Bes boven bes

Bes boven bes - Ria LoohuizenMeervoudig wildpluk-boeken-schrijfster en OZZ vriendin Ria Loohuizen heeft een nieuw boekje geschreven: Bes boven bes. Het is een liefdesverklaring aan bessen en ander kleinfruit, waar wij als wildpluk-boeken-lezers natuurlijk ook helemaal van in katzwijm vallen.

Het boek behandeld in twee delen de belangrijkste eetbare bessen in Nederland; eerst wat er in het wild te vinden valt, aangevuld met wat je in de tuin kunt zetten. Daarna volgen recepten met al die heerlijke juwelen van de natuur zoals Ria Loohuizen ze noemt.

Wie andere boeken van de schrijfster heeft gelezen herkent onmiddelijk haar stijl: het boek staat vol met de mooiste citaten en gedichtjes over de behandelde bessen en ze maakt veel historische verwijzingen. Je merkt in alles hoe dol ze zelf is op bessen (getuige ook haar eerdere boek Vlier in de Fles). De recepten zijn leuk en niet vergezocht, wat bij wildplukboeken een absolute kwaliteit is. Ik watertand al helemaal bij recepten van Barmbrack (een stevige cake met krenten) en duindoorntiramisu, om over de curds nog maar te zwijgen… Het boek inspireert!

Op één vlak schiet het boek helaas te kort; het is niet geschikt als veldgids of handboek anderszins. Is het dan een kookboek of een plukboek? Ik weet het niet zo goed, volgens mij is het in de eerste plaats toch een fijn boek om weg te dromen over al die heerlijke bessen. Geen probleem bovendien met de schitterende foto’s en – weer iets waarin je de hand van Ria Loohuizen kunt herkennen – de illustraties met calligrafische teksten.

Om op te eten!

Dit bericht is geplaatst in Boekrecensie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *