Grote sponszwam: verschil tussen versies
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Deze pagina bevat nog geen tekst, help ons door dit artikel te starten! '''Verzamelen: augustus-december''' categorie:Augustus categorie:September [[categor...') |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
(10 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven) | |||
Regel 1: | Regel 1: | ||
[[Bestand:Spnszwam jud. 10 06.jpg|thumb|500px]]De grote sponszwam is een vrij algemene op dennenbomen parasiterende zwam. Hij kan erg groot worden (50cm). De grote sponszwam is niet makkelijk te verwarren met andere paddenstoelen. Als u er een vindt (bofkont) doet u er goed aan deze locatie te onthouden want, zoals bij veel parasiterende paddenstoelen keert hij terug. Houd rekening met een jaar maar soms wil hij ook wel na een maand weer opkomen. Hij heeft een echte paddenstoelensmaak die gedroogd het sterkst is. Het is een persoonlijke favoriet vanwege smaak en textuur. Drogen is goed mogelijk en aangezien deze zwam gekookt het best tot zijn recht komt is het ook niet heel erg zonde. Hij is moeilijk schoon te maken maar het goede nieuws is dat hij tegen wassen met water kan. Drogen is een goede manier om het zand kwijt te raken. Na het weken blijft onderin het weekvocht het zand liggen. | |||
'''Recept''' | |||
Zoals vermeld is deze zwam uitermate geschikt om te koken en is daarom erg goed te gebruiken in (wild)stoofschotels maar nog beter bij gebraden vlees. | |||
'''Vlees met sponszwam jus''' | |||
Men bereid het vlees zoals uw ritueel dit gebied maar bij voorkeur mooi rozé. | |||
Ingrediënten: | |||
* 180 gram biefstuk | |||
* zout | |||
* een goede hand (schone!) sponszwam | |||
* een halve gesnipperde ui | |||
* een teen geperste knoflook | |||
* peper, zout | |||
* 30 gram koude boter | |||
Voor het beste resultaat zout men het vlees voor het bakken. Verhit uw pan tot een druppel water er op blijft dansen. Vet uw vlees in, niet de pan, en schroei mooi bruin aan beide zijden. Laat het vlees rusten in een voorverwarmde oven van 60 graden. Bak in de pan de ui en de sponszwam en blus af met een klein beetje water om de hitte in uw pan terug te brengen naar licht bakkend. Wacht tot de ui glazig is en de sponszwam aan de randen zacht begint te worden voor u de knoflook, peper en extra zout toevoegt. laat dit een krappe minuut warm worden voor u het vuur uitzet en de jus bind onder voortdurend roeren met de in blokjes gesneden koude boter. Strooi er peterselie over. | |||
Recept Annefriele | |||
Regel 9: | Regel 33: | ||
[[categorie:November]] | [[categorie:November]] | ||
[[categorie:December]] | [[categorie:December]] | ||
[[categorie:Paddenstoel]] |
Huidige versie van 12 nov 2020 om 11:25
De grote sponszwam is een vrij algemene op dennenbomen parasiterende zwam. Hij kan erg groot worden (50cm). De grote sponszwam is niet makkelijk te verwarren met andere paddenstoelen. Als u er een vindt (bofkont) doet u er goed aan deze locatie te onthouden want, zoals bij veel parasiterende paddenstoelen keert hij terug. Houd rekening met een jaar maar soms wil hij ook wel na een maand weer opkomen. Hij heeft een echte paddenstoelensmaak die gedroogd het sterkst is. Het is een persoonlijke favoriet vanwege smaak en textuur. Drogen is goed mogelijk en aangezien deze zwam gekookt het best tot zijn recht komt is het ook niet heel erg zonde. Hij is moeilijk schoon te maken maar het goede nieuws is dat hij tegen wassen met water kan. Drogen is een goede manier om het zand kwijt te raken. Na het weken blijft onderin het weekvocht het zand liggen.
Recept
Zoals vermeld is deze zwam uitermate geschikt om te koken en is daarom erg goed te gebruiken in (wild)stoofschotels maar nog beter bij gebraden vlees.
Vlees met sponszwam jus
Men bereid het vlees zoals uw ritueel dit gebied maar bij voorkeur mooi rozé.
Ingrediënten:
- 180 gram biefstuk
- zout
- een goede hand (schone!) sponszwam
- een halve gesnipperde ui
- een teen geperste knoflook
- peper, zout
- 30 gram koude boter
Voor het beste resultaat zout men het vlees voor het bakken. Verhit uw pan tot een druppel water er op blijft dansen. Vet uw vlees in, niet de pan, en schroei mooi bruin aan beide zijden. Laat het vlees rusten in een voorverwarmde oven van 60 graden. Bak in de pan de ui en de sponszwam en blus af met een klein beetje water om de hitte in uw pan terug te brengen naar licht bakkend. Wacht tot de ui glazig is en de sponszwam aan de randen zacht begint te worden voor u de knoflook, peper en extra zout toevoegt. laat dit een krappe minuut warm worden voor u het vuur uitzet en de jus bind onder voortdurend roeren met de in blokjes gesneden koude boter. Strooi er peterselie over.
Recept Annefriele
Verzamelen: augustus-december