Melganzevoet: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 21: Regel 21:
 
Gebruikt voor het vet mesten van kippen, gezien de Engelse (fet hen). <br />
 
Gebruikt voor het vet mesten van kippen, gezien de Engelse (fet hen). <br />
 
De geur van melganzenvoet is sterk maar erg moeilijk te omschrijven. Veel mensen vergelijken het met citrus, petroleum, munt of stopverf.<br />
 
De geur van melganzenvoet is sterk maar erg moeilijk te omschrijven. Veel mensen vergelijken het met citrus, petroleum, munt of stopverf.<br />
 
  
 
===Wat zit erin===
 
===Wat zit erin===
 
 
Bevat meer ijzer en eiwit dan welke koolsoort dan ook. Ook meer vitamine A, B, C en calcium dan rauwe kool. <br />
 
Bevat meer ijzer en eiwit dan welke koolsoort dan ook. Ook meer vitamine A, B, C en calcium dan rauwe kool. <br />
 
De gehele plant kan rauw gegeten worden, maar is waarschijnlijk het lekkerst gekookt of in de soep. Hij smaakt lekker pittig, als jonge boerenkool of broccoli.
 
De gehele plant kan rauw gegeten worden, maar is waarschijnlijk het lekkerst gekookt of in de soep. Hij smaakt lekker pittig, als jonge boerenkool of broccoli.
Regel 36: Regel 34:
  
 
Nederlandse namen die voor deze soort gebruikt worden: melganzenvoet, (gewone) dauwkool, ganzenvoetmelde, meeldauw, meidoor, witte dauwkool, witte ganzenvoet, witte melde.
 
Nederlandse namen die voor deze soort gebruikt worden: melganzenvoet, (gewone) dauwkool, ganzenvoetmelde, meeldauw, meidoor, witte dauwkool, witte ganzenvoet, witte melde.
 
  
 
===Gebruikstoepassingen===
 
===Gebruikstoepassingen===
Regel 53: Regel 50:
 
* Tegen reumatische pijnen, jicht en nierenproblemen
 
* Tegen reumatische pijnen, jicht en nierenproblemen
  
===Recepten===
+
==Recepten==
==Melganzenvoet-stamppot==
+
===Melganzenvoet-stamppot===
 
*1 vergiet vol melganzenvoetblaadjes of blaadjes van een andere eetbare soort ganzenvoet
 
*1 vergiet vol melganzenvoetblaadjes of blaadjes van een andere eetbare soort ganzenvoet
 
*1 kg aardappelen
 
*1 kg aardappelen
Regel 61: Regel 58:
 
*peper en zout
 
*peper en zout
  
Pluk de melganzenvoet en was de blaadjes grondig. Schil de aardappelen en snijd ze in partjes, Snijd de uien.
+
Pluk de melganzenvoet en was de blaadjes grondig. Schil de aardappelen en snijd ze in partjes, Snijd de uien. Doe de aardappelen in een ruime pan, voeg daaraan de ui en melganzenvoet toe. Doe zoveel water in de pan dat de aardappelen net onder water staan.
 
 
 
 
Doe de aardappelen in een ruime pan, voeg daaraan de ui en melganzenvoet toe. Doe zoveel water in de pan dat de aardappelen onder water staan.
 
 
 
 
 
Kook de aardappelen totdat ze goed gaar zijn. Giet het water af. Voeg de roomkaas toe.
 
 
 
Stamp alles met een pureestamper tot een romige stamppot.
 
 
 
 
 
 
 
Voeg naar smaak peper en zout toe.
 
  
 +
Kook de aardappelen totdat ze goed gaar zijn. Giet het water af. Voeg de roomkaas toe. Stamp alles met een pureestamper tot een romige stamppot. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  
 
Bron: buitengewoon bjorn
 
Bron: buitengewoon bjorn
  
 
+
===Ganzenvoetsoep===
==Ganzenvoetsoep==
 
 
Snipper 1 ui en 1 knoflook en fruit deze in boter. 250 ml water toevoegen en aan de kook brengen.
 
Snipper 1 ui en 1 knoflook en fruit deze in boter. 250 ml water toevoegen en aan de kook brengen.
 
Hieraan 200 gram gewassen, eventueel gesneden blaadjes ganzenvoet toevoegen en 3 minuten laten koken. Met een staafmixer pureren. Daarin 20 gr boter in blokjes oplossen tot een gladde soep is ontstaan. Deze op smaak brengen met peper en crème fraîche.
 
Hieraan 200 gram gewassen, eventueel gesneden blaadjes ganzenvoet toevoegen en 3 minuten laten koken. Met een staafmixer pureren. Daarin 20 gr boter in blokjes oplossen tot een gladde soep is ontstaan. Deze op smaak brengen met peper en crème fraîche.
 
  
 
Bron: De eetbare stad van Ellen Mookhoek e.a.
 
Bron: De eetbare stad van Ellen Mookhoek e.a.
 
  
  
 
*Blad kan in de soep (moet wel even meekoken) of als groente gebruikt worden.
 
*Blad kan in de soep (moet wel even meekoken) of als groente gebruikt worden.
 
'''Verzamelen: april-november'''
 
'''Verzamelen: april-november'''
 
  
 
*Stengeltoppen kunnen in de salade of als groente worden gegeten
 
*Stengeltoppen kunnen in de salade of als groente worden gegeten
 
'''Verzamelen: april-mei'''
 
'''Verzamelen: april-mei'''
 
  
 
[[Categorie:April]]
 
[[Categorie:April]]

Versie van 10 feb 2022 om 21:59

foto Lotte Stekelenburg
Melganzevoet chenopodium album

Melganzenvoet

Chenopodium album hoort bij de amarantenfamilie, een grote familie met een aantal bekende eetbare soorten als spinazie, quinoa, biet, zeekraal, suikerbiet.

Kenmerken en voorkomen

Melganzenvoet houdt van open stikstofrijke plekken. Wanneer een stuk land braak ligt of bouwrijp gemaakt wordt, grijpt deze eenjarige plant meteen zijn kans. Hij slaat dan massaal op met planten die wel een meter hoog kunnen worden. De bovenste verse bladeren zijn wit bepoederd en lijken als met meel bestoven, vandaar mel in de Nederlandse naam en album (betekent wit) in de wetenschappelijke naam. De bloemen zijn groen en hebben vijf uitstekende meeldraden en een stamper met twee stijlen. Ze staan in lange kluwens langs de stengel. De bovenste bladeren zijn smal en gaafrandig, terwijl de onderste veelvormig kunnen zijn met aan de randen uitsteeksels.

Bloeitijd : juli tot september

Hoogte : 0,1 tot 2 meter

Standplaats: Algemeen

foto Lotte Stekelenburg
Vruchten: heel klein, elk met een bruinzwart zaadje.

De plant is afkomstig uit Midden en Zuid Mexico. Hij wordt tegenwoordig weer steeds meer gebruikt in Europa en de VS. In de prehistorie werd melde al door mensen gebruikt. De Tollund-man had zaden bij zich, en ook in Neolitische nederzettingen werden de zaden gevonden.
Melganzevoet werd vroeger (tot de introductie van spinazie in de late middeleeuwen) als groente bereid en gegeten.
De bladeren zijn vooral in de Tweede Wereldoorlog (weer) gegeten.
Gebruikt voor het vet mesten van kippen, gezien de Engelse (fet hen).
De geur van melganzenvoet is sterk maar erg moeilijk te omschrijven. Veel mensen vergelijken het met citrus, petroleum, munt of stopverf.

Wat zit erin

Bevat meer ijzer en eiwit dan welke koolsoort dan ook. Ook meer vitamine A, B, C en calcium dan rauwe kool.
De gehele plant kan rauw gegeten worden, maar is waarschijnlijk het lekkerst gekookt of in de soep. Hij smaakt lekker pittig, als jonge boerenkool of broccoli.

Leuke weetjes

De naam ganzenvoet verwijst naar de bladvorm van deze plant en enkele verwanten. De onderste bladeren hebben vaak de vorm van ganzenpoten.

Melganzenvoet heeft veel familieleden. Sommige lijken erg op elkaar, andere zijn te onderscheiden omdat ze een vreemde geur hebben. Zo kunnen ze naar petroleum ruiken of naar rotte vis.

Andere soorten hebben een steviger blad zoals de rode ganzenvoet.

Nederlandse namen die voor deze soort gebruikt worden: melganzenvoet, (gewone) dauwkool, ganzenvoetmelde, meeldauw, meidoor, witte dauwkool, witte ganzenvoet, witte melde.

Gebruikstoepassingen

Het blad van de melganzenvoet kan in stamppot of soep verwerkt worden. Ze zijn net als spinazie te gebruiken. Het bevat flink wat oxaalzuur zodat er vaak van eten niet verstandig is. Vroeger werden de zaden tot meel verwerkt. Het werd ook als voedergewas op akkers gezaaid.

Genezende werking

  • Wormen er mee af te drijven
  • Verdrijft gifstoffen uit het lichaam
  • Reguleren van het darmstelsel
  • Helpt bij zenuwpijn
  • Pijnlijke menstruatie
  • Positieve werking op de borstvoeding
  • Tegen hysterie en andere zenuwachtige eigenschappen
  • Zou kankertumoren afremmen
  • Positief effect hebben op de urineweg
  • Tegen reumatische pijnen, jicht en nierenproblemen

Recepten

Melganzenvoet-stamppot

  • 1 vergiet vol melganzenvoetblaadjes of blaadjes van een andere eetbare soort ganzenvoet
  • 1 kg aardappelen
  • 2 middelgrote uien
  • 100 gr roomkaas
  • peper en zout

Pluk de melganzenvoet en was de blaadjes grondig. Schil de aardappelen en snijd ze in partjes, Snijd de uien. Doe de aardappelen in een ruime pan, voeg daaraan de ui en melganzenvoet toe. Doe zoveel water in de pan dat de aardappelen net onder water staan.

Kook de aardappelen totdat ze goed gaar zijn. Giet het water af. Voeg de roomkaas toe. Stamp alles met een pureestamper tot een romige stamppot. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Bron: buitengewoon bjorn

Ganzenvoetsoep

Snipper 1 ui en 1 knoflook en fruit deze in boter. 250 ml water toevoegen en aan de kook brengen. Hieraan 200 gram gewassen, eventueel gesneden blaadjes ganzenvoet toevoegen en 3 minuten laten koken. Met een staafmixer pureren. Daarin 20 gr boter in blokjes oplossen tot een gladde soep is ontstaan. Deze op smaak brengen met peper en crème fraîche.

Bron: De eetbare stad van Ellen Mookhoek e.a.


  • Blad kan in de soep (moet wel even meekoken) of als groente gebruikt worden.

Verzamelen: april-november

  • Stengeltoppen kunnen in de salade of als groente worden gegeten

Verzamelen: april-mei