Het paddenstoelenboek van Edwin Florès

In ons mycofobe landje zijn er niet zo heel veel mensen die zich bezighouden met het plukken van paddenstoelen. Toch wisten Edwin Florès en Judith Evenaar een aantal jaar geleden met Casa Foresta het thuis kweken van paddenstoelen op groeibaaltjes populair te maken. Nu is Edwin Florès begonnen aan de volgende stap in het verspreiden van het myceliumvirus: een schitterend nieuw boek over paddenstoelen: zoeken, kweken en koken.

De insteek van het boek is: heldere informatie over een kleine selectie van de belangrijkste soorten. Paddenstoelen die gemakkelijk te verwisselen zijn met giftige soorten zijn wijselijk weggelaten, dit is een boek dat ook voor beginners toegankelijk moet zijn. Met de schitterende foto’s van Moniek Polak en de vrolijke illustraties van Yvette van Boven is het behalve een informatief en leuk boek ook erg mooi geworden.

Het boek behandelt achtereenvolgens het zoeken en alles wat je daarvoor moet weten en hebben, het zelf kweken op groeibaaltjes of stammetjes en tenslotte het bereiden van je zelfgevonden of gekweekte paddenstoelen. Zoals gezegd blinkt het eerste gedeelte vooral uit in bescheidenheid – er worden niet meer dan 20 soorten behandeld en dat is lekker overzichtelijk. Het stuk over kweken maakt het boek extra leuk – én uniek, want niet eerder verscheen er zo’n toegankelijk nederlands boek over het zelf kweken van paddenstoelen.

Helemaal niets aan te merken op dit boek dan? Nouja, één klein dingetje misschien. Er wordt in het boek vrijwel geen aandacht besteed aan de op paddenstoelen geldende verbodsbepalingen in Nederland. Enigzins begrijpelijk, want het is geen makkelijke materie, maar in een Nederlands boek wat mij betreft toch onontbeerlijk. Dat doet verder gelukkig (juist?) niets af aan dit inspirerende paddenstoelenboek. Kopen!

Ewout Fernhout

 

Dit bericht is geplaatst in Boekrecensie. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Het paddenstoelenboek van Edwin Florès

  1. Karin van Dijk schreef:

    Het paddenstoelenboek van @CasaForesta is een aanwinst! Zeer mooie foto’s, goede uitleg, hoe paddenstoelen te kweken en vooral de recepten.
    Zelf vind ik paddenstoelen heerlijk, maar ben wat dat betreft een leek.
    dit boek staat op de plank in de keuken en wanneer ik op vakantie ga, gaat het boek mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *