Eetbare Natuur

Over eetbare wilde planten en paddenstoelen zijn heel wat boeken geschreven, ook in het Nederlands. Boeken over wilde dieren zijn wat zeldzamer, of ze gaan over het gangbare ‘jachtwild’. Hanneke Videler schreef daar een nieuw boekje over, boordevol met bijzondere recepten en informatie over alles van alikruiken tot zevenslapers. En natuurlijk de wat meer gangbare soorten als zwijn en konijn.

Het is even schrikken, als je de omslag van het boekje ziet. Felle contrasterende kleuren en een niet zo smakelijke foto. Laat je er niet door afleiden, want de het boek staat vol met recepten en weetjes over bijna al het eetbare wild dat in Nederland voorkomt, vergezeld met een schat aan smakelijke recepten. Zo worden fabeltjes over de veronderstelde oneetbaarheid van vossen uit eerste hand naar het land der fabeltjes verwezen en staat erin hoe je aalscholver op z’n Deens moet bereiden.

Had ik het boekje handgeschreven met een verweerde kaft ergens gevonden, dan had ik zeker weten een uitgever gezocht, het is een bijzondere verzameling recepten, waarvan de meesten afkomstig zijn van moeders, oma’s, buurvrouwen of haarzelf. Hanneke Videler schrijft op een heel persoonlijke manier, hier aan daar aangekleed met een lugubere grap of een anekdote. De serveersuggesties (‘geef er gekookte aardappels bij’) zijn soms wat ongeïnspireerd, maar passen wel bij de opzet als kookschrift.

Zelfs mensen met een goed gesorteerde boekencollectie over wild eten zullen veel nieuws vinden in dit boek. Al was het alleen maar het recept om van je gewreekte tuinslakken iets lekkers te maken.

Ewout Fernhout

Hanneke Videler, Eetbare natuur / Een kookboek voor wat in Nederland uit het wilde te halen valt. ISBN: 9789045016665 €19,95

Dit bericht is geplaatst in Boekrecensie. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Eetbare Natuur

  1. Dini schreef:

    Hallo

    Heb interesse in het boek waar kan ik het bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *