Rucola: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Verwijst door naar Raket)
 
Regel 1: Regel 1:
 +
 +
==Rucola==
 +
Wat is nu precies rucola? Welke plantensoort wordt daarmee bedoeld?
 +
Dat hangt ervan af waar je over hebt. Het gaat in ieder geval om een of andere kruisbloemige: planten met vier kroonbladen en vier groene kerkbladen, met zes meeldraden waarvan er twee heel kort zijn. De vruchten van de kruisbloemen worden hauwen (dan zijn ze langwerpig) of hauwtjes (als ze ronde of driehoekige vorm hebben( genoemd.
 +
De rucola zoals die te koop is, is de jonge plant van Eruca sativa ook wel Eruca vesicaria geheten. In het Nederlands is dat de zwaardherik. Als deze plant de tijd krijgt om bloemen en zaad te maken, dan verschijnen er geelachtige bloemen die later wit of lila worden met een paarse dooradering. Ze bloeien van april tot juli. He blad is liervormig met een grote eindlob. De vruchten zijn dik met een platte snavel. Vanwege de olie die erin zit wordt zwaardherik als gewas geteeld. Her en der schiet het uit gemorst zaad op.
 +
 +
Met Turkse rucola wordt een andere plant bedoeld: bunias orientalis. Een rode-lijstsoort met bolronde vruchten die in het Nederlands grote hardvrucht heet.
 +
 +
Wilde rucola is de grote zandkool die vooral in West-Nederland in het wild te vinden is.
 +
 +
==Gebruik==
 +
Rucola eet je vooral als sla en heeft een speciale kenmerkende smaak. Er is pesto van te maken. Ook in stamppotten komt de smaak naar voren. Drapeer een gebakken pizza ermee voor de smaak en de frisgroene kleur.
 +
 +
Het kruid kun je beter niet koken, want de smaakstoffen kunnen niet tegen verhitting.
 +
 +
==Leuke weetjes==
 +
Rucola heeft vele namen. Eruca sativa, E.vesicaria en zwaardherik zijn al genoemd. Ook raketsla, notensla, raketsla en mosterdkruid zijn in gebruik. In het Engels heet het rocket, Italian cress of hedge rocket, of in de Amerikaanse variant arugula. In Frankrijk kom je het onder de naam roquette tegen.
 +
 +
==Recept==
 +
''Rucolino''
 +
Op het eiland Ischia (in de baai van Napels) wordt rucolino gemaakt. Dat is een likeurtje op basis van rucola dat zoals de limoncello na de maaltijd wordt genuttigd.
 +
*Men doet een portie raket in een fles met enkele blaadjes salie en wat citroenschil (zonder wit), voegt er een grote dosis suiker aan toe en dan afvullen met neutrale alcohol. Drie maanden laten trekken en dan filteren. Smakelijk.
 +
 +
Bron:  foodlog.nl/
 +
 +
 
#REDIRECT [[Raket]]
 
#REDIRECT [[Raket]]

Versie van 15 feb 2019 om 18:19

Rucola

Wat is nu precies rucola? Welke plantensoort wordt daarmee bedoeld? Dat hangt ervan af waar je over hebt. Het gaat in ieder geval om een of andere kruisbloemige: planten met vier kroonbladen en vier groene kerkbladen, met zes meeldraden waarvan er twee heel kort zijn. De vruchten van de kruisbloemen worden hauwen (dan zijn ze langwerpig) of hauwtjes (als ze ronde of driehoekige vorm hebben( genoemd. De rucola zoals die te koop is, is de jonge plant van Eruca sativa ook wel Eruca vesicaria geheten. In het Nederlands is dat de zwaardherik. Als deze plant de tijd krijgt om bloemen en zaad te maken, dan verschijnen er geelachtige bloemen die later wit of lila worden met een paarse dooradering. Ze bloeien van april tot juli. He blad is liervormig met een grote eindlob. De vruchten zijn dik met een platte snavel. Vanwege de olie die erin zit wordt zwaardherik als gewas geteeld. Her en der schiet het uit gemorst zaad op.

Met Turkse rucola wordt een andere plant bedoeld: bunias orientalis. Een rode-lijstsoort met bolronde vruchten die in het Nederlands grote hardvrucht heet.

Wilde rucola is de grote zandkool die vooral in West-Nederland in het wild te vinden is.

Gebruik

Rucola eet je vooral als sla en heeft een speciale kenmerkende smaak. Er is pesto van te maken. Ook in stamppotten komt de smaak naar voren. Drapeer een gebakken pizza ermee voor de smaak en de frisgroene kleur.

Het kruid kun je beter niet koken, want de smaakstoffen kunnen niet tegen verhitting.

Leuke weetjes

Rucola heeft vele namen. Eruca sativa, E.vesicaria en zwaardherik zijn al genoemd. Ook raketsla, notensla, raketsla en mosterdkruid zijn in gebruik. In het Engels heet het rocket, Italian cress of hedge rocket, of in de Amerikaanse variant arugula. In Frankrijk kom je het onder de naam roquette tegen.

Recept

Rucolino Op het eiland Ischia (in de baai van Napels) wordt rucolino gemaakt. Dat is een likeurtje op basis van rucola dat zoals de limoncello na de maaltijd wordt genuttigd.

  • Men doet een portie raket in een fles met enkele blaadjes salie en wat citroenschil (zonder wit), voegt er een grote dosis suiker aan toe en dan afvullen met neutrale alcohol. Drie maanden laten trekken en dan filteren. Smakelijk.

Bron: foodlog.nl/


  1. REDIRECT Raket