Stobbezwammetje: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 11: Regel 11:
'''Steel''' bleekgeel vanaf de basis bruin wordend, met vlezige ring, daaronder vlokkig geschubd en later hol.
'''Steel''' bleekgeel vanaf de basis bruin wordend, met vlezige ring, daaronder vlokkig geschubd en later hol.


'''Lamellen''' vastgehecht door rijpen snel kaneel roest bruin kleurend.
'''Lamellen''' vastgehecht door rijpen snel kaneel roestbruin kleurend.


'''Vlees''' geelachtig, zacht aangename kruidige geur en smaak. Alleen de hoeden gebruiken, wordt ook gekweekt.
'''Vlees''' geelachtig, zacht aangename kruidige geur en smaak. Alleen de hoeden van de zwam gebruiken. Het Stobbezwammetje wordt ook gekweekt.


'''Voorkomen''': in bosjes bijeen op stronken van loofbomen, sapotroof, (levend van dood organisch materiaal,) algemeen voorkomend
'''Voorkomen''' in bosjes bijeen op stronken van loofbomen, sapotroof, (levend van dood organisch materiaal). Algemeen voorkomend


'''Gebruik:'''
=='''Gebruik'''==
Alleen de hoedjes gebruiken.  Voor soepen en sauzen en duxelles.


=='''Recept:'''==
Eetbaar en smakelijk. '''Mogelijke verwarring met de zeer giftige Bundel- en Kraagmosklokjes en Zwavelkopjes. Daarom alleen verzamelen door gevorderde paddenstoelenzoekers.''' Alleen de hoedjes gebruiken voor soepen en sauzen en duxelles.
 
=='''Recept'''==


Bloemkool met Stobbezwammetjes
Bloemkool met Stobbezwammetjes


Ingrediënten:
Ingrediënten
bloemkoolroosjes in dunne plakjes gesneden
 
200 gram stobbezwammetjes hoeden
* bloemkoolroosjes in dunne plakjes gesneden, (van een kleine bloemkool)
olie
* 200 gram stobbezwammetjes hoeden
knoflook
* olie
2 eetlepels oestersaus
* knoflook
1 bosui
* 2 eetlepels oestersaus
1 eetlepel lichte sojasaus
* 1 bosui
Blancheer de bloemkool en de stobbezwammetjes, bak de bloemkool en de zwammetjes, voeg dan de knoflook toe, blus af met de soja en de oestersaus.
* 1 eetlepel lichte sojasaus
Proef en voeg peper en eventueel water/groetenbouillon toe.  Serveer met rijst of tarwenoedels.


Blancheer de bloemkool en de stobbezwammetjes. Bak de bloemkool en de zwammetjes tot de bloemkool zacht is maar nog wel een bite heeft, voeg dan de knoflook toe, blus af met de soja en de oestersaus. Proef en voeg peper en eventueel water/groetenbouillon toe.  Serveer met rijst of tarwenoedels.


Eetbaar en smakelijk. Mogelijke verwarring met de zeer giftige Bundel- en Kraagmosklokjes en Zwavelkopjes. Daarom alleen verzamelen door gevorderde paddenstoelenzoekers.


'''Verzamelen: mei-november'''
'''Verzamelen: mei-november'''

Huidige versie van 31 jan 2021 om 17:09

Latijnse naam Kuehneromyces mutabilis, synoniem: Pholiota mutabilis.

Lid van de familie strophariaceae


Kenmerken

Hoed 2 -6 cm breed, van bolrond groeit naar zwak gebocheld, van olijfgeel tot okerbruin, oranje met vochtige randen, vanaf het centrum verblekend.

Steel bleekgeel vanaf de basis bruin wordend, met vlezige ring, daaronder vlokkig geschubd en later hol.

Lamellen vastgehecht door rijpen snel kaneel roestbruin kleurend.

Vlees geelachtig, zacht aangename kruidige geur en smaak. Alleen de hoeden van de zwam gebruiken. Het Stobbezwammetje wordt ook gekweekt.

Voorkomen in bosjes bijeen op stronken van loofbomen, sapotroof, (levend van dood organisch materiaal). Algemeen voorkomend

Gebruik

Eetbaar en smakelijk. Mogelijke verwarring met de zeer giftige Bundel- en Kraagmosklokjes en Zwavelkopjes. Daarom alleen verzamelen door gevorderde paddenstoelenzoekers. Alleen de hoedjes gebruiken voor soepen en sauzen en duxelles.

Recept

Bloemkool met Stobbezwammetjes

Ingrediënten

  • bloemkoolroosjes in dunne plakjes gesneden, (van een kleine bloemkool)
  • 200 gram stobbezwammetjes hoeden
  • olie
  • knoflook
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1 bosui
  • 1 eetlepel lichte sojasaus

Blancheer de bloemkool en de stobbezwammetjes. Bak de bloemkool en de zwammetjes tot de bloemkool zacht is maar nog wel een bite heeft, voeg dan de knoflook toe, blus af met de soja en de oestersaus. Proef en voeg peper en eventueel water/groetenbouillon toe. Serveer met rijst of tarwenoedels.


Verzamelen: mei-november