Wildplukwijzer meets OZZ

Gratis, lekker, biologisch, onbespoten en foodmile-loos voedsel. Dat is het doel van de geheel vernieuwde Wildplukwijzer. Nederland hangt namelijk vol met gratis noten en fruit: een appelboom in het plantsoen om de hoek, die walnoot in het stadspark en de braam of vlier langs de spoorbaan. Maar hoe vind je ze? Via de Wildplukwijzer natuurlijk, al sinds 2009. En per vandaag gaat dat zelfs nog makkelijker, want de Wildplukwijzer is vernieuwd en geïntegreerd met onze eigen wiki. Via www.wildplukwijzer.nl en een aan de site gekoppelde android app kun je alle openbare fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten in Nederland vinden, en helpen in kaart te brengen. De kaart is openbaar, iedereen kan zelf bomen, struiken of kruiden toevoegen. Helemaal 2.0. Helemaal eenvoudig. Pluk naast de Petteflat!

Nieuwe functies

 • De mogelijkheid om te zoeken op soort, bijvoorbeeld appels, hazelnoot of daslook
 • Zoeken op seizoen. Dus alleen plukplekken laten zien waar op dit moment wat te plukken valt. Want pruimen zoeken in de lente heeft niet zo veel zin.
 • Zoeken op adres, of huidige locatie gebaseerd op GPS of 3g.
 • Een gratis android app, waardoor je ook op de fiets plukplekken kunt vinden én markeren.
 • Een integratie met onze eigen wildplukwiki. Elke plukplek bevat een verwijzing naar de uitgebreide beschrijving van de soort in de Wildplukwiki. Én andersom, vind bij elke beschrijving op de Wildplukwiki onmiddellijk een plukplek bij jou in de buurt.
 • De mogelijkheid tot het toevoegen van foto’s van plukplekken, waardoor ze nog makkelijker terug te vinden zijn.

De Wildplukwijzer is een initiatief van meneer Wateetons (wateetons.com en auteur van het Handboek voor de Vinex-jager en Over Worst) en kwam tot stand in samenwerking met de werkgroep Oogsten zonder Zaaien van Slow Food Nederland.

Dit bericht is geplaatst in Ongecategoriseerd. Bookmark de permalink.

22 reacties op Wildplukwijzer meets OZZ

 1. Bas Husslage schreef:

  Zelf pluk ik ook af en toe uit de natuur. Maar ik vraag mij zeer af hoe verstandig het is om mensen daar massaal toe aan te zetten? Hoe kijken jullie daar tegeaan? Het is naar mijn idee onverstandig: de natuur wordt leeggeplukt, terwijl dieren dit voor mensen geschikte voedsel ook eten…

  • Hennie Portengen schreef:

   Ik denk niet dat je bang hoeft te zijn dat er massaal uit de natuur geplukt gaat worden. Zeker niet door stadsmensen. Veel te veel werk en griezelig.

 2. de RandoLoup schreef:

  Ik haal regelmatig allerlei groenten en fruit uit de natuur. Waar ik woon – dat is de Elzas – is het volop te vinden. Grote hoeveelheden kersen, appels, pruimen, mirabellen, noten en tamme kastanjes rotten gewoon weg langs de weg of in bossen.
  De dieren eten het beperkt en als je een beetje voor jezelf verzamelt, doet niemand er moeilijk over.

  • Bas Husslage schreef:

   Wat mij zorgen baart is dat de app al het eetbaars in de natuur ontsluit voor een hele grote groep mensen. Het zet een ontwikkeling in gang, waardoor de vrije natuur als een voedselbron beschouwd gaat worden door mensen. Wat zijn daar de gevolgen van? Ikzelf heb de afgelopen jaren bewust geen artikelen geschreven over oogsten uit de natuur, vooral omdat mensen de natuur verstoren als ze daar doorheen banjeren op zoek naar eetbaars.

 3. Ewout schreef:

  Bas,
  Ik denk eerlijk gezegd niet dat mensen met deze app ‘en masse’ de natuur door banjeren op zoek naar eetbaars. Als je de plekken op de app bekijkt zie je dat er vooral heel veel dingen in de stad staan. Appelbomen, pruimenbomen, van dat soort.
  En wat als mensen inderdaad massaal de natuur in gaan op zoek naar eten? Dan denk ik dat we iets heel bijzonders hebben bereikt. Natuur in Nederland is een museum geworden en dat is eigenlijk heel gek. De stad is ook een schitterend ecosysteem waar allerlei diersoorten wonen, maar daar mogen we ‘verstoren’ naar hartelust. Het eten van wilde producten betrekt mensen bij de natuur. Het maakt ze bewust van de kwaliteit van de bodem en lucht (is dit wel fris genoeg om te eten?), mensen kijken meer naar wat er groeit, want ze moeten toch zeker weten dat het plantje is wat ze zoeken. Er zullen altijd mensen zijn die dat niet doen en lomp kaalslag plegen (ik heb het nog nooit gezien), daarvan moeten we dan maar hopen dat de evolutie zijn werk doet. Tot die tijd mag de natuur in Nederland van mij best wat ontmuseumd worden.

  • Anneke de Vries schreef:

   Verstoring mag niet verergeren. Er staan al te veel dieren en planten op de lijst van bedreigde soorten.
   Dre natuur in Nederland is te gering.

 4. de RandoLoup schreef:

  Ik ben het met de opvatting van Ewout eens. Natuur is gemeenschappelijk bezit, die voor iedereen op de juiste en legale manier toegankelijk moet zijn en -uiteraard volgens regels – gebruikt mag worden. In Frankrijk worden zelfs excursies m.b.t. eetbare planten georganiseerd door beheerders van natuurgebieden. Juist om mensen bewust te maken van het belang van een gezonde natuur. Wildplukken is in dit land een eeuwenoude volkstraditie. Populair, maar nooit gehoord dat de natuur er op sommige plekken zwaar onder te lijden heeft gehad.

  Er bestaat zelfs een brandnetelvereniging!

  De wildpluk wegwijzer voor Nederland laat in ieder geval zien, dat er ook in stedelijke gebieden nog natuur is te vinden. Waar je anders aan voorbij loopt. Je bent n.l. niet verplicht om ook daadwerkelijk te gaan plukken.

 5. Annelies Groot schreef:

  Ik maak me wel ongerust over deze trend, omdat op heel veel plaatsen honden worden uitgelaten of katten hun ontlasting doen. Een eitje van een lintworm binnenkrijgen kan leiden tot een blaasworm in je lichaam. Dit kan overal zijn, in je hartspier, je lever, longen, hersenen. Kortom je kan er aan overlijden.
  En er zijn nog meer wormeneieren die in deze honden- en kattenpoep voorkomen.
  Nergens zie ik een waarschuwing hierover. Er wordt gedaan alsof je zomaar in elke berm planten kan plukken en opeten!

  • Roel van Kollem schreef:

   Eten uit de natuur moet je met verstand van zaken doen. Dus bij voorkeur pluk je niet op een hondenuitlaatplek. Was de oogst altijd zorgvuldig. Determineer met behulp van goede gidsen. Bij twijfel niet klaarmaken. En als je al deze voorzorgen neemt: Is eten uit de natuur dan 100% veilig? Nee. Moet je daarom niet wildplukken? Ik denk van niet, maar iedereen is vrij om te kiezen. Als je alleen maar gesteriliseerd eten tot je neemt dan bouw je geen weerstand op. Dus wat is veilig? Hoe groot is de kans dat je iets oploopt?
   Wild eten is ook gezond. De planten en dieren hebben meer goede voedingsstoffen dan hun gekweekte broertjes en zusjes.

  • arie schreef:

   Nuchter nadenken en gewoon plukken boven ‘plashoogte’ van dieren én mensen en er is niets aan de hand.
   ….Maar ik moet zeggen dat ik mijn oogstplekjes niet prijsgeef aan de ‘massa’ in deze app. Dat is zoiets als adverteren met de stilste plek in Nederland die zich vervolgens ontwikkeld tot een van de rumoerigste.

 6. de RandoLoup schreef:

  Een van mijn vuistregels bij wildpluk is om niet te oogsten op plekken waar veel mensen komen (inderdaad honden, vervuilde wegberm). Dus geen pluk direct langs paden en in de omgeving van parkeer- en picknickplaatsen. Daar laten ook mensen ontlasting achter.
  Bijna al het fruit hangt in bomen, daar komen dus geen honden bij. Bij ons in de bossen lopen vele zwijnen en andere dieren. Nooit problemen gehad met vervuiling van kastanjes, paddestoelen, daslook en andere planten i.v.m. verontreiniging door dieren.
  Ik verzamel structureel regelmatig plantaardig voedsel uit de natuur omdat ik voldoende mogelijkheden daarvoor heb en omdat het juist gezonder en lekkerder is dan gekweekt voedsel. Grootste probleem wat ik gehoord heb van vrienden in Nederland(die ook wild plukken) is dat vele van de genoemde wildpluklokaties geclaimd worden door Oost Europeanen en dat er gemakkelijk conflicten ontstaan, wie wel en niet kan oogsten.

 7. Marleen schreef:

  er bestaat ook zoiets als http://www.plukdestad.nl met een digitale kaart..

  Er blijken pluk-parken zijn in Almere (eetbaar Almere) al 30jr terug aangelegd.. express voor gratis plukken.. de digitale kaart van 4 -door leerlingen uitgeplozen- parken zou op de gemeente website te vinden zijn.. ik heb ‘m nog niet gevonden.

  Langs ’t klompenpad te Nijkerk moeten ook flink wat bosbessen te vinden zijn

 8. Berend Moes schreef:

  Ik zou graag zien dat jullie de mensen activeren om de gevonden planten te vermeerderen in plaats van ze te plukken. Eerst overvloed crieeren en dan pas plukken. Is er nu ergens overvloed oogst dan te planten en plant ze ergens waar nog niks is. Stek de bomen. Oogst en versprijd het zaad.

 9. Roel schreef:

  Er is niks mis met je oproep om planten te vermeerderen. Deze website dient alleen een ander doel, namelijk mensen informeren over het eten uit de natuur. Je suggeert dat wildoogsters de natuur schade berokkenen. Op de schaal waarop het gebeurt is dat niet zo.

  Roel.

  • Anneke de Vries schreef:

   Het probleem is dat mensen vaak zelf niet beseffen hoe ze schade aanrichten. Door de strooisellaag banjeren kan bijvoorbeeld zeldzame paddenstoelen schaden.

 10. anne voerman schreef:

  weet er iemand waar ik am. vogelkers kan plukken?? In de buurt van arnhem t liefst. dank!
  groetjes anne

 11. Jollete schreef:

  Idd,veel ligt allemaal bij plekken waar mensen massaal honden uitlaten
  parken,bosranden plantsoenen waar wat te plukken valt ligt alles vol hondenstront bah

 12. Carina schreef:

  Dat je bekend maakt waar je kunt plukken, wil niet zeggen dat mensen dat ook en masse gaan doen. De meeste mensen vinden dat eng vanwege: beestjes, misschien wel giftig, etc. etc. Of raar, wat zullen de mensen wel niet denken dat ik zomaar in het openbaar pluk? In mijn woonplaats staat een bramenstruik met heel grote (en lekkere!) bramen vlakbij de albert heijn. Mensen stappen er zo aan voorbij, terwijl de stoep blauw en plakkerig wordt, en kopen een bakje bramen bij de AH. Tja… (oja, ze hangen boven een muurtje dus geen angst voor hondenuitwerpselen 😉 )

 13. Gogreenbuddy schreef:

  Word de app / wildplukwijzer nog geupdate?

  Lijkt al jaren stil te staan, de app werkt ook niet meer op de latere android versies…

  Heel erg zonde

 14. aquaruis schreef:

  mensen kunnen zich aansluiten tot een natuurgroepwandelaars of mycologie groep zoals ik deel van uitmaak. Ipv af te breken, beter opbauwende elementen.
  Meerdere ideeën kunnen een harmonische ontwikkeling hebben.
  Vb zo leer je bij paddenstoelen waar dit wel en niet kan, hoe je het doet. Vb heel jonge of oude exemplaren laat je beter staan, alsook de zeldzame.
  Paddenstoelen moeten eerst hun zaad kunnen afgeven aan de grond eer je ze plukt…dat is voor de komende generatie paddenstoelen en ja dieren eten daar echt heel kleine hoeveelheden van. Die voelen dat te veel eiwitten voor hen niet gunstig is ,omdat ze ook granen eten die ook een eiwitbron is.
  Als de mens slechts plukt wat hij nodig heeft en niet uit winstbejag, zal er altijd genoeg zijn.
  Zelf informeren hoe je dit best doet. ik ga nu binnenkort lindebloesems plukken en vlierblesems. Ik kan bij privékennissen terecht omdat ik het vraag, maar overal staan die bomen en struiken!
  IK ben zelf bezig met het volgende. Ik ben golver en vind het heel spijtig dat zoveel fruit verloren gaat.
  Op gepaste momenten zouden ze organisaties dit op afgesproken tijdsstip laten plukken voor minderbedeelden…biovruchten om te eten te drogen, jam te maken, dessertjes….creatief zijn vooral .ipv te klagen en te zagen of critiek te geven IETS DOEN! aquaruis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *