Paarse schijnridderzwam: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
Deze pagina bevat nog geen tekst, help ons door dit artikel te starten!
+
==Paarse schijnridderzwam==
 +
De paarse schijnridderzwam is een plaatjeszwam uit de grote familie van de Tricholomataceae. De wetenschappelijke naam is Lepista nuda. Er zijn ook een aantal andere namen in omloop: Clotybe nuda, Tricoloma nudum en Agaricus nudus.
 +
Van de schijnridderzwammen zijn in Nederland negen soorten te vinden.
 +
 
 +
==Kenmerken en voorkomen==
 +
Deze zeer algemeen voorkomende paddenstoel heeft een hoed van 6-12 cm, die glad en gewelfd is en paarslila van kleur die later overgaat naar violetbruin. Onder de hoed hangen dicht opeen de lamellen, die net als de hoed paarslila zijn en verkleuren naar rozebruin. De steel is 5 tot 9 cm lang, witvezelig paars. In droge omstandigheden is de kleur lichter. De voet kan sterk verbreed zijn.
 +
Deze soort verspreid een aangename geur, zoet aromatisch, en ook de smaak is zoetig.
 +
De soort is vooral van september tot november alleen of in groepen of heksenkringen te vinden. Als saprofiet staat deze op strooisel en komt voor in parken, plantsoenen, loofbossen, boomgaarden en op kerkhoven. Saprofieten zijn paddenstoelen die leven van dood hout en ander dood materiaal. Ze zijn in staat hout af te breken en het weer terug te geven aan de voedselkringloop.
 +
 
 +
==Gebruik==
 +
Het beste wordt de paddenstoelen gebakken gegeten op toast , bij een visgerecht of in een risotto.
 +
 
 +
==Leuke weetjes==
 +
Sommige mensen reageren met een allergische reactie als ze de paddenstoel rauw eten. Dat komt door de stof trehalose, een soort suiker die zorgt voor de zoete smaak. Het is wel minder zoet smaakt dan de gewone tafelsuiker.
 +
Deze soort kan verward worden met de vaalpaarse schijnridderzwam die echter niet eetbaar is. En met de paarssteelschijnridderzwam die een meer grijzige hoed heeft. Ook sommige violette gordijnzwammen lijken er veel op.
 +
Ze schijnen geneeskrachtige eigenschappen te hebben.
 +
In het Frans wordt hij Pied Blue, blauwvoet, genoemd.
 +
 
  
  

Versie van 12 okt 2017 om 12:02

Paarse schijnridderzwam

De paarse schijnridderzwam is een plaatjeszwam uit de grote familie van de Tricholomataceae. De wetenschappelijke naam is Lepista nuda. Er zijn ook een aantal andere namen in omloop: Clotybe nuda, Tricoloma nudum en Agaricus nudus. Van de schijnridderzwammen zijn in Nederland negen soorten te vinden.

Kenmerken en voorkomen

Deze zeer algemeen voorkomende paddenstoel heeft een hoed van 6-12 cm, die glad en gewelfd is en paarslila van kleur die later overgaat naar violetbruin. Onder de hoed hangen dicht opeen de lamellen, die net als de hoed paarslila zijn en verkleuren naar rozebruin. De steel is 5 tot 9 cm lang, witvezelig paars. In droge omstandigheden is de kleur lichter. De voet kan sterk verbreed zijn. Deze soort verspreid een aangename geur, zoet aromatisch, en ook de smaak is zoetig. De soort is vooral van september tot november alleen of in groepen of heksenkringen te vinden. Als saprofiet staat deze op strooisel en komt voor in parken, plantsoenen, loofbossen, boomgaarden en op kerkhoven. Saprofieten zijn paddenstoelen die leven van dood hout en ander dood materiaal. Ze zijn in staat hout af te breken en het weer terug te geven aan de voedselkringloop.

Gebruik

Het beste wordt de paddenstoelen gebakken gegeten op toast , bij een visgerecht of in een risotto.

Leuke weetjes

Sommige mensen reageren met een allergische reactie als ze de paddenstoel rauw eten. Dat komt door de stof trehalose, een soort suiker die zorgt voor de zoete smaak. Het is wel minder zoet smaakt dan de gewone tafelsuiker. Deze soort kan verward worden met de vaalpaarse schijnridderzwam die echter niet eetbaar is. En met de paarssteelschijnridderzwam die een meer grijzige hoed heeft. Ook sommige violette gordijnzwammen lijken er veel op. Ze schijnen geneeskrachtige eigenschappen te hebben. In het Frans wordt hij Pied Blue, blauwvoet, genoemd.


Verzamelen: oktober-januari