Vogelmuur

Uit Wildpluk wiki
Versie door Roel (overleg | bijdragen) op 11 feb 2012 om 10:40 (Recept)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vogelmuur.jpg
Vogelmuur of muur (Stellaria media) is een lage eenjarige plant en wordt 5 tot 40 cm hoog. De stengels zijn groen of rood. Een enkele rij haren loopt langs de stengel van knop tot knop. De bladeren zijn groen, eirond met een spitse top, en vaak gesteeld. De bladeren staan in overstaande paren. De plant is vaak wijdvertakt, maar heeft slecht één wortelstelsel.

De vijf kroonbladen zijn wit en zeer diep ingesneden, waardoor het lijkt of er tien kroonbladen zijn. De kelkbladen zijn even lang en de helmknoppen zijn paars. Zolang er geen langere vorstperiode is bloeit muur in alle seizoenen. De bloemknop is sterk behaard.

Vogelmuur groeit op zonnige tot licht beschaduwde, open plaatsen op droge tot vochtige grond en is te vinden in akkers, tuinen, bermen en ruigten.

Toepassingen

Vogelmuur is het hele jaar door op veel plaatsen te vinden, zelfs diep in de winter, zolang er geen zware vorst overheen is gegaan. De beste periodes om te plukken zijn de lente en de herfst. De jonge planten zijn erg voedzaam en rijk aan vitamine C. Je eet ze het beste rauw, bijv. in salades. Vogelmuur is ook lekker in roomkaas, roomboter of op een boterham. Knip of snij het even in kleine stukjes. Voor meer smaak kun je ook andere kruiden zoals Kraailook, Duizendblad en/of Kleine Veldkers toevoegen. Vogelmuur kan ook worden gekookt als groente, maar wel heel kort. Ook kunnen ze aan soepen worden toegevoegd. Oudere stengels worden draderig.

Vogelmuur werkt overigens goed tegen jeuk.

Recept

Vogelmuursoep

  • 1 1/2 liter (kippen)bouillon
  • 6 lenteuitjes (of kraailook), wit en groen in dunne plakjes gesneden
  • 1 grote aardappel, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 2 bosjes vogelmuur, schoongemaakt en gewassen met de harde stengels verwijderd
  • eventueel wat blaadjes zuring
  • zout en peper
  • 3 dl slagroom


Doe de uien , aardappel en vogelmuur (houdt wat blaadjes achter voor garnering) in de hete bouillon en laat, met een deksel op de pan, 10 tot 15 minuten zachtjes trekken. Kook niet te lang want dan verliest de soep zijn aroma. Breng op smaak met zout en peper en pureer. Doe terug in de pan met de room en laat weer warm worden zonder de soep te laten koken. Garneer met wat blaadjes vogelmuur.

  • Uit: Wild Food van Roger Phillips.

Samenvatting

  • Hele plant te gebruiken in salades, als groente of in soep.

Verzamelen: hele jaar door