een smaakvolle vloeistof legt.

Gele trilzwam

De Gele trilzwam en de Hersentrilzwam (niet vermeld in de Gerhardt) lijken erg op elkaar en kunnen door een ongeoefend oog makkelijk verward worden.

Als rotsjes. Foto Will Klein Sprokkelhorst

Recept

Gele trilzwam bonbons

Pluk de gele trilzwammen en was en blancheer ze. Droog de paddenstoelen voor 50% in een voedseldroger.

Nu zijn ze klaar om gemarineerd te worden. In Licor 43, Grandmarnier of een andere sinaasappellikeur. Dat kleurt mooi bij de kleur van de zwam. Ook in koffie likeur, Tia Maria of Baileys is mogelijk maar dat is minder visueel aantrekkelijk.

Nu snijd ik het heel fijn en dan gaan ze in een bonbonvormpje waarin je eerst pure chocolade hebt gegoten. Laat de vormpjes een half uurtje staan en giet daarna de niet gesmolten chocolade er uit. Laat even opstijven in de koelkast en doe dan de fijngesneden trilzwam er in met aanhangend marinadevocht. Dek af met gesmolten chocolade waarbij je er voor zorgt dat alle lucht om de paddenstoelen door licht te kloppen is verdwenen. Strijk glad af en laat opstijven.

Je kan ook melkchocolade gebruiken maar dat heeft niet mijn voorkeur.

Je kan ze ook aan stuk laten en na marineren weer licht laten drogen. Doop ze daarna in vloeibare chocolade en bestrooi ze met zout schiffertjes.

Met dank aan Will Klein Sprokkelhorst van Wilderpad voor het beschikbaar stellen van het recept.