Madeliefje: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 5: Regel 5:
 
==Toepassingen==
 
==Toepassingen==
 
===Blad===
 
===Blad===
Het blad kun je rauw eten in salade, smoothie of pesto. Verwarmen of koken kan ook, bijvoorbeeld in een roerbak of stamppot, maar dan verlies je een deel van de voedingswaarde.  
+
Het blad kun je rauw eten in salade, smoothie of pesto. Verwarmen of koken kan ook, bijvoorbeeld in een roerbak of stamppot, maar dan verlies je een deel van de voedingswaarde. '''Blad kun je het hele jaar door verzamelen maar is het smakelijkst van maart tot mei'''
 
===Bloem===
 
===Bloem===
Met de bloemen kun je een salade versieren, of een taartje mooi maken. De bloemknoppen kun je inleggen als kappertjes. Pluk gesloten knoppen en doe die in een glazen potje. Doe er nog wat peperkorrels, mosterdzaad en een laurierblaadje bij. Vul de pot tot aan de rand met kokend hete azijn. Draai het metalen schroefdeksel erop en laat je pot omgekeerd afkoelen. Op die manier zuigt het schroefdeksel zich hermetisch vast en kan je de potjes lang bewaren. Je kan deze madeliefknopjes gebruiken zoals je met kappertjes doet.  
+
Met de bloemen kun je een salade versieren, of een taartje mooi maken. Of je versiert de soep! Door de warmte van de soep openen de bloempjes zich heel mooi. Een verrassend gezicht. '''Bloemen kun je verzamelen van april tot in december'''
Of je versiert de soep! Door de warmte van de soep openen de bloempjes zich heel mooi. Een verrassend gezicht!
+
===Bloemknoppen===
'''Blad en bloem kun je verzamelen van maart tot mei'''
+
De bloemknoppen kun je inleggen als kappertjes. Pluk de gesloten bloemknoppen en doe die in een glazen potje. Stop er nog wat peperkorrels, mosterdzaad en een laurierblaadje bij, een schepje suiker misschien. Vul de pot tot aan de rand met kokend hete azijn. Draai het metalen schroefdeksel erop en laat je pot omgekeerd afkoelen. Op die manier zuigt het schroefdeksel zich luchtdicht vast en kan je de potjes lang bewaren. Je kan deze madeliefknopjes gebruiken zoals je dat met kappertjes doet. '''Ook bloemknoppen vind je van april tot in december'''
  
 
*Bloem > Sa, Si
 
'' Verzamlen: maart-december
 
Van de gedroogde bloemen kan thee getrokken worden, die helpt tegen diarree.
 
  
 
[[Categorie:Maart]]
 
[[Categorie:Maart]]

Versie van 7 apr 2016 om 14:26

Het Madeliefje (Bellis perennis) is een kleine vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae) die tot 15 cm hoog wordt. De naam Bellis perennis betekent eeuwige schoonheid of 'alle jaren mooi'. Bellis is afgeleid uit het Latijn en betekent mooi, perennis betekent "door het jaar heen". Je zou kunnen zeggen: "mooie overblijvende". De Nederlandse naam Madeliefje is mogelijk afkomstig van maagde-lieve, omdat het bloempje vroeger in verband werd gebracht met de heilige maagd Maria. Een andere volksnaam, Meizoentje, is ontstaan uit Oudnederlands 'mede', meid of maagd, en 'suete', zoet of lief: ook wel omdat Madeliefjes in groten getale aanwezig zijn in de maand mei.

De bladeren staan allemaal in een wortelrozet en zijn spatelvormig. De rand van het blad is gekarteld. Zolang het niet vriest, is het madeliefje het hele jaar in bloei aan te treffen. Aan het einde van de bloemstengel staat één bloemhoofdje. Dit wordt tot 2,5 cm groot en bestaat uit een hart van gele buisbloemen, met een krans van witte straalbloemen.

Toepassingen

Blad

Het blad kun je rauw eten in salade, smoothie of pesto. Verwarmen of koken kan ook, bijvoorbeeld in een roerbak of stamppot, maar dan verlies je een deel van de voedingswaarde. Blad kun je het hele jaar door verzamelen maar is het smakelijkst van maart tot mei

Bloem

Met de bloemen kun je een salade versieren, of een taartje mooi maken. Of je versiert de soep! Door de warmte van de soep openen de bloempjes zich heel mooi. Een verrassend gezicht. Bloemen kun je verzamelen van april tot in december

Bloemknoppen

De bloemknoppen kun je inleggen als kappertjes. Pluk de gesloten bloemknoppen en doe die in een glazen potje. Stop er nog wat peperkorrels, mosterdzaad en een laurierblaadje bij, een schepje suiker misschien. Vul de pot tot aan de rand met kokend hete azijn. Draai het metalen schroefdeksel erop en laat je pot omgekeerd afkoelen. Op die manier zuigt het schroefdeksel zich luchtdicht vast en kan je de potjes lang bewaren. Je kan deze madeliefknopjes gebruiken zoals je dat met kappertjes doet. Ook bloemknoppen vind je van april tot in december