Nieuw! Kookboek over zoetwatervis.

ZoetwatervissieEindelijk een goed kookboek over zoetwatervis. Het bestaat uit meerdere delen. Eerst een historisch verhaal vanaf de steentijd tot nu. Zowat alles wat je kan bedenken wordt behandelt.

Het is leuk dat ze niet belerend doet over kweekvis en met daarop toegesneden recepten komt. De vissen worden één voor één behandelt met bij iedere vis een tekening. Er zaten een heleboel tussen die ik nog niet kende.

Het boek zit vol met tips en weetjes. Zo kun je de vis in smeren met citroensap zodat het vlees krimpt en de graten gaan uitsteken en makkelijk zijn te verwijderen. Ik lees dat er zelfs een “Grätenschneider” voor karper is die wel door het vlees snijdt maar de huid in tact laat. Goede uitleg over welke organen lekker zijn en welke verwijderd moeten worden en waarom. Ik weet nu waar de nieren zitten en dat ze verwijderd moeten worden. De gal moet absoluut verwijderd worden maar hoe hij er uit ziet en waar hij zit wordt in het boek niet uitgelegd. Aanvullende informatie van Hanneke: Bij de meeste vissen zit de galblaas op de plek waar de leverlobben bij elkaar komen. De grootte is variabel, bij vleesetende vissen is hij het grootst. Op blz 81 staat hoe je de vis kan vullen door de graat tussen kop en staart te verwijderen. Je vult dan niet alleen de buik maar ook de rug waardoor de smaak van de vulling beter doordringt in het vlees. Er worden 19 bereidingswijzen genoemd, het boek wil heel compleet zijn. En … achterin staat een lijst van vissers met verkoop aan huis.

BrasemDe keus voor een recept is niet makkelijk, er staan veel leuke recepten in. Ik heb gekozen voor brasem gevuld met gehakt omdat je ook gemakkelijk een andere zacht smakende vis kan gebruiken en het verassend is dat vis met vlees wordt gecombineerd.

  • 1 brasem van minstens 3 kilo, geschubd en goed schoongemaakt
  • 400 g half om gehakt
  • 2 beschuiten verkruimeld
  • 5 sjalotten, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • bieslook, fijngeknipt
  • peterselie, fijngeknipt
  • 3 glazen droge witte wijn
  • peper en zout naar smaak
  • 100 g boter, op kamertemperatuur

Begin met het maken van de vulling. Meng daarvoor het gehakt met de beschuiten, sjalotten, knoflook kruiden, 2 glazen wijn en zout en peper.

Verwarm de oven voor op 210 graden C.

Smeer een ovenschaal in met boter. Wanneer de vis er niet in past, snij dan kop en staart eraf.

Vul de vis, leg hem in de schaal, strooi er peper en zout overheen, giet er 2 glazen water en de witte wijn bij en leg de rest van de boter eromheen. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat het gerecht in 75 minuten door en door gaar worden.

Dit bericht is geplaatst in Boekrecensie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *