Wildplukweek Slow Food in Nederland

slowfood logoWildplukweek van Slow Food in Nederland
18 t/m 25 mei

Vorig jaar een wildplukdag. Dit jaar een hele week! Nog net in de lente. Frisse jonge blaadjes, lentepaddestoelen en rivierkreeftjes. Pluk de lente, pluk de dag.

Met trots vermelden wij dat er overal in Nederland een activiteit bij u in de buurt is. Soms wat verder weg zoals bijvoorbeeld in Zeeland of Brabant.  In Wageningen geeft “onze” Judith Evenaar een rondleiding door haar Truffelgaard. Kijk voor meer info bij de werkgroep activiteiten. In Limburg is het ons last minute gelukt om een hele leuke activiteit met Anne van der Linden te organiseren. Voor meer info kijk hieronder bij de activiteiten van professionals.

Lokale “!wilde!” slow food activiteiten:

Calocybe gambosa

voorjaarspronkridderzwammen

Haarlem: 20 mei een zilte plantjes wildpluk met de Bosbaas Edwin Cornelissen.
23 mei lentepaddestoelen spotten met Gerard Koopmanschap.
25 mei een hele dag rivierkreeftjes vangen en op open vuur bereiden.
Rotterdam: 20 mei op de Tuin op de Pier met Caroline Zeevat. Ontvangst met onkruidbrood met boter (ja, even goed lezen! ;-)) Daarna kijken, herkennen en zelf plukken. Van de opbrengst bakken ze on)kruidpizza’s.
Buiten de wildplukweek: 31 mei Slow op zondag: Lunch met wilde gans.
Amsterdam: 21 mei Wildplukdiner samen met werkgroep Oogsten zonder zaaien en Stichting Eigen Krachtvoer.
Rijnzoet: 23 mei zal truffelteler Judith Evenaar, medeoprichtster van de werkgroep Oogsten zonder Zaaien, haar Truffelgaard bij Wageningen exclusief openstellen.Hoor het verhaal over de oogst en teelt van truffels en hoor nieuws uit de truffelwereld. Maar de echte geheimen in deze ondergrondse wereld blijven natuurlijk verborgen……..
Noord Nederland: 23 mei Workshop wildplukken en worst maken met 3-gangen diner. Met Flang Cupido van ‘Flang in de pan’ ga je eerst oogsten voor het diner, dan met Livar varken worst maken en het diner bereiden.
24 mei Wildplukwandeling met lunch in de buurt van Veenhuizen. Bitter & Zoet kookt een heerlijke lunch en Leah Groeneweg van Bloemenpad neemt je mee voor een wildplukwandeling.
Utrecht: 21mei Wildwandeling met Danielle Berghmans, initiatiefneemster van ‘de Natuurkok” in Zeist, over landgoed Oostbroek in de Bilt. Na de wandeling wordt afgesloten met een kleine proeverij en een drankje.

Voor meer informatie over lokale slow food activiteiten ga naar www.slowfood.nl en kijk rechts bij de agenda of bij lokaal.

Binnen gekomen bericht: SF Brabant organiseert buiten de wildplukweek een activiteit op 31 mei. Marion Driessens houdt dan een wildpluk wandeling met uitgebreilde lunch. Voor meer info: [email protected]

Werkgroep Oogsten zonder Zaaien:

Onkruidsalade

onkruidsalade

Houdt de wilde inmaakdagen in Diemen: We gaan eerst oogsten met wie zich daarvoor opgeeft en dat dan samen verwerken tot een inmaak naar eigen keuze. Een vrijwillige bijdrage voor de werkgroep wordt gewaardeerd.
18 mei in de middag vanaf 13.00 uur (planten, paddenstoelen etc)
19 mei in de ochtend vanaf 9.00 uur (muskusrat bereiden tot lunchgerecht)
24 mei (zondag) vanaf 13.00 uur (planten, paddenstoelen etc)

21 mei organiseren wij een wildplukdiner (in principe vegetarisch, hoofdgerecht zelfgeplukte morieljes maar met wilde gans voor wie dat wil) in Amsterdam samen met Convivium Amsterdam en Stichting Eigen Krachtvoer, een organisatie voor mensen, die bij de voedselbank lopen, om te leren oogsten uit de natuur. Opgeven via [email protected] of via Convivium Amsterdam.

Voor het diner wordt 12 mei vanaf 14.00 uur een workshop wilde gans, schoonmaken en verwerken, in Diemen gehouden. Ganzenborsten en levertjes vriezen we in tot het diner. De poten, hart en maagjes verwerken we tot confit, van de rest trekken we bouillon. Opgeven door een mail te sturen naar [email protected] o.v.v. workshop wilde gans.

Voor meer informatie over Stichting Eigen Krachtvoer: https://www.facebook.com/eigenkrachtvoer.nl.

Judith opening Truffelgaard

Judith bij de opening van haar truffelgaard

23 mei zal truffelteler Judith Evenaar, medeoprichtster van de werkgroep Oogsten zonder Zaaien, haar Truffelgaard bij Wageningen exclusief openstellen. Hoor het verhaal over de oogst en teelt van truffels en hoor nieuws uit de truffelwereld. Maar de echte geheimen in deze ondergrondse wereld blijven natuurlijk verborgen. Kosten: € 10,-. Extra giften gaan naar onderhoud van de gaard en zijn zeer welkom.
Geef je op door een bericht te sturen naar [email protected].

Activiteiten van beroepsmatige wildoogsters:

19 mei 15.30 – 18.00 uur, Bunderbosbezoek met gouden afsluiting. Anne van der Linden van Kruidenproeverij LindenGroen neemt u mee naar het Bunderbos, onderwijl treft Daniëlle Townsend van Villa Verde de voorbereidingen voor een bijzondere amuse. Kosten: € 15,00 per persoon, Aanmelden: [email protected], vóór 18 mei. Bij voldoende aanmeldingen ontvangt u een bevestiging en nadere details. Voor meer informatie: www.kruidenproeverij.nl www.villa-verde.co

23 mei Koken met wilde planten door Carla Glorie in Alphen a/d Rijn. Planten herkennen, welke delen kun je kunt eten en hoe te gebruiken in de keuken. Daarna met de zelfgeplukte planten en bloemen een heerlijke lunch bereiden. Voor meer informatie: www.dedansendeboom.nl (SF leden € 5,- korting)

Niet echt in de week:
17 mei organiseert Ellen Mookhoek in Amsterdam, actief werkgroepslid, een wildplukwandeling Eetbare bloemen en groentes. Voor meer informatie: http://www.debredemoestuin.nl
29 mei Wildoogst; jagen/verzamelen met Ellen Mookhoek. Een dag over dieren en planten: waar je ze kan vinden en hoe je ze kan oogsten. Oogsten, bereiden en koken op vuur op landgoed Roggebotstaete in Flevoland. Voor meer informatie: http://www.debredemoestuin.nl/wordperssmaken/wildoogst-jagenverzamelen/

30 mei doet Michiel Bussink, werkgroepslid van het eerste uur, een workshop over en met wilde eetbare planten en bloemen. Oogsten en daarna verwerken in een driegangenmaaltijd. De workshop wordt gehouden in de buurt van Deventer.
Voor meer informatie: http://www.michielbussink.nl/content.php?id=36

Dit bericht is geplaatst in Activiteit, Ongecategoriseerd. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Wildplukweek Slow Food in Nederland

  1. m.l. eichholtz schreef:

    wat een mooi project van die Stichting Eigen Krachtvoer en goed dat jullie met ze samenwerken om Voedselbank-cliënten te laten zien hoe je voedsel zelf uit de natuur kunt halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *