Onkruidboek en Het grote wildplukboek

Twee van onze actieve werkgroepsleden komen binnenkort met een boek uit. Caroline Zeevat heeft samen met Suze Peters en fotografe Lotte Stekelenburg het Onkruidboek gemaakt, met een voorwoord van Arjan Ederveen.

Edwin Flores komt met Eten uit de natuur, het grote wildplukboek met recepten van Jonnie Boer. Het beloven allebei bijzondere boeken te worden, ik kijk er naar uit.

Caroline Zeevat is vormgever, volkstuinder en stadslandbouwer. Ze kweekt bijzondere kruiden en eetbare bloemen op een proeflandje aan de rand van de stad voor restaurant de Jong. En nu dus een boek over onkruid vol wetenswaardigheden, verrassende anekdotes, weetjes, interviews met tuinders, koks, bestrijders en gebruikers, en … allerlei recepten. Caroline kennende wordt het een mooi boek. Als voorproefje een recept:

Heermoes voorjaarsthee

Pluk een handvol jonge heermoestoppen, wat takjes jonge citroenmelisse en één bloeiende vlierbloesemscherm. Laat deze enkele minuten trekken in een theepot met een liter heet water totdat de geur vrijkomt. Niet te lang, want dan komen de bitterstoffen uit de heermoes vrij. Resultaat: een zachte groene geurige thee.

Voor meer informatie: http://www.trichispublishing.nl/onkruidboek

 

Edwin Flores timmert al jaren aan de weg (bospaden meestal) met zijn bedrijf Casa Foresta. Onder zijn klanten mag hij culinaire grootheden als Jonnie Boer, Ron Blaauw en Sergio Herman rekenen. Eerder heeft hij Het Paddenstoelenboek uitgegeven dat al eerder op de site is besproken (28 augustus 2011). Nu dus Het grote wildplukboek dat alles op het gebied van wildplukken behandelt. Dit boek moet alle overige wildplukboeken overbodig maken. Alles, maar dan ook echt alles wordt besproken. Hij schrijft in een vlotte stijl met veel persoonlijke ervaringen. Geïllustreerd met prachtige foto’s. Al zijn ervaring en kennis heeft hij er in gestopt om een handzaam boek te maken voor zowel de beginnende als de ervaren wildplukker. Hij beschrijft wat je mee moet nemen als je op stap gaat (vergeet de broodjes voor onderweg niet), welke landschappen Nederland heeft, hij besteedt aandacht aan de medicinale waarde, te veel om allemaal op te noemen. Ook het receptuurgedeelte behandelt het hele scala aan mogelijke bereidingswijzen, zelfs wijn maken wordt behandelt. Om kort te gaan een waardevol boek voor de wildplukker.

Dit bericht is geplaatst in Boekrecensie, Recept. Bookmark de permalink.

11 reacties op Onkruidboek en Het grote wildplukboek

 1. Kitty Hinkenkemper schreef:

  Leuk!! Wanneer kan ik die bestellen en waar??

 2. bjorn schreef:

  Super, maar wordt er in het grote wildpluk boek ook uitgelegd hoe je de verschillende plantjes kan herkennen??

  Heel geïnteresseerd, maar geen ervaring 🙂

  groetjes,

  Bjorn

 3. Marion de Kort schreef:

  Dat miste ik ook in de nederlandse literatuur. Daarom accepteerde ik de opdracht tot de vertaling van een boek dat tot in detail (inclusief foto en tekening) van 200 eetbare wilde planten uitlegt hoe je de planten kan herkennen! Kijk op mijn site http://gratisgezondheid.nl/wilde-eetbare-planten voor meer info. Voor de receptuur is het grote wildplukboek werkelijk super!!

  • Norbert schreef:

   Het Grote Wildplukboek van Edwin Florès bevat nauwelijks recepten. Een handje vol onbeduidende van Jonnie Boer (die in een eigen boek wèl goed met wilde groenten tekeer gaat).
   200 Essbare Wildpflanzen is een goed boek. Ik heb nu ook zijn grote broer: 2000, een boek dat door de Frankfurter Allgemeine de hemel is ingeprezen.
   Ik hoop dat je vertaling goed gaat, er wordt in de groen(te) sector heel slecht vertaald.

   • Marion de Kort schreef:

    Hoi Norbert, de vertaling komt perfect goed tot in de kleinste detail! Alle vaktermen zijn mijn oorspronkelijke vakgebied, dus dat wil wel. Bovendien is er een redactie en eindredactie zo ik die nog nooit ervaarde. Pffffffffff, de laatste loodjes zijn bezig van de eindredactie. En heb inmiddels van de auteurs van de 200 ewp te horen gekregen dat ze mij ook de grote broer met 2000 ewp, de encyclopedie, willen laten doen – dat zou niet gebeuren indien er maar de geringste ontevredenheid over het vertaalwerk dat ik al voor hen deed was – de vertaalrechten van de 2000 ewp zijn inmiddels met de uitgeefster rond gekomen, dus ook daar komt een nederlandse versie van. Top!!

 4. Marili schreef:

  Het groot wildplukboek is al uit hoor. Heb het uit de bibliotheek geleend, maar nog niet gelezen. ;))

 5. Philip Schellens schreef:

  Ik ontvang het wildplukboek binnenkort ook. Ik heb al een aantal van dit soort boeken en geef er zelf ook workshops in. Mijn ervaring is dat je echt met een kenner mee moet gaan om de planten leren te herkennen. Tijdens mijn studie Bos en natuurbeheer in de jaren negentig gingen we elke week met een docent naar buiten en gingen we ruiken, proeven, ezelsbruggetjes verzinnen om planten te herkennen. Die basis is altijd gebleven en ik heb hem de laatste jaren aangevuld met het eetbare karakter van de planten. Erg indrukwekkend wat planten in zich hebben!

 6. carla en albert schreef:

  het grote wildplukboek van Edwin Florès is een prachtig boek, maar we hebben helaas al een aantal fouten geconstateerd:

  1. Op pagina 263 paarse schijnridderzwam staat bij ‘gebruik’ ‘waar te vinden’ en ‘seizoen’ de tekst die o.i, bij het judasoortje hoort

  2. Op pagina 100 wordt lamsoor (Limonium vulgare) als eetbare plant genoemd. Het is heel verwarrend, maar de lamsoren die als groente gegeten worden zijn niet afkomstig van de plantensoort lamsoor, maar van de zeeaster (Aster tripolium) die voor dit doel ook gekweekt wordt.

 7. Pingback: De eerste tuinen opgeknapt in Jeruzalem, Watergraafsmeer | Sociaal Tuinieren

 8. Stanley schreef:

  Meerdere fouten ontdekt in zijn paddenstoelenboeken en met paddenstoelen mag je geen fouten maken, ik zeg een no go!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *