Verslag workshop Culinair genieten van wildoogst.

Op zondag 9 september 2012 heb ik tijdens het Bushcraft weekend samen met de deelnemers van de workshop een culinaire lunch bereid.

Dit weekend was  het 15de weekend en het 5de jaar dat de stichting bushcraft bestaat. Reden voor een feestje. Op zaterdag was er wild zwijn aan het spit en u raadt het al, ik was daar te vinden. ’s Avonds nog genoten van prachtige muziek bij het kampvuur. Helemaal goed.

Op een Bushcraft Weekend komen mensen die geïnteresseerd  zijn in survival, primitieve technieken en een band hebben met de natuur. Er worden workshops gegeven zoals hoe je van een bierblikje een gasbrandertje maakt of hoe je van een tak een pothouder maakt om een pan boven je vuur te kunnen hangen. Tijdens het weekend heb ik genoten van al de ingenieuze constructies die mensen hadden gemaakt van meer of minder simpele materialen.

Vorig jaar kreeg de werkgroep een uitnodiging voor een symposium dat Bushcraft organiseerde. Ze hadden diverse organisaties aangeschreven die zich bezighielden met de natuur. De bedoeling was om te kijken of we op de één of andere manier meer konden samenwerken. Naar aanleiding van die bijeenkomst kreeg ik een uitnodiging om een workshop te houden tijdens dit door hen georganiseerd weekend. Een goede gelegenheid om nader kennis te maken.

Als vertegenwoordiger van de Slow Food werkgroep Oogsten zonder zaaien moest ik natuurlijk het lekkere van eten uit de natuur benadrukken. Slow Food vindt dat eten lekker, puur en eerlijk moet zijn. Eten van zelf gevonden voedsel is per definitie puur en eerlijk. Lekker is niet vanzelfsprekend. Bij survival gaat het alleen om overleven. Dus leek het me leuk om een workshop te geven hoe je een fantastische maaltijd maakt van dingen die je gewoon zelf kan vinden in de vrije natuur.

De lunch:

Amuse van ongepasteuriseerde Hollandse boerenkaas met dennentopjesgelei met grapefruit op een toastje.

Voorgerecht: wilde salade met drooggekookte klitwortel,  gedroogde judasoor geweekt in azijn, een beetje hondsdraf- en duizendblad (kleingesneden), vogelmuur, wat jonge blaadjes van de paardenbloem, harig knopkruid en wat viooltjes met een dressing van hazelnootolie en dennentopjesazijn.

Hoofdgerecht: aardappelpuree met zaadjes van de gewone berenklauw en ingemaakte zadelzwam.

En toe twee nagerechten!: summerpudding gemaakt met wild fruit (frambozen, bramen en rozenbottels) en gecaramelliseerde cantharellen met gewelde gedroogde abrikozen.

Voor recepten kunt u naar onze wiki gaan. Ga dan naar Den, Klit, Gewone berenklauw, Zadelzwam, Braam en Cantharel.

Tekst: Roel van Kollem Foto’s: Jacqueline Raaijmakers

 

Dit bericht is geplaatst in Activiteit. Bookmark de permalink.

2 reacties op Verslag workshop Culinair genieten van wildoogst.

  1. Jacqueline Raaijmakers schreef:

    Tijdens het Bushcraftweekend heb ik van dit heerlijke menu mogen genieten. Maar daarnaast ook van het samen koken. Zelf heb ik inmiddels een voorraad Berenklauwzaadjes aangelegd: hiermee kom ik de winter wel door. Roel: nog een keer bedankt! En fijn dat mijn naam bij de foto’s staat!

  2. Carly schreef:

    het was een heerlijke workshop! Veel inspiratie opgedaan, we waren in goede handen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *