Madeliefje: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
Het Madeliefje (''Bellis perennis'') is een kleine vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae) die tot 15 cm hoog wordt. De naam ''Bellis perennis'' betekent eeuwige schoonheid of 'alle jaren mooi'. ''Bellis'' is afgeleid uit het Latijn en betekent mooi, ''perennis'' betekent "overjarig" (vaste plant). De Nederlandse naam Madeliefje is mogelijk afkomstig van maagde-lief, omdat het bloempje vroeger in verband werd gebracht met de heilige maagd Maria.
+
Het Madeliefje (''Bellis perennis'') is een kleine vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae) die tot 15 cm hoog wordt. De naam ''Bellis perennis'' betekent eeuwige schoonheid of 'alle jaren mooi'. ''Bellis'' is afgeleid uit het Latijn en betekent mooi, ''perennis'' betekent "door het jaar heen". Je zou kunnen zeggen: "mooie overblijvende". De Nederlandse naam Madeliefje is mogelijk afkomstig van maagde