Grote Stinkzwam: verschil tussen versies
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|400px|De Grote Stinkzwam komt op uit een ei gevuld met geleiDe Grote Stinkzwam is te vinden in bosachtig gebied. Deze zwam gro...') |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven) | |||
Regel 1: | Regel 1: | ||
[[Bestand:Grote Stinkzwam.jpg|thumb| | Grote Stinkzwam - Phallus Impudicus, lid van de Familie Phallaceae | ||
[[Bestand:Grote Stinkzwam.jpg|thumb|200px|De Grote Stinkzwam komt op uit een ei gevuld met gelei]]De Grote Stinkzwam is te vinden in bosachtig gebied, loof en naaldbomen. Ook in tuinen en parken, vrij algemeen. Deze zwam groeit zeer snel, binnen enkele uren, uit een gelei-achtig ei. De kleur van de hoed kan variëren. Initieel is de hoed bedekt met een glanzend groenachtig slijm. Dit trekt vliegen aan, welke het slijm opeten, zodat de kleur van de hoed al snel verandert naar crème-geel. | |||
De kans is groot dat je hem eerder zult ruiken dan dat je hem ziet. De geur is (zoals de naam doet vermoeden) zeer sterk en doordringend en heeft iets weg van een 'plashoekje'. Om de stank te verminderen is het aan te raden om reeds bij het plukken het gelei-ei te verwijderen en de hoed van de schacht af te trekken (de hoed zit los op de schacht, het lijkt op twee stukken piepschuim die in elkaar zijn geschoven). | De kans is groot dat je hem eerder zult ruiken dan dat je hem ziet. De geur is (zoals de naam doet vermoeden) zeer sterk en doordringend en heeft iets weg van een 'plashoekje'. Om de stank te verminderen is het aan te raden om reeds bij het plukken het gelei-ei te verwijderen en de hoed van de schacht af te trekken (de hoed zit los op de schacht, het lijkt op twee stukken piepschuim die in elkaar zijn geschoven). | ||
Voor consumptie de schacht ontdoen van slijm. In dunne ringen snijden (de schacht is hol) en rauw door een salade doen. De structuur is zeer luchtig, het vruchtvlees knapperig als sla en de smaak neigt enigszins naar radijs. | Voor consumptie de jonge stinkzwam en schacht ontdoen van slijm. In dunne ringen snijden (de schacht is hol) en rauw of gebakken door een salade doen. De structuur is zeer luchtig, het vruchtvlees knapperig als sla en de smaak neigt enigszins naar radijs. | ||
'''Verzamelen: mei-november''' | '''Verzamelen: mei-november''' |
Huidige versie van 28 jan 2021 om 15:02
Grote Stinkzwam - Phallus Impudicus, lid van de Familie Phallaceae
De Grote Stinkzwam is te vinden in bosachtig gebied, loof en naaldbomen. Ook in tuinen en parken, vrij algemeen. Deze zwam groeit zeer snel, binnen enkele uren, uit een gelei-achtig ei. De kleur van de hoed kan variëren. Initieel is de hoed bedekt met een glanzend groenachtig slijm. Dit trekt vliegen aan, welke het slijm opeten, zodat de kleur van de hoed al snel verandert naar crème-geel.
De kans is groot dat je hem eerder zult ruiken dan dat je hem ziet. De geur is (zoals de naam doet vermoeden) zeer sterk en doordringend en heeft iets weg van een 'plashoekje'. Om de stank te verminderen is het aan te raden om reeds bij het plukken het gelei-ei te verwijderen en de hoed van de schacht af te trekken (de hoed zit los op de schacht, het lijkt op twee stukken piepschuim die in elkaar zijn geschoven).
Voor consumptie de jonge stinkzwam en schacht ontdoen van slijm. In dunne ringen snijden (de schacht is hol) en rauw of gebakken door een salade doen. De structuur is zeer luchtig, het vruchtvlees knapperig als sla en de smaak neigt enigszins naar radijs.
Verzamelen: mei-november