https://oogstenzonderzaaien.nl/w/index.php?title=Roomse_kervel&feed=atom&action=history
Roomse kervel - Bewerkingsoverzicht
2024-03-29T10:18:50Z
Bewerkingsoverzicht voor deze pagina op de wiki
MediaWiki 1.30.0
https://oogstenzonderzaaien.nl/w/index.php?title=Roomse_kervel&diff=5294&oldid=prev
OZZ op 7 feb 2020 om 15:01
2020-02-07T15:01:14Z
<p></p>
<table class="diff diff-contentalign-left" data-mw="interface">
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<tr style="vertical-align: top;" lang="nl">
<td colspan="2" style="background-color: white; color:black; text-align: center;">← Oudere versie</td>
<td colspan="2" style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Versie van 7 feb 2020 om 15:01</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno" id="mw-diff-left-l24" >Regel 24:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">Regel 24:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>De gesneden stukjes vlees of worst toevoegen, evenals de rozijnen en dan nog een uur heel zachtjes onder het kookpunt laten garen.</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>De gesneden stukjes vlees of worst toevoegen, evenals de rozijnen en dan nog een uur heel zachtjes onder het kookpunt laten garen.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Op het laatst de klein gesneden kruiden en wat zout toevoegen. Serveren met stroop.</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Op het laatst de klein gesneden kruiden en wat zout toevoegen. Serveren met stroop.</div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;">[[Bestand:Zaden Roomse kervel.JPG|thumb|200px|right|zaden Roomse kervel]]</ins></div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Oogsten: Wortel hele jaar. Blad en bloemen april, mei, juni, juli.</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Oogsten: Wortel hele jaar. Blad en bloemen april, mei, juni, juli.</div></td></tr>
</table>
OZZ
https://oogstenzonderzaaien.nl/w/index.php?title=Roomse_kervel&diff=5282&oldid=prev
Ctamminga op 6 feb 2020 om 13:25
2020-02-06T13:25:44Z
<p></p>
<table class="diff diff-contentalign-left" data-mw="interface">
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<tr style="vertical-align: top;" lang="nl">
<td colspan="2" style="background-color: white; color:black; text-align: center;">← Oudere versie</td>
<td colspan="2" style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Versie van 6 feb 2020 om 13:25</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno" id="mw-diff-left-l24" >Regel 24:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">Regel 24:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>De gesneden stukjes vlees of worst toevoegen, evenals de rozijnen en dan nog een uur heel zachtjes onder het kookpunt laten garen.</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>De gesneden stukjes vlees of worst toevoegen, evenals de rozijnen en dan nog een uur heel zachtjes onder het kookpunt laten garen.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Op het laatst de klein gesneden kruiden en wat zout toevoegen. Serveren met stroop.</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Op het laatst de klein gesneden kruiden en wat zout toevoegen. Serveren met stroop.</div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;"></ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;">Oogsten: Wortel hele jaar. Blad en bloemen april, mei, juni, juli.</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;"></ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;"></ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;">[[Categorie:Hele jaar]]</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;">[[Categorie:april]]</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;">[[Categorie:mei]]</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;">[[Categorie: juni]]</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins style="font-weight: bold; text-decoration: none;">[[Categorie: juli]]</ins></div></td></tr>
</table>
Ctamminga
https://oogstenzonderzaaien.nl/w/index.php?title=Roomse_kervel&diff=5281&oldid=prev
OZZ op 6 feb 2020 om 10:32
2020-02-06T10:32:25Z
<p></p>
<table class="diff diff-contentalign-left" data-mw="interface">
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<tr style="vertical-align: top;" lang="nl">
<td colspan="2" style="background-color: white; color:black; text-align: center;">← Oudere versie</td>
<td colspan="2" style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Versie van 6 feb 2020 om 10:32</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno" id="mw-diff-left-l10" >Regel 10:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">Regel 10:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>==Leuke weetjes==</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>==Leuke weetjes==</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Let op: Roomse kervel lijkt op enkele andere soorten schermbloemen, sommige daarvan zijn extreem giftig. Zoals de hondspeterselie (Aethusa cynapium) en de gevlekte scheerling (Conium maculatum) die een gevlekte stengel heeft. Dolle kervel (Chaerophyllum temulentum) is enigszins giftig en fluitenkruid <del class="diffchange diffchange-inline">kan </del>allergische huidreacties geven. Deze laatste is echter minder robuust met veel kleinere zaden.</div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Let op: Roomse kervel lijkt op enkele andere soorten schermbloemen, sommige daarvan zijn extreem giftig. Zoals de hondspeterselie (Aethusa cynapium) en de gevlekte scheerling (Conium maculatum) die een gevlekte stengel heeft. Dolle kervel (Chaerophyllum temulentum) is enigszins giftig en <ins class="diffchange diffchange-inline">het eetbare en lekkere </ins>fluitenkruid <ins class="diffchange diffchange-inline">dat </ins>allergische huidreacties <ins class="diffchange diffchange-inline">kan </ins>geven. Deze laatste is echter minder robuust met veel kleinere zaden.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[Bestand:Gevlekte scheerling.jpg|thumb|150px|right|Gevlekte scheerling]]In het Engels heet de plant Sweet cicely.</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>[[Bestand:Gevlekte scheerling.jpg|thumb|150px|right|Gevlekte scheerling]]In het Engels heet de plant Sweet cicely.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>==Recept==</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>==Recept==</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><del class="diffchange diffchange-inline">Recept van kruudmoes</del></div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">''Kruudmoes''</ins></div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Laat <del class="diffchange diffchange-inline">400 gram </del>gort een nacht weken. Daarna <del class="diffchange diffchange-inline">de gort </del>laten uitlekken en 2 uur in <del class="diffchange diffchange-inline">2 liter </del>karnemelk koken. Je kunt ook snelkokende gort gebruiken. Dat kost veel minder tijd.  </div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div> </div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><del class="diffchange diffchange-inline">500 gram </del>stukjes vlees <del class="diffchange diffchange-inline">en </del>worst toevoegen, evenals <del class="diffchange diffchange-inline">250 gram </del>rozijnen en dan nog een uur heel zachtjes <del class="diffchange diffchange-inline">koken</del>.</div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">* 400 g gort</ins></div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Op het laatst <del class="diffchange diffchange-inline">enkele takjes van allerlei </del>klein gesneden kruiden en wat zout toevoegen <del class="diffchange diffchange-inline">zoals roomse kervel, peterselie, venkel, selderie, dille en zuring</del>. Serveren met stroop.</div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">* 2 liter karnemelk</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">* 500 g overgebleven gekookt vlees of worst</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">* 250 g rozijnen</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">* enkele takjes (naar smaak meer) fijngesneden roomse kervel, peterselie, venkel, selderie, dille en/of zuring</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div> </div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Laat <ins class="diffchange diffchange-inline">de </ins>gort een nacht weken. Daarna laten uitlekken en 2 uur in <ins class="diffchange diffchange-inline">de </ins>karnemelk koken. Je kunt ook snelkokende gort gebruiken. Dat kost veel minder tijd.  </div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">De gesneden </ins>stukjes vlees <ins class="diffchange diffchange-inline">of </ins>worst toevoegen, evenals <ins class="diffchange diffchange-inline">de </ins>rozijnen en dan nog een uur heel zachtjes <ins class="diffchange diffchange-inline">onder het kookpunt laten garen</ins>.</div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Op het laatst <ins class="diffchange diffchange-inline">de </ins>klein gesneden kruiden en wat zout toevoegen. Serveren met stroop.</div></td></tr>
</table>
OZZ
https://oogstenzonderzaaien.nl/w/index.php?title=Roomse_kervel&diff=5240&oldid=prev
OZZ op 4 jan 2020 om 13:25
2020-01-04T13:25:15Z
<p></p>
<table class="diff diff-contentalign-left" data-mw="interface">
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<tr style="vertical-align: top;" lang="nl">
<td colspan="2" style="background-color: white; color:black; text-align: center;">← Oudere versie</td>
<td colspan="2" style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Versie van 4 jan 2020 om 13:25</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno" id="mw-diff-left-l1" >Regel 1:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">Regel 1:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Myrrhis odorata is een sterk geurende plant, zoals de wetenschappelijk naam ook aangeeft. Het is een meerjarige plant uit de schermbloemenfamilie. De witte bloemen zitten in grote schermen en bloeien van mei tot juli. De buitenste bloemen van de dichte schermen zijn stralend. De plant kan hoog worden, tot ruim anderhalve meter met grote twee tot drietallig geveerde bladeren die op varenbladeren lijken. De stengel is hol en gegroefd. Opvallend zijn de zaden: deze zijn 2,5 cm lang en smal, sterk geribd en vooral ook veel groter dan van planten die op roomse kervel lijken. Ze hebben net als de wortel een anijssmaak.</div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">[[Bestand:Roomse Kervel.jpg|thumb|300px|right|Roomse kervel]]</ins>Myrrhis odorata is een sterk geurende plant, zoals de wetenschappelijk naam ook aangeeft. Het is een meerjarige plant uit de schermbloemenfamilie. De witte bloemen zitten in grote schermen en bloeien van mei tot juli. De buitenste bloemen van de dichte schermen zijn stralend. De plant kan hoog worden, tot ruim anderhalve meter met grote twee tot drietallig geveerde bladeren die op varenbladeren lijken. De stengel is hol en gegroefd. Opvallend zijn de zaden: deze zijn 2,5 cm lang en smal, sterk geribd en vooral ook veel groter dan van planten die op roomse kervel lijken. Ze hebben net als de wortel een anijssmaak.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>==Voorkomen==</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>==Voorkomen==</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Roomse kervel is van oorsprong een plant uit de berggebieden van het midden en Zuid-Europa. Momenteel komt hij verspreid in ons land voor, voornamelijk in de halfschaduw, aan bosranden, op beekoevers, in bermen en vochtige weiden. Planten zijn in Nederland niet vaak verwilderd te vinden.</div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Roomse kervel is van oorsprong een plant uit de berggebieden van het midden en Zuid-Europa. Momenteel komt hij verspreid in ons land voor, voornamelijk in de halfschaduw, aan bosranden, op beekoevers, in bermen en vochtige weiden. Planten zijn in Nederland niet vaak <ins class="diffchange diffchange-inline">[[Bestand:Hondspeterselie.jpg|thumb|150px|right|Hondspeterselie]]</ins>verwilderd te vinden.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>==Gebruik==</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>==Gebruik==</div></td></tr>
<tr><td colspan="2" class="diff-lineno" id="mw-diff-left-l10" >Regel 10:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">Regel 10:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>==Leuke weetjes==</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>==Leuke weetjes==</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Let op: Roomse kervel lijkt op enkele andere soorten schermbloemen, sommige daarvan zijn extreem giftig. Zoals de hondspeterselie (Aethusa cynapium) en de gevlekte scheerling (Conium maculatum) die een gevlekte stengel heeft. Dolle kervel (Chaerophyllum temulentum) is enigszins giftig en fluitenkruid kan allergische huidreacties geven. Deze laatste is echter minder robuust met veel kleinere zaden.  </div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Let op: Roomse kervel lijkt op enkele andere soorten schermbloemen, sommige daarvan zijn extreem giftig. Zoals de hondspeterselie (Aethusa cynapium) en de gevlekte scheerling (Conium maculatum) die een gevlekte stengel heeft. Dolle kervel (Chaerophyllum temulentum) is enigszins giftig en fluitenkruid kan allergische huidreacties geven. Deze laatste is echter minder robuust met veel kleinere zaden.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div> </div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">[[Bestand:Gevlekte scheerling.jpg|thumb|150px|right|Gevlekte scheerling]]In het Engels heet de plant Sweet cicely.</ins></div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>==Recept==</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>==Recept==</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Recept van kruudmoes</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f9f9f9; color: #333333; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #e6e6e6; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Recept van kruudmoes</div></td></tr>
</table>
OZZ
https://oogstenzonderzaaien.nl/w/index.php?title=Roomse_kervel&diff=5234&oldid=prev
Ctamminga op 31 dec 2019 om 16:29
2019-12-31T16:29:48Z
<p></p>
<table class="diff diff-contentalign-left" data-mw="interface">
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<tr style="vertical-align: top;" lang="nl">
<td colspan="2" style="background-color: white; color:black; text-align: center;">← Oudere versie</td>
<td colspan="2" style="background-color: white; color:black; text-align: center;">Versie van 31 dec 2019 om 16:29</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno" id="mw-diff-left-l1" >Regel 1:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">Regel 1:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><del class="diffchange diffchange-inline">Help </del>ons <del class="diffchange diffchange-inline">deze pagina invulling </del>te geven.</div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">Myrrhis odorata is een sterk geurende plant, zoals de wetenschappelijk naam ook aangeeft. Het is een meerjarige plant uit de schermbloemenfamilie. De witte bloemen zitten in grote schermen en bloeien van mei tot juli. De buitenste bloemen van de dichte schermen zijn stralend. De plant kan hoog worden, tot ruim anderhalve meter met grote twee tot drietallig geveerde bladeren die op varenbladeren lijken. De stengel is hol en gegroefd. Opvallend zijn de zaden: deze zijn 2,5 cm lang en smal, sterk geribd en vooral ook veel groter dan van planten die op roomse kervel lijken. Ze hebben net als de wortel een anijssmaak.</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div> </div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">==Voorkomen==</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">Roomse kervel is van oorsprong een plant uit de berggebieden van het midden en Zuid-Europa. Momenteel komt hij verspreid in </ins>ons <ins class="diffchange diffchange-inline">land voor, voornamelijk in de halfschaduw, aan bosranden, op beekoevers, in bermen en vochtige weiden. Planten zijn in Nederland niet vaak verwilderd te vinden.</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div> </div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">==Gebruik==</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">Vroeger werden houten vloeren met het fijngemaakte zaad opgewreven zodat de heerlijke geur zich kon verspreiden. Honden- en slangenbeten werden met een aftreksel uit de wortels behandeld. </ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">Wortels worden gebruikt in salades of om er kruidenbrandewijn van </ins>te <ins class="diffchange diffchange-inline">maken. Vers blad kan als smaakmaker toegevoegd worden aan jam van zure vruchten als appels, kruisbessen en berberis. In het voorjaar worden soepen ermee gekruid.</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">Het geeft smaak aan kruudmoes ook wel kruutmoes, een stoofgerecht van karnemelk, gort, stukjes vlees, rozijnen en veel verse kruiden.</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div> </div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">==Leuke weetjes==</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">Let op: Roomse kervel lijkt op enkele andere soorten schermbloemen, sommige daarvan zijn extreem giftig. Zoals de hondspeterselie (Aethusa cynapium) en de gevlekte scheerling (Conium maculatum) die een gevlekte stengel heeft. Dolle kervel (Chaerophyllum temulentum) is enigszins giftig en fluitenkruid kan allergische huidreacties </ins>geven<ins class="diffchange diffchange-inline">. Deze laatste is echter minder robuust met veel kleinere zaden. </ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div> </div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">==Recept==</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">Recept van kruudmoes</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">Laat 400 gram gort een nacht weken. Daarna de gort laten uitlekken en 2 uur in 2 liter karnemelk koken. Je kunt ook snelkokende gort gebruiken. Dat kost veel minder tijd. </ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">500 gram stukjes vlees en worst toevoegen, evenals 250 gram rozijnen en dan nog een uur heel zachtjes koken.</ins></div></td></tr>
<tr><td colspan="2"> </td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color:black; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">Op het laatst enkele takjes van allerlei klein gesneden kruiden en wat zout toevoegen zoals roomse kervel, peterselie, venkel, selderie, dille en zuring. Serveren met stroop</ins>.</div></td></tr>
</table>
Ctamminga
https://oogstenzonderzaaien.nl/w/index.php?title=Roomse_kervel&diff=5220&oldid=prev
OZZ: Nieuwe pagina aangemaakt met 'Help ons deze pagina invulling te geven.'
2019-09-12T19:49:37Z
<p>Nieuwe pagina aangemaakt met 'Help ons deze pagina invulling te geven.'</p>
<p><b>Nieuwe pagina</b></p><div>Help ons deze pagina invulling te geven.</div>
OZZ