Sleedoorn: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 13: Regel 13:
 
Met dank aan Marianne Fischer.
 
Met dank aan Marianne Fischer.
 
* Noot: Dit is een werk in ontwikkeling. We zijn benieuwd naar het resultaat.
 
* Noot: Dit is een werk in ontwikkeling. We zijn benieuwd naar het resultaat.
 +
 +
''Ingemaakte sleedoornbessen''
 +
 +
* 1 kg rijpe (maar niet te zachte) bessen
 +
* 1 l water
 +
* 2 takjes tijm
 +
* 2 laurierbladeren
 +
* 2 kruidnagels
 +
* 400 g zeezout
 +
* 1 rode peper, zonder zaadjes en in strips gesneden
 +
* 4 teentjes knoflook, schoongemaakt en in plakjes gesneden
 +
* 10 zwarte peperkorrels of 15 paradijskorrels (verkrijgbaar bij Jacob Hooy)
 +
* 1/4 l olijfolie
 +
 +
Kruiden, zout en water 5 á 10 minuten opkoken en laten afkoelen. De bessen in een hoge pot doen en de gezeefde en afgekoelde kruidenpekel erop gieten. Pot afdekken met een bord (ik heb gewoon een wekpot genomen). 3 maanden laten staan.
 +
 +
Sleedoornbessen afgieten, afspoelen en goed laten afdruipen. 1 dag laten drogen. De bessen verdelen over potjes met schroefdeksel, met de olijolie bedekken en in de koelkast bewaren.
 +
 +
Recept Roel van Kollem naar een oorspronkelijk idee van Jean-Marie Dumaine
  
  

Versie van 18 okt 2013 om 07:06

Deze pagina bevat nog geen tekst, help ons door dit artikel te starten!

Recept voor Sleedoornwijn

Ingrediënten voor 7 liter:

  • 180 g jonge sleedoornblaadjes, geplukt in mei
  • 1 liter vodka
  • 5 liter rosé of rode wijn
  • 700 g poedersuiker

Laat de blaadjes een week in de vodka macereren. Voeg de wijn en suiker toe en laat 21 dagen staan. Doe door een kaasdoek en stop in flessen.

Met dank aan Marianne Fischer.

  • Noot: Dit is een werk in ontwikkeling. We zijn benieuwd naar het resultaat.

Ingemaakte sleedoornbessen

  • 1 kg rijpe (maar niet te zachte) bessen
  • 1 l water
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierbladeren
  • 2 kruidnagels
  • 400 g zeezout
  • 1 rode peper, zonder zaadjes en in strips gesneden
  • 4 teentjes knoflook, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • 10 zwarte peperkorrels of 15 paradijskorrels (verkrijgbaar bij Jacob Hooy)
  • 1/4 l olijfolie

Kruiden, zout en water 5 á 10 minuten opkoken en laten afkoelen. De bessen in een hoge pot doen en de gezeefde en afgekoelde kruidenpekel erop gieten. Pot afdekken met een bord (ik heb gewoon een wekpot genomen). 3 maanden laten staan.

Sleedoornbessen afgieten, afspoelen en goed laten afdruipen. 1 dag laten drogen. De bessen verdelen over potjes met schroefdeksel, met de olijolie bedekken en in de koelkast bewaren.

Recept Roel van Kollem naar een oorspronkelijk idee van Jean-Marie Dumaine



Zoek of meld een sleedoorn bij jou in de buurt op wildplukwijzer.nl!


  • Bloemen > Thee, Siroop

Verzamelen: maart-april

  • Bladeren > Wijn

Verzamelen: mei

  • Vrucht > Jam, Thee, Siroop, Compôte (Niet voor kinderen. Teveel gebruik = giftig)

Verzamelen: oktober-november