Zwavelzwam: verschil tussen versies
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Deze pagina bevat nog geen tekst, help ons door dit artikel te starten! '''Verzamelen: april-oktober''' categorie:April categorie:Mei categorie:Juni [[c...') |
|||
(15 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven) | |||
Regel 1: | Regel 1: | ||
[[Bestand:Zwavelzwam op wilg.jpg|thumb|400px|zwavelzwam op een wilg]] | |||
===Omschrijving=== | |||
Het bijzondere van deze soort is dat deze paddenstoel in meerdere seizoenen een groeipiek vertoont. De zwavelzwam (''Laetiporus sulphureus'') groeit vanaf april met een groeipiek in juni en vervolgens vanaf augustus tot en met oktober. De paddenstoel is in zeer jonge toestand fel geel gekleurd en wordt al snel oranje-geel. Later wordt de paddenstoel oranje tot zelfs baksteenrood. De zwam is met name in jonge toestand (geel-licht oranje gekleurd) zacht en veerkrachtig met sappig vlees. Later wordt de zwam bros en taai. De zwavelzwam groeit aan verschillende bomen in een “console”. De zwam heeft een voorkeur voor eik, wilg, tamme kastanje en ook taxus. | |||
===Eetbaarheid en bewaren=== | |||
De zwavelzwam is een veel voorkomende paddenstoel die goed gegeten kan worden. De smaak en textuur komen in de verte wel een beetje overeen met kippenvlees. De Engelse naam “chicken of the woods”, letterlijk vertaald: “boskip” geeft dit ook aan. De zwavelzwam heeft dan ook een draadjes-achtige structuur. De zwavelzwam kan vers worden ingevroren waarbij de smaak en de textuur bewaard blijven. Bij drogen wordt de paddenstoel taai. | |||
Sommige mensen zijn overgevoelig voor deze paddenstoel. Als je deze paddenstoel wil proberen, eet dan dus eerst een kleine hoeveelheid. | |||
Tekst Gaston Dolmans, edit Niek van Dijk | |||
'''Verzamelen: april-oktober''' | ===Recepten=== | ||
===="Boskip"-sateh met gekruide hazelnootsaus==== | |||
Ingrediënten voor 4 personen | |||
* 350 g zwavelzwammen, schoongemaakt en in blokjes | |||
* 75 g geroosterde hazelnoten | |||
* 1 sjalotje, in vieren | |||
* 50 g witbrood, zonder korst | |||
* 2 eetl. hazelnootolie | |||
* 500 ml kokende groentebouillon | |||
* 1/2 theel. kaneel | |||
* 2 theel. honing | |||
* geraspte schil en sap van 1/2 kleine sinaasappel | |||
* 1 theel. selderijzout | |||
* 1/2 theel. cayennepeper | |||
Giet kokend water over de zwavelzwamblokjes en laat ze in 2-3 minuten zacht worden. Doe ze op sateh-prikkers. Maal de hazelnoten in een keukenmachine, voeg het sjalotje toe en maal alles fijn. Doe het brood, de olie, bouillon, kaneel, honing, sinaasappelschil en -sap erbij. Meng alles goed en breng op smaak met selderijzout en cayennepeper. Giet de helft van deze saus over de sateh en laat 30-40 minuten op kamertemperatuur intrekken. Verwarm de grill en rooster de sateh, eenmaal omkerend, 8 minuten. Serveer met couscous of rijst, groene salade en de rest van de saus, al dan niet opgewarmd. | |||
====Gebakken aardappel- en zwavelzwamblokjes met ui==== | |||
Ingrediënten voor 4 personen | |||
* 1 kg aardappelen, geschild | |||
* 50 g boter | |||
* 2 middelgrote uien, fijngesneden | |||
* 1 struik bleekselderij, fijngesneden | |||
* 1 kleine wortel, geschrapt en in dikke reepjes gesneden | |||
* 250 g zwavelzwam, schoongemaakt en in dikke blokjes gesneden | |||
* 50 ml medium sherry | |||
* 3 eetl. fijngesneden peterselie | |||
* 1 eetl. fijngeknipte bieslook | |||
* geraspte schil van 1/2 citroen | |||
* zout en versgemalen peper | |||
Kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Giet ze af, laat ze afkoelen en snijd ze in dikke blokjes. Smelt de boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag, voeg de uien, selderij en wortel toe en bak ze lichtbruin. Voeg de zwavelzwammen en de sherry toe en laat het vocht verdampen. Doe de aardappelen, kruiden, citroenschil, zout en peper er bij en bak tot alles knapperig bruin is. Serveer met een salade van friséé en jonge spinazieblaadjes. | |||
Recepten uit Paddestoelen, Alle soorten van A tot Z van Peter Jordan & Steven Wheeler | |||
==Foto's== | |||
<gallery widths=400 heights=300 perrow=2> | |||
Bestand:Zwavelzwam closeup.jpg|Closeup van de onderkant van een zwavelzwam. Onder verse zwavelzwammen hangen vaak waterdruppels (klik voor grotere versie) | |||
