Paarse schijnridderzwam

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Lepista nuda.jpg

Paarse schijnridderzwam

De paarse schijnridderzwam is een plaatjeszwam uit de grote familie van de Tricholomataceae. De wetenschappelijke naam is Lepista nuda. Er zijn ook een aantal andere namen in omloop: Clotybe nuda, Tricoloma nudum en Agaricus nudus. Van de schijnridderzwammen zijn in Nederland diverse soorten te vinden.

Kenmerken en voorkomen

Deze zeer algemeen voorkomende paddenstoel heeft een hoed van 6-12 cm, die glad en gewelfd is en paarslila van kleur die later overgaat naar violetbruin. Onder de hoed hangen dicht opeen de lamellen, die net als de hoed paarslila zijn en verkleuren naar rozebruin. De steel is 5 tot 9 cm lang, witvezelig paars. In droge omstandigheden is de kleur lichter. De voet kan sterk verbreed zijn. Deze soort verspreid een aangename geur, zoet aromatisch, en ook de smaak is zoetig. De soort is vooral van september tot november alleen of in groepen of heksenkringen te vinden. Deze soort is een saprofyt en staat op strooisel in parken, plantsoenen, loofbossen, boomgaarden en op kerkhoven. Saprofyten zijn paddenstoelen die leven van dood hout en ander dood materiaal. Ze zijn in staat hout af te breken en het weer terug te geven aan de voedselkringloop.

Paarse schijnridderzwam.jpg

Gebruik

Het beste wordt de paddenstoelen gebakken gegeten op toast , bij een visgerecht of in een risotto.

Mogelijke verwarringen

Verwarring is mogelijk met de paarssteelschijnridderzwam die een meer bruingrijze hoed heeft en ook zeer smakelijk is (deze soort is wel eens te koop) en met de vaalpaarse schijnridderzwam die eetbaar is, maar niet erg smakelijk. Ze schijnen geneeskrachtige eigenschappen te hebben. Minder onschuldig is de mogelijke verwarring met de stinkgordijnzwam die giftig is. Zoals de naam al zegt heeft deze paddenstoel een onaangename geur.

Weetjes

Sommige mensen reageren met een allergische reactie als ze de paddenstoel rauw eten. Dat komt door de stof trehalose, een soort suiker die zorgt voor de zoete smaak,wel minder zoet dan gewone tafelsuiker. De soort heeft een bloeddrukverlagende werking. In het Frans wordt hij Pied Blue, blauwvoet, genoemd.


Verzamelen: september-november