Stobbezwammetje: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Stobbezwammetjes.jpg|thumb|300px|right]]Latijnse naam Kuehneromyces mutabilis, synoniem: Pholiota mutabilis. Eetbaar en smakelijk. Mogelijke verwarring met de zeer giftige Bundel- en Kraagmosklokjes. Daarom alleen verzamelen door gevorderde paddenstoelenzoekers.
+
[[Bestand:Stobbezwammetjes.jpg|thumb|300px|right]]Latijnse naam Kuehneromyces mutabilis, synoniem: Pholiota mutabilis.  
 +
 
 +
Lid van de familie strophariaceae
 +
 
 +
 
 +
== '''Kenmerken''' ==
 +
 +
 
 +
'''Hoed''' 2 -6 cm breed, van bolrond groeit naar zwak gebocheld, van olijfgeel tot okerbruin, oranje met vochtige randen, vanaf het centrum verblekend.
 +
 
 +
'''Steel''' bleekgeel vanaf de basis bruin wordend, met vlezige ring, daaronder vlokkig geschubd en later hol.
 +
 
 +
'''Lamellen''' vastgehecht door rijpen snel kaneel roest bruin kleurend.
 +
 
 +
'''Vlees''' geelachtig, zacht aangename kruidige geur en smaak. Alleen de hoeden gebruiken, wordt ook gekweekt.
 +
 
 +
'''Voorkomen''': in bosjes bijeen op stronken van loofbomen, sapotroof, (levend van dood organisch materiaal,) algemeen voorkomend
 +
 
 +
'''Gebruik:'''
 +
Alleen de hoedjes gebruiken.  Voor soepen en sauzen en duxelles.
 +
 
 +
'''Recept:'''
 +
 
 +
Bloemkool met Stobbezwammetjes
 +
 
 +
Ingrediënten:
 +
bloemkoolroosjes in dunne plakjes gesneden
 +
200 gram stobbezwammetjes hoeden
 +
olie
 +
knoflook
 +
2 eetlepels oestersaus
 +
1 bosui
 +
1 eetlepel lichte sojasaus
 +
Blancheer de bloemkool en de stobbezwammetjes, bak de bloemkool en de zwammetjes, voeg dan de knoflook toe, blus af met de soja en de oestersaus.
 +
Proef en voeg peper en eventueel water/groetenbouillon toe.  Serveer met rijst of tarwenoedels.
 +
 
 +
 
 +
Eetbaar en smakelijk. Mogelijke verwarring met de zeer giftige Bundel- en Kraagmosklokjes en Zwavelkopjes. Daarom alleen verzamelen door gevorderde paddenstoelenzoekers.
  
 
'''Verzamelen: mei-november'''
 
'''Verzamelen: mei-november'''

Versie van 26 jan 2021 om 21:02

Stobbezwammetjes.jpg
Latijnse naam Kuehneromyces mutabilis, synoniem: Pholiota mutabilis.

Lid van de familie strophariaceae


Kenmerken

Hoed 2 -6 cm breed, van bolrond groeit naar zwak gebocheld, van olijfgeel tot okerbruin, oranje met vochtige randen, vanaf het centrum verblekend.

Steel bleekgeel vanaf de basis bruin wordend, met vlezige ring, daaronder vlokkig geschubd en later hol.

Lamellen vastgehecht door rijpen snel kaneel roest bruin kleurend.

Vlees geelachtig, zacht aangename kruidige geur en smaak. Alleen de hoeden gebruiken, wordt ook gekweekt.

Voorkomen: in bosjes bijeen op stronken van loofbomen, sapotroof, (levend van dood organisch materiaal,) algemeen voorkomend

Gebruik: Alleen de hoedjes gebruiken. Voor soepen en sauzen en duxelles.

Recept:

Bloemkool met Stobbezwammetjes

Ingrediënten: bloemkoolroosjes in dunne plakjes gesneden 200 gram stobbezwammetjes hoeden olie knoflook 2 eetlepels oestersaus 1 bosui 1 eetlepel lichte sojasaus Blancheer de bloemkool en de stobbezwammetjes, bak de bloemkool en de zwammetjes, voeg dan de knoflook toe, blus af met de soja en de oestersaus. Proef en voeg peper en eventueel water/groetenbouillon toe. Serveer met rijst of tarwenoedels.


Eetbaar en smakelijk. Mogelijke verwarring met de zeer giftige Bundel- en Kraagmosklokjes en Zwavelkopjes. Daarom alleen verzamelen door gevorderde paddenstoelenzoekers.

Verzamelen: mei-november