Bestand:Zwavelzwam met mes.jpg| | |||
Bestand:Zwavelzwammen op beuk.JPG|Mooie banken op een omgezaagde beuk | |||
</gallery> | |||
'''Verzamelen: april-juni, augustus-oktober''' | |||
[[categorie:April]] | [[categorie:April]] | ||
[[categorie:Mei]] | [[categorie:Mei]] | ||
[[categorie:Juni]] | [[categorie:Juni]] | ||
[[categorie:Augustus]] | [[categorie:Augustus]] | ||
[[categorie:September]] | [[categorie:September]] | ||
[[categorie:Oktober]] | [[categorie:Oktober]] | ||
[[categorie:Paddenstoel]] |
Huidige versie van 28 mei 2024 om 15:39
Omschrijving
Het bijzondere van deze soort is dat deze paddenstoel in meerdere seizoenen een groeipiek vertoont. De zwavelzwam (Laetiporus sulphureus) groeit vanaf april met een groeipiek in juni en vervolgens vanaf augustus tot en met oktober. De paddenstoel is in zeer jonge toestand fel geel gekleurd en wordt al snel oranje-geel. Later wordt de paddenstoel oranje tot zelfs baksteenrood. De zwam is met name in jonge toestand (geel-licht oranje gekleurd) zacht en veerkrachtig met sappig vlees. Later wordt de zwam bros en taai. De zwavelzwam groeit aan verschillende bomen in een “console”. De zwam heeft een voorkeur voor eik, wilg, tamme kastanje en ook taxus.
Eetbaarheid en bewaren
De zwavelzwam is een veel voorkomende paddenstoel die goed gegeten kan worden. De smaak en textuur komen in de verte wel een beetje overeen met kippenvlees. De Engelse naam “chicken of the woods”, letterlijk vertaald: “boskip” geeft dit ook aan. De zwavelzwam heeft dan ook een draadjes-achtige structuur. De zwavelzwam kan vers worden ingevroren waarbij de smaak en de textuur bewaard blijven. Bij drogen wordt de paddenstoel taai. Sommige mensen zijn overgevoelig voor deze paddenstoel. Als je deze paddenstoel wil proberen, eet dan dus eerst een kleine hoeveelheid. Tekst Gaston Dolmans, edit Niek van Dijk
Recepten
"Boskip"-sateh met gekruide hazelnootsaus
Ingrediënten voor 4 personen
- 350 g zwavelzwammen, schoongemaakt en in blokjes
- 75 g geroosterde hazelnoten
- 1 sjalotje, in vieren
- 50 g witbrood, zonder korst
- 2 eetl. hazelnootolie
- 500 ml kokende groentebouillon
- 1/2 theel. kaneel
- 2 theel. honing
- geraspte schil en sap van 1/2 kleine sinaasappel
- 1 theel. selderijzout
- 1/2 theel. cayennepeper
Giet kokend water over de zwavelzwamblokjes en laat ze in 2-3 minuten zacht worden. Doe ze op sateh-prikkers. Maal de hazelnoten in een keukenmachine, voeg het sjalotje toe en maal alles fijn. Doe het brood, de olie, bouillon, kaneel, honing, sinaasappelschil en -sap erbij. Meng alles goed en breng op smaak met selderijzout en cayennepeper. Giet de helft van deze saus over de sateh en laat 30-40 minuten op kamertemperatuur intrekken. Verwarm de grill en rooster de sateh, eenmaal omkerend, 8 minuten. Serveer met couscous of rijst, groene salade en de rest van de saus, al dan niet opgewarmd.
Gebakken aardappel- en zwavelzwamblokjes met ui
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg aardappelen, geschild
- 50 g boter
- 2 middelgrote uien, fijngesneden
- 1 struik bleekselderij, fijngesneden
- 1 kleine wortel, geschrapt en in dikke reepjes gesneden
- 250 g zwavelzwam, schoongemaakt en in dikke blokjes gesneden
- 50 ml medium sherry
- 3 eetl. fijngesneden peterselie
- 1 eetl. fijngeknipte bieslook
- geraspte schil van 1/2 citroen
- zout en versgemalen peper
Kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Giet ze af, laat ze afkoelen en snijd ze in dikke blokjes. Smelt de boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag, voeg de uien, selderij en wortel toe en bak ze lichtbruin. Voeg de zwavelzwammen en de sherry toe en laat het vocht verdampen. Doe de aardappelen, kruiden, citroenschil, zout en peper er bij en bak tot alles knapperig bruin is. Serveer met een salade van friséé en jonge spinazieblaadjes.
Recepten uit Paddestoelen, Alle soorten van A tot Z van Peter Jordan & Steven Wheeler
Foto's
-
Closeup van de onderkant van een zwavelzwam. Onder verse zwavelzwammen hangen vaak waterdruppels (klik voor grotere versie)
-
-
Mooie banken op een omgezaagde beuk
Verzamelen: april-juni, augustus-oktober