Stobbezwammetje: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(5 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Deze pagina bevat nog geen tekst, help ons door dit artikel te starten!
+
[[Bestand:Stobbezwammetjes.jpg|thumb|300px|right]]Latijnse naam Kuehneromyces mutabilis, synoniem: Pholiota mutabilis.
  
 +
Lid van de familie strophariaceae
  
'''Verzamelen: september-december'''
 
  
 +
== '''Kenmerken''' ==
 +
 +
 +
'''Hoed''' 2 -6 cm breed, van bolrond groeit naar zwak gebocheld, van olijfgeel tot okerbruin, oranje met vochtige randen, vanaf het centrum verblekend.
 +
 +
'''Steel''' bleekgeel vanaf de basis bruin wordend, met vlezige ring, daaronder vlokkig geschubd en later hol.
 +
 +
'''Lamellen''' vastgehecht door rijpen snel kaneel roestbruin kleurend.
 +
 +
'''Vlees''' geelachtig, zacht aangename kruidige geur en smaak. Alleen de hoeden van de zwam gebruiken. Het Stobbezwammetje wordt ook gekweekt.
 +
 +
'''Voorkomen''' in bosjes bijeen op stronken van loofbomen, sapotroof, (levend van dood organisch materiaal). Algemeen voorkomend
 +
 +
=='''Gebruik'''==
 +
 +
Eetbaar en smakelijk. '''Mogelijke verwarring met de zeer giftige Bundel- en Kraagmosklokjes en Zwavelkopjes. Daarom alleen verzamelen door gevorderde paddenstoelenzoekers.''' Alleen de hoedjes gebruiken voor soepen en sauzen en duxelles.
 +
 +
=='''Recept'''==
 +
 +
Bloemkool met Stobbezwammetjes
 +
 +
Ingrediënten
 +
 +
* bloemkoolroosjes in dunne plakjes gesneden, (van een kleine bloemkool)
 +
* 200 gram stobbezwammetjes hoeden
 +
* olie
 +
* knoflook
 +
* 2 eetlepels oestersaus
 +
* 1 bosui
 +
* 1 eetlepel lichte sojasaus
 +
 +
Blancheer de bloemkool en de stobbezwammetjes. Bak de bloemkool en de zwammetjes tot de bloemkool zacht is maar nog wel een bite heeft, voeg dan de knoflook toe, blus af met de soja en de oestersaus. Proef en voeg peper en eventueel water/groetenbouillon toe.  Serveer met rijst of tarwenoedels.
 +
 +
 +
'''Verzamelen: mei-november'''
 +
 +
[[categorie:Mei]]
 +
[[categorie:Juni]]
 +
[[categorie:Juli]]
 +
[[categorie:Augustus]]
 
[[categorie:September]]
 
[[categorie:September]]
 
[[categorie:Oktober]]
 
[[categorie:Oktober]]
 
[[categorie:November]]
 
[[categorie:November]]
[[categorie:December]]
 
 
[[categorie:Paddenstoel]]
 
[[categorie:Paddenstoel]]

Huidige versie van 31 jan 2021 om 18:09

Stobbezwammetjes.jpg
Latijnse naam Kuehneromyces mutabilis, synoniem: Pholiota mutabilis.

Lid van de familie strophariaceae


Kenmerken

Hoed 2 -6 cm breed, van bolrond groeit naar zwak gebocheld, van olijfgeel tot okerbruin, oranje met vochtige randen, vanaf het centrum verblekend.

Steel bleekgeel vanaf de basis bruin wordend, met vlezige ring, daaronder vlokkig geschubd en later hol.

Lamellen vastgehecht door rijpen snel kaneel roestbruin kleurend.

Vlees geelachtig, zacht aangename kruidige geur en smaak. Alleen de hoeden van de zwam gebruiken. Het Stobbezwammetje wordt ook gekweekt.

Voorkomen in bosjes bijeen op stronken van loofbomen, sapotroof, (levend van dood organisch materiaal). Algemeen voorkomend

Gebruik

Eetbaar en smakelijk. Mogelijke verwarring met de zeer giftige Bundel- en Kraagmosklokjes en Zwavelkopjes. Daarom alleen verzamelen door gevorderde paddenstoelenzoekers. Alleen de hoedjes gebruiken voor soepen en sauzen en duxelles.

Recept

Bloemkool met Stobbezwammetjes

Ingrediënten

  • bloemkoolroosjes in dunne plakjes gesneden, (van een kleine bloemkool)
  • 200 gram stobbezwammetjes hoeden
  • olie
  • knoflook
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1 bosui
  • 1 eetlepel lichte sojasaus

Blancheer de bloemkool en de stobbezwammetjes. Bak de bloemkool en de zwammetjes tot de bloemkool zacht is maar nog wel een bite heeft, voeg dan de knoflook toe, blus af met de soja en de oestersaus. Proef en voeg peper en eventueel water/groetenbouillon toe. Serveer met rijst of tarwenoedels.


Verzamelen: mei-november