Pinksterbloem: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(deel van de omschrijving over aanpassing aan nat milieu verwijderd)
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 4: Regel 4:
  
 
==Toepassingen==
 
==Toepassingen==
De bladeren en de jonge scheuten kunnen rauw of gekookt worden gegeten. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen; vooral aan vitamine C. De bladeren kunnen zowel mild als scherp smaken en kunnen aan een salade worden toegevoegd. De bladeren en scheuten worden in de lente verzameld. Bloemen en bloemknoppen kunnen ook rauw worden gegeten en geven een goede smaak aan salades.  
+
De bladeren en de jonge scheuten kunnen rauw of gekookt worden gegeten. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen; vooral aan vitamine C. De bladeren kunnen zowel mild als scherp smaken en kunnen aan een salade worden toegevoegd. De bladeren en scheuten worden in de lente verzameld. Bloemen en bloemknoppen zijn lekker pittig en kunnen rauw worden gegeten en geven een goede smaak aan salades.  
  
 
'''Verzamelen: maart-juli'''
 
'''Verzamelen: maart-juli'''
 +
 +
 +
 +
<gallery widths=400 heights=300 perrow=2>
 +
Bestand:Pinksterbloem veld.jpg| Een veld pinksterbloemen in het voorjaar
 +
Bestand:Pinksterbloem_met_blaadjes.jpg| Pinksterbloem met blaadjes
  
  

Versie van 16 apr 2012 om 07:32

Pinksterbloem.jpg
De pinksterbloem (Cardamine pratensis) is een overblijvende plant die tot een halve meter hoog kan worden. De plant bloeit met lila tot roze bloemen. De kroonbladen zijn maximaal 18 mm lang. De plant heeft een wortelrozet. De bladeren zijn samengesteld. De deelblaadjes van het wortelrozet zijn kort en breed en vaak bochtig getand. De stengelbladeren zijn smal en lang. De kale stengel is hol, rond en soms iets kantig. De vrucht is een droge doosvrucht. Deze zijn bij de pinksterbloem smal en maximaal 5,5 cm lang.

De plant bloeit van april tot en met juni, maar meestal is eind april het hoogtepunt. De plant komt voor op zonnige tot licht beschaduwde plaatsen op vochtige tot natte grond.De plant bloeit in grasvelden, bossen en moerassen.

Toepassingen

De bladeren en de jonge scheuten kunnen rauw of gekookt worden gegeten. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen; vooral aan vitamine C. De bladeren kunnen zowel mild als scherp smaken en kunnen aan een salade worden toegevoegd. De bladeren en scheuten worden in de lente verzameld. Bloemen en bloemknoppen zijn lekker pittig en kunnen rauw worden gegeten en geven een goede smaak aan salades.

Verzamelen: maart-juli


<gallery widths=400 heights=300 perrow=2> Bestand:Pinksterbloem veld.jpg| Een veld pinksterbloemen in het voorjaar Bestand:Pinksterbloem_met_blaadjes.jpg| Pinksterbloem met blaadjes