Walnoot

Uit Wildpluk wiki
Versie door OZZ (overleg | bijdragen) op 18 mei 2012 om 21:54 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De Gewone walnoot (''Juglans regia''), ook wel okkernoot genoemd, kan een hoogte tot 30 m bereiken en kan meer dan 10 m breed worden. De boom vormt een ronde half ...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Gewone walnoot (Juglans regia), ook wel okkernoot genoemd, kan een hoogte tot 30 m bereiken en kan meer dan 10 m breed worden. De boom vormt een ronde half open kroon. De schors van de dikke stam is eerst glad, maar wordt later grijs met diepe groeven. De onderste takken zijn groot en bochtig en de knoppen zijn donker paarsbruin gekleurd. De bladeren zijn oneven geveerd samengesteld, gaafrandig en eirond, en kan tot 45 cm lang en hebben meestal 7 tot 9 deelblaadjes.

De mannelijke bloemen groeien in gele, hangende katjes van 5 tot 15 cm lang, terwijl de vrouwelijke, rechtopstaande bloemen klein en groen zijn.

De groene vruchten zijn bolvormig, glad en hebben witte puntjes. In de vruchten zit een bruine walnoot met eetbare pit.

Toepassingen

Walnoten kunnen gegeten worden, zodra ze in de herfst van de boom gaan vallen. De noten kunnen rauw worden gegeten of in allerlei gerechten worden verwerkt. Uit de noten kan een olie voor salades gewonnen worden geschikt voor salades en om mee te bakken. De olie kan echter niet lang bewaard worden, omdat het snel ranzig wordt. Sap wordt in de lente afgetapt en ingekookt om suiker van te maken. 

De bladeren worden in schoenen gebruikt tegen brandende, pijnlijke voeten. Bladeren en de noten kunnen worden gedroogd om later te gebruiken. Gekneusde bladeren zijn insectenwerend. Gedroogde schors en schil van de noten worden gebruikt om de tanden schoon te maken. Notenhout is zwaar, hard, duurzaam en vormt goede timmerhout.


Zoek of meld walnoten bij jou in de buurt op wildplukwijzer.nl!