23 januari 2016 Een bijzondere kookworkshop met Roel van Kollem

aan de kook 2

Foto Monique

Om de hoek van de Kamperfoelie-, Klaprozen-, en Vlierweg ligt de Peter Pan kookstudio, bekend van zijn kookworkshops en catering. Heel toepasselijk op die plek met allemaal van die mooie eetbare kruiden en bomennamen…

 

 

 

kaas met gezegende

Welkomsthapje van kaas met gezegende distelgelei. Foto Monique.

Roel geeft een kookworkshop met in de hoofdrol karper, sponszwam en vergeten groenten, maar komt uiteindelijk met zoveel verrassingen aan, dat zelfs ik als verslaggever overwelmd wordt met zoveel nieuwe producten, dat het niet een 5 maar bijna 8 of 9 gangen menu gaat worden

De een heeft zich opgegeven omdat hij mee gaat met zijn vrouw en houdt van avontuurlijke workshops, de ander is geïnteresseerd in koken met wilde planten of vergeten groenten. Iemand is het zat om al die kant en klaar supermarktpakjes steeds op E-nummers te controleren en de volgende is meegenomen door zijn zus en houdt van experimenteren in de keuken.

 

Aansnijden van de karper Foto Fiona Ivanov

Aansnijden van de karper Foto Fiona Ivanov

Al met al een hele uitdaging voor Roel, die zichzelf de wilde gastronaut noemt, om er weer een gezellig en lekker culinair avontuur van te gaan maken. Roel heeft een keer karper in Polen gegeten en visualiseert smaken… Hij oefent niet, maar maakt recepten klaar op gevoel. Koken is proeven, vertelt hij en dan gaan we aan de slag…

Bij binnenkomst krijgen we een welkomstdrankje met Terschellinger kaas en geitenbrie met gezegende distelgelei (nog nooit eerder door iemand gemaakt, verzekert Roel de groep (eigen recept).

Carpaccio van vergeten groenten. Foto Monique

Carpaccio van vergeten groenten. Foto Monique

– Dan is er een pizza met rozenbottelpuree en sleedoornbes,
– Gestoofde karmozijnpeertjes met gedroogde sinaasappelschil en curry blaadjes. Een carpaccio van vergeten groenten met een mayonaise van zwartmoeskervel (bitter in de mond maakt het hart gezond)
– Geroerbakte wasmotlarven met crosne (een op een Michelinmannetje lijkend knolletje) met gember, knoflook en een pepertje.

 

Worst van vulling karper. Foto Monique

Worst van vulling karper. Foto Monique

De smaken zoet, zuur, zout en bitter wisselen elkaar af, zodat de smaaksensaties van de gerechten elkaar helemaal aanvullen. Het visgerecht bestaat uit karper gevuld met walnoot en zijn eigen kuit. De overtollige vulling wordt in varkensnet gerold als een worst. Daarbij zilte aardappels gekookt met blaaszeewier en een heerlijke puree van peterseliewortel.

Hoofdgerecht is everzwijnhaas gevuld met een farce van duivenlever en een jus op basis van bloed geserveerd, een prachtig gerecht… maar ook de fluweelpootjes (een paddenstoel) met Bloemendaalse kool en gepofde vergeten groenten waren heerlijk…

Abrikozenparfait met gekarameliseerde cantharellen. Foto Monique

Abrikozenparfait met gekarameliseerde cantharellen. Foto Monique

Als dessert een parfait van in dessertwijn gemarineerde abrikozen met gekaramelliseerde cantharellen en duindoornbesjes uit de oven.

Als dessert een parfait van in dessertwijn gemarineerde abrikozen met gekaramelliseerde cantharellen en duindoornbesjes uit de oven. Bij de koffie nog zelfgemaakte chocolaatjes van geconfijte pomelo en pure chocola.

 

Bonbons van geconfijte pomelo. Foto Monique.

Bonbons van geconfijte pomelo. Foto Monique.

In Roel’s kookworkshops mag je (in overleg) zelf experimenteren en al doende komt het uiteindelijke menu tot stand. De gedroogde fenegriekblaadjes en sponszwam met nog veel meer voorheen onbekende producten komen langzaam tot leven en worden een onvergetelijke smaaksensatie.

Tekst van Monique, bijgewerkt en geplaatst door Roel.

 

 

 

 

De karper vullen. Foto Monique.

De karper vullen. Foto Monique.

Everzwijnhaas gevuld met farce van duivenlever en bloedsaus. Foto Monique.

Everzwijnhaas gevuld met farce van duivenlever en bloedsaus. Foto Monique.

Dit bericht is geplaatst in Ongecategoriseerd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *