Stobbezwammetje: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven) | |||
Regel 11: | Regel 11: | ||
'''Steel''' bleekgeel vanaf de basis bruin wordend, met vlezige ring, daaronder vlokkig geschubd en later hol. | '''Steel''' bleekgeel vanaf de basis bruin wordend, met vlezige ring, daaronder vlokkig geschubd en later hol. | ||
'''Lamellen''' vastgehecht door rijpen snel kaneel | '''Lamellen''' vastgehecht door rijpen snel kaneel roestbruin kleurend. | ||
'''Vlees''' geelachtig, zacht aangename kruidige geur en smaak. Alleen de hoeden gebruiken | '''Vlees''' geelachtig, zacht aangename kruidige geur en smaak. Alleen de hoeden van de zwam gebruiken. Het Stobbezwammetje wordt ook gekweekt. | ||
'''Voorkomen''' | '''Voorkomen''' in bosjes bijeen op stronken van loofbomen, sapotroof, (levend van dood organisch materiaal). Algemeen voorkomend | ||
'''Gebruik | =='''Gebruik'''== | ||
'''Recept | Eetbaar en smakelijk. '''Mogelijke verwarring met de zeer giftige Bundel- en Kraagmosklokjes en Zwavelkopjes. Daarom alleen verzamelen door gevorderde paddenstoelenzoekers.''' Alleen de hoedjes gebruiken voor soepen en sauzen en duxelles. | ||
=='''Recept'''== | |||
Bloemkool met Stobbezwammetjes | Bloemkool met Stobbezwammetjes | ||
Ingrediënten | Ingrediënten | ||
bloemkoolroosjes in dunne plakjes gesneden | |||
200 gram stobbezwammetjes hoeden | * bloemkoolroosjes in dunne plakjes gesneden, (van een kleine bloemkool) | ||
olie | * 200 gram stobbezwammetjes hoeden | ||
knoflook | * olie | ||
2 eetlepels oestersaus | * knoflook | ||
1 bosui | * 2 eetlepels oestersaus | ||
1 eetlepel lichte sojasaus | * 1 bosui | ||
* 1 eetlepel lichte sojasaus | |||
Blancheer de bloemkool en de stobbezwammetjes. Bak de bloemkool en de zwammetjes tot de bloemkool zacht is maar nog wel een bite heeft, voeg dan de knoflook toe, blus af met de soja en de oestersaus. Proef en voeg peper en eventueel water/groetenbouillon toe. Serveer met rijst of tarwenoedels. | |||
'''Verzamelen: mei-november''' | '''Verzamelen: mei-november''' |
Huidige versie van 31 jan 2021 om 17:09
Latijnse naam Kuehneromyces mutabilis, synoniem: Pholiota mutabilis.
Lid van de familie strophariaceae
Kenmerken
Hoed 2 -6 cm breed, van bolrond groeit naar zwak gebocheld, van olijfgeel tot okerbruin, oranje met vochtige randen, vanaf het centrum verblekend.
Steel bleekgeel vanaf de basis bruin wordend, met vlezige ring, daaronder vlokkig geschubd en later hol.
Lamellen vastgehecht door rijpen snel kaneel roestbruin kleurend.
Vlees geelachtig, zacht aangename kruidige geur en smaak. Alleen de hoeden van de zwam gebruiken. Het Stobbezwammetje wordt ook gekweekt.
Voorkomen in bosjes bijeen op stronken van loofbomen, sapotroof, (levend van dood organisch materiaal). Algemeen voorkomend
Gebruik
Eetbaar en smakelijk. Mogelijke verwarring met de zeer giftige Bundel- en Kraagmosklokjes en Zwavelkopjes. Daarom alleen verzamelen door gevorderde paddenstoelenzoekers. Alleen de hoedjes gebruiken voor soepen en sauzen en duxelles.
Recept
Bloemkool met Stobbezwammetjes
Ingrediënten
- bloemkoolroosjes in dunne plakjes gesneden, (van een kleine bloemkool)
- 200 gram stobbezwammetjes hoeden
- olie
- knoflook
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 bosui
- 1 eetlepel lichte sojasaus
Blancheer de bloemkool en de stobbezwammetjes. Bak de bloemkool en de zwammetjes tot de bloemkool zacht is maar nog wel een bite heeft, voeg dan de knoflook toe, blus af met de soja en de oestersaus. Proef en voeg peper en eventueel water/groetenbouillon toe. Serveer met rijst of tarwenoedels.
Verzamelen: mei-november