Zeekool

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Zeekool met bloem

Zeekool

Crambe maritima ofwel zeekool is een kruisbloemige die pas sinds 1960 in ons land voorkomt. Ondanks de naam kool, hoort hij niet bij het geslacht Brassica, waartoe alle soorten eetbare kool behoren. Met zijn vlezige berijpte blauwgroene bladeren lijkt deze soort wel op kool. Vooral de onderste bladeren zijn net bloemkoolbladeren maar dan met een lange steel. Het is een forse kustbewoner met witte bloemetjes, die in juni en juli bloeien. De vruchten zijn rond en bevatten ieder één zaad.

Voorkomen

De plant vormt grote vooral brede pollen met bloemen die in een soort schermen staan. De bloemen ruiken naar honing. Zeekool is een in Nederland niet algemeen voorkomende plant van de kust. Hij staat op het vloedmerk en op zeedijken van basalt, want van oorsprong is het een plant van rotskusten.

Gebruik

Gebleekte stengels en de stelen van de grote bladeren kunnen als asperge worden gegeten. Om de bleke kleur te behouden worden de planten van het licht afgesloten gekweekt. Jong blad wordt verwerkt in salades. De grotere bladeren smaken gekookt als andijvie.

Boekje zeekool.jpg

Leuke weetjes

Zeekoolplanten werden vroeger meegenomen op lange zeereizen om scheurbuik te voorkomen.

Een boer op Texel kweekt zeekool exclusief voor restaurants.

De Vlaamse kweker Peter Bauwens heeft een boekje geschreven dat geheel gewijd is aan deze groente: Zeekool, Lannoo 2011


Recept

Zeekooltempura

  • 250 g fijn tarwemeel
  • 0,5 l ijskoud water; zout
  • Voor de sausjes:
  • Sojasaus: tamari, scheutje genmai su (rijstazijn), peper en zout
  • Voorjaarspesto: 12 amandelen, teentje knoflook, handvol verse kervel, 2 el neutrale olijfolie, peper en zout
  • Zure room
  • Bereiding

Maak eerst de drie sausjes. Meng voor de sojasaus de tamari met de azijn en de kruiden. Meng voor de voorjaarspesto de amandelen in een keukenmachine of een staafmixer met de knoflook, de kervel, de olie, peper en zout tot een smeuïge diepgroene pasta. Roer de zure room een beetje los. Giet de sausjes in Japanse schaaltjes of lepeltjes. Meng het meel met het ijskoude water tot een mooi gebonden beslag. Verhit de olie in een pan. Dompel de zeekool in het beslag en vervolgens 1 minuut in de hete olie. Serveer met rijst en de verschillende sausjes. Uiteraard eet je dit alles heel geduldig met stokjes.

Bron: http://detuinmanendekok.nl/