Oogsten zonder zaaien diner

sponswam15 februari wordt een bijzonder oogsten zonder zaaien diner in Diemen georganiseerd. Op het menu staan in ieder geval muskusrat, sponszwam en zeeprik (Lamproie a la bordelaise).

 

 

muskusrat klaar voor de pan

Muskusrat wordt ook wel waterkonijn genoemd in Belgische restaurants omdat het minder eng klinkt. Qua smaak komt het in de buurt van haas. Een echte delicatesse en niet in de winkel te koop dus echte wildoogst. Hetzelfde geldt voor sponszwam. Ik heb het in ieder geval nog nooit op een markt of winkel te koop gezien.

lamproie a la bordelaiseZeeprik of Lamproie (zoals de Fransen het noemen) is wel te koop in weck-potjes maar volgens mij niet in Nederland.

Omdat er nog niet veel te oogsten zal zijn wordt gebruik gemaakt van wilde inmaak met andere bijzondere ingrediënten zoals Japanse kweeappels, kornoeljes, sleedoornbessen en voorjaarspronkridderzwammen. Hopelijk wat verse Judasoren of fluweelpootjes, allebei winterse paddenstoelen. In ieder geval wordt het heel culinair en lekker.

Kijk ook op de website van het zeeprikgenootschap voor meer informatie over deze bijzondere vis. Een immortel of zoals Darwin het noemde: ‘een levend fossiel’. Dat wil dus zeggen dat het een vis is die de evolutie tart. Andere planten of dieren die zich al miljoenen jaren niet hebben aangepast: kwal, haai, de gingkoboom en de steur.

Dit bericht is geplaatst in Ongecategoriseerd. Bookmark de permalink.

4 reacties op Oogsten zonder zaaien diner

 1. Rommert schreef:

  Hoe geef ik me op voor dit diner?

 2. Hans-jo schreef:

  Waar is waterkonijn (muskusrat) te koop en hoe te bereiden ?

  Ik had begrepen dat men muskusratten vernietigde. Ik vond dat al jammer, vanwege de verspilling.
  Ik herinner dat in het verleden Chinese restaurants zijn bekritiseerd en verbaliseert voor gebruik van muskusratten. Ik heb altijd al gedacht, als die goed zijn is het prima besteed en een uitkomst (al jaren is gebleken dat het in de huidige vleesindustrie een corrupt rommeltje is).

  De muskusrat in afgezet natuurlijk gebied laten voortplanten en hun nuttig gebruiken kan voor iemand die daarvoor land ter beschikking stelt wellicht inkomsten bieden, tevens anderen te eten + anderen die de huid gebruiken.

  Goed voor de concurrentie van oneerlijk gesubsidieerd vlees, zoals nu veel in volgepropte stallen is toegestaan. Er moet daartegen meer alternatieven komen, zodat de gehoefde en gevleugelde dieren minder gevraagd worden.

  • Roel schreef:

   Muskusrat wordt inderdaad vernietigd of door muskusrattenvangers zelfs opgegeten. Het is niet commercieel te koop. Er zit niet veel vlees op een muskusrat dus voor de commercie niet erg interessant. Wel erg lekker, dus wel iets voor een echte wildoogster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *