Unieke kans om berkenwijn te maken!

Wie doet er mee om berkenwijn te maken? Bevlogen wijnmaker Robert Berger van Chateau Berger heb ik zo gek weten te krijgen om ons te helpen bij het proces. Hij werkt heel puur met zo min mogelijk onnodige toevoegingen, geen sulfiet of andere toevoegingen die de smaak beïnvloeden. We krijgen zijn recept en speciale gistsoort. Het is nu eind maart en de tijd dringt om te tappen omdat het nog maar kort kan.

Het tappen van het berkensap: Boor een gat van 10 mm doorsnee en 4 cm diep. Haal bij de bouwmarkt een opzetstukje voor het spuiten van kit en knip die op maat. Duw die in het gat en doe daar de plasticslang in die naar de fles gaat. Zorg dat er geen troep van buiten in de fles kan komen maar dat er wel lucht uit de fles kan ontsnappen. Stop met tappen als het sap wit wordt en dus niet meer helder is. Zorg er voor dat je het gat na afloop goed dicht maakt met een taps toelopend stukje hout. Blijft het toch een beetje lekken kun je dat dichten met kauwgom. Voor een meer boomvriendelijke tapmethode kijk op de wiki.

Berkenwijnrecept van Chateau Berger

Benodigdheden uitgaande van 5 liter berkensap :

Gistingsfles van minimaal 6 liter, Waterslot met afsluitkap, Trechter, Hevelslang van minimaal 3m en 1cm doorsnede, Witte plastic emmer, 1 theelepel gistvoeding (Diammoniumfosfaat (NH4)2HPO4 ), 1 theelepel Maxiferma (superkorrelgist), 1½ kg suiker

Werkwijze wijn maken: Verwarm de berkensap langzaam tot 30º en doe hem tezamen met alle ingrediënten in de gistingsfles.(beslist niet hoger gist sterft bij 33º). Alles goed door elkaar schudden tot de suiker is opgelost. Daarna in een ruimte plaatsen boven de 20º en onder de 30º. Het gistingsproces verloopt langzaam (het is een slowganger). Duurt daardoor ca. 3 maanden voor deze is uitgegist. Dit kun je zien als het waterslot in balans staat. Dan overhevelen in de witte plastic emmer maar dan wel met het achterlaten van de droesem in de gistingsfles. Gistingsfles schoonmaken en de vloeistof weer terug gieten. Als het waterslot in balans blijft staan kan de wijn na enkele dagen gebotteld worden.

Nog een paar vuist regels: Werk altijd super schoon, maar gebruik geen sulfiet of agressieve schoonmaakmiddelen, hooguit soda of groene zeep (goed naspoelen). Gebruik geen andere gistsoorten. Je kan wel een veelvoud van 5 liter maken niet minder.

De wijnmaker www.dewijnmaker.nl heeft een online bestellingsmogelijkheid. Een 6 liter gistingsfles zul je niet vinden dus moet je of 5 of 10 liter bestellen. De 5 liter heeft een gistkap 3 en de 10 liter een 4A gistkap. Let er wel op dat de fles volledig gevuld is. Vinoferm nutrisal is de gistvoeding die u nodig heeft (gistvoedingszout). Een Duplex waterslot is de beste keus. Een hevelslang is goed voor 5 of 10 liter. Bij 10 liter kun je ook kiezen voor een hevel (kijk bij bottelen). Ga je liever bij een winkel langs kijk dan op www.wijn.nl en klik door op wijninformatie, vervolgens op adressen diversen en dan tot slot op leveranciers benodigdheden zelf wijn maken.

Chateau Berger heeft meerdere malen prijzen gewonnen met zijn wijnen. Hij maakt wijn van de raarste (en natuurlijk ook meer voor de handliggende planten en vruchten) als het maar niet van druiven is. Kijk voor meer info op www.chateauberger.nl(

Op onze wiki staat nog meer informatie over het tappen. Heb je nog vragen neem dan contact op met Chateau Berger: [email protected] .

Dit bericht is geplaatst in Activiteit, Recept. Bookmark de permalink.

13 reacties op Unieke kans om berkenwijn te maken!

 1. Erik schreef:

  Ik kom uit de wijnregio Elzas en ik ga het dit jaar ook eens proberen. Het tappen kan vanaf nu beginnen.

  Dan bekijken wat ik met het berkensap kan doen. Je kunt het invriezen en later verwerken. Er zijn vele recepten op basis van berkensap en meerdere toepassingen.

  aftappen: http://www.randoloup.com/nl/?p=4119

  In april kun je ook wijn van paardenbloemen maken.

  • Roel schreef:

   Berkensap is best fragiel heb ik van Robert begrepen. Zijn recept is heel simpel en puur, maar daar moet je nog even tot woensdag op wachten. Nu is ook de tijd om wijn te maken van de bloemen van kleinhoefblad. Die bloeien maar heel kort. En wellicht gaan we later dit jaar wijn maken van vlierbloesem. Paardenbloemen kan ook. Wijn van distels is ook een mogelijkheid en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

 2. Pingback: de RandoLoup » Birchcrafts in de Bushcrafts (2/3)

 3. Ewout schreef:

  Waarom geen sulfiet maar wel soda? Sulfiet komt van nature voor in bijvoorbeeld druiven (wijn zonder sulfiet is daarom niet mogelijk!). Zeker met zo’n slowganger lijkt me dat je het risico op bederf voorop moet stellen. Als je dan écht geen schoonmaakmiddelen wilt gebruiken, steriliseer dan je flessen in de oven. (maar ik zou gewoon voor de sulfiet gaan)

  • Robert Berger schreef:

   Hallo Ewout
   als liever geen soda gebruikt kan je ook biotex gebruiken
   ik gebruik liever geen chemische middelen en steriliseren is zeker niet nodig als je het sterke gist Maxiferma bij het wijnmaken gebruikt.ik blijf sulfiet een gemeen goedje vinden met een bittere smaak.

   • Geert schreef:

    als je geen sulfiet gebruikt, hoe dood je dan de eventueel overgebleven gist, door een warmte behandeling, door de flessen te pasteuriseren.
    Grts.

    • Roel schreef:

     De gisting stopt vanzelf doordat de suiker vergist is of het alcoholgehalte te hoog wordt voor de gistcellen. Een heel klein beetje nagisting in de fles is geen probleem. Geeft een lichte tinteling aan de wijn.

 4. luuk schreef:

  hoi lekker recept

 5. Eva schreef:

  Dag allemaal,Berkensap getapt, en met veschillende gisten en veschillende recepten op vat gezet. wat mij opvalt is: dat het vocht
  blind wordt, wat betekend dat het ondoorzichtig wordt, trekt dat op den duur weer weg? Groet van, Eva.

 6. rina van nuland schreef:

  ik maak al een aantal jaren berkenwijn in noorwegen. mijn ervaring is dat de wijn ondanks experimenten met verschillende soorten gist soms wat gistachtig(broodsmaak) kan smaken. door kleine smaakaccenten toe te voegen met b.v. moerasspirea wordt het een hele mooie droge witte wijn. moeilijk om de kwaliteit per jaar constant te houden. er was een jaar toen leek het(uiteraard in de verte) wel op een sauternes.

 7. Roel schreef:

  Ik was wat ongeduldig en heb de wijn te vroeg overgegoten. Geen probleem want ik heb hem daarna weer door laten gisten. Ik was bang dat het bezinksel de wijn zou laten bederven. Robert verzekerde mij dat zolang de wijn nog aan het gisten is, de wijn niet snel bederft. Uiteindelijk heb ik de wijn niet geheveld want de klem bij de hevelslang paste niet op de fles. De hevelslang die de wijnmaker me had toegestuurd paste zelfs helemaal niet. Daarom heb ik een nieuwe hevelslang bij de Brouwmarkt gekocht, die mij dus vervolgens een niet passende klem meegaven. Zoals Rina schreef, heeft de wijn van zichzelf weinig smaak. Een beetje moerasspirea toevoegen klinkt als een goede tip.

 8. Pingback: Birchcrafts in de bushcrafts (2) « de RandoLoup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *