Framboos: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 6: Regel 6:
   
   
==Toepassingen==
==Toepassingen==
De vruchten kunnen zowel rauw of gekookt gegeten worden en worden verwerkt in jam en tot sap.  
De vruchten kunnen zowel rauw als gekookt gegeten worden en worden verwerkt in jam en tot sap.  
Om de wortel eetbaar te maken moet het lang worden gekookt. De wortel mag echter niet te jong en niet te oud zijn. Verzamel jonge scheuten als ze in de lente net uit de grond komen en ze nog zacht zijn. Pel de jonge scheuten en eet ze rauw of gekookt. Van gedroogde bladeren kan thee worden gezet.
Ook de wortel is eventueel eetbaar. Verzamel jonge scheuten als ze in de lente net uit de grond komen en ze nog zacht zijn. Pel de jonge scheuten en eet ze rauw of gekookt. Zijn de wortels wat ouder moeten ze lang gekookt worden. Van gedroogde bladeren kan thee worden gezet.
 
==Andere soorten==
Op de buitenplaatsen van 't Gooi en in Friesland en ook in parken komt de prachtframboos (''Rubus spectabilis'') voor. De bloemen zijn cyclaam-kleurig. Vooral opvallend zijn de oranje vruchten. Deze zijn eetbaar.
 
De roodbloeiende framboos (''Rubus odoratus'') is een verwilderde frambozensoort uit Noord-Amerika. Houdt van niet te droge standplaatsen en heeft rode of paarse bloemen. De vruchten zijn eetbaar alhoewel ze weinig smaak hebben.


==Recept==
==Recept==


[[Bestand:Bushcraftweekend 09 12 summerpudding.jpg|300px|thumb|right|''foto Jacqueline Raaijmakers'']]'''Wilde summerpudding'''
[[Bestand:Bushcraftweekend 09 12 summerpudding 2.jpg|300px|thumb|right|''foto Jacqueline Raaijmakers'']]'''Wilde summerpudding'''


* 8 à 10 sneetjes oud brood, korsten verwijderd
* 8 à 10 sneetjes oud brood, korsten verwijderd
Regel 27: Regel 32:




*Blad > Th
*Blad te gebruiken als thee
'''Verzamelen: maart-mei'''
'''Verzamelen: maart-mei'''




*Vruchten > Sa, Ja, Si
*Vruchten te gebruiken in salades en om jam of siroop van te maken.
'''Verzamelen: juli-september'''
'''Verzamelen: juli-september'''



Huidige versie van 7 apr 2021 om 08:40

De framboos (Rubus idaeus) is een inheemse plant, die op open plaatsen in het bos en langs bosranden voorkomt. De plant is een heester waarvan de stengels tot 2 meter lang kunnen worden.

Elk jaar worden nieuwe stengels uit wortelopslag gevormd. Bij de zomerframboos dragen alleen de tweejarige stengels vrucht, waarna deze afsterven. Bij de herfstframboos dragen daarentegen de toppen van de eenjarige scheuten de vruchten. 

De bloei is van eind mei tot eind juni. De framboos kan zich zelf bestuiven, maar door insectenbestuiving wordt de vruchtzetting bevorderd. De framboos bestaat uit vele vruchtjes en is een steenvrucht. In tegenstelling tot de braam laat de framboos makkelijk los van de bloembodem.

De meeste rassen dragen rode vruchten, maar enkele rassen hebben gele vruchten. Er zijn, afhankelijk van het ras, bij de zomerframbozen rijpe vruchten vanaf eind juni tot half augustus. Bij de herfstframbozen zijn er rijpe vruchten vanaf begin augustus tot de eerste week van oktober en bij een doorteelt ook in mei tot half juli. Per ras duurt de oogst bij herfstframbozen zes tot acht weken.

Toepassingen

De vruchten kunnen zowel rauw als gekookt gegeten worden en worden verwerkt in jam en tot sap. Ook de wortel is eventueel eetbaar. Verzamel jonge scheuten als ze in de lente net uit de grond komen en ze nog zacht zijn. Pel de jonge scheuten en eet ze rauw of gekookt. Zijn de wortels wat ouder moeten ze lang gekookt worden. Van gedroogde bladeren kan thee worden gezet.

Andere soorten

Op de buitenplaatsen van 't Gooi en in Friesland en ook in parken komt de prachtframboos (Rubus spectabilis) voor. De bloemen zijn cyclaam-kleurig. Vooral opvallend zijn de oranje vruchten. Deze zijn eetbaar.

De roodbloeiende framboos (Rubus odoratus) is een verwilderde frambozensoort uit Noord-Amerika. Houdt van niet te droge standplaatsen en heeft rode of paarse bloemen. De vruchten zijn eetbaar alhoewel ze weinig smaak hebben.

Recept

foto Jacqueline Raaijmakers

Wilde summerpudding

  • 8 à 10 sneetjes oud brood, korsten verwijderd
  • 2 à 3 eetlepels water
  • 100 à 150 g fijne suiker
  • 900 g gemengde bosvruchten zoals blauwe bosbes, framboos, braam, bosaardbei

Beleg een 9 dl puddingvorm met de sneetjes brood zodat er geen plekje onbedekt is. Druk het brood goed aan. Hou genoeg brood over om de bovenkant te bedekken. Verwarm het water met de suiker zodat de suiker oplost. Voeg het fruit toe en laat een paar minuten verwarmen. Zeef het fruit kort en doe de vruchten met aanhangend vocht in de puddingvorm en dek af met het resterende brood. Dek de vorm af met een bord en leg daar iets zwaars bovenop. Laat een nacht op een koele plaats staan. Kook het gezeefde vocht (ongeveer 150 ml) op tot een stroperige saus en laat afkoelen. Stort de pudding de volgende dag en giet er de saus overheen. Serveer met on- of lichtgeklopte room. (Eigenlijk moet het dubble cream zijn die van zichzelf dik is.) Heel Engels en ongelooflijk lekker.

Recept van de onvolprezen Roger Phillips.


Zoek of meld frambozen bij jou in de buurt op wildplukwijzer.nl!


  • Blad te gebruiken als thee

Verzamelen: maart-mei


  • Vruchten te gebruiken in salades en om jam of siroop van te maken.

Verzamelen: juli-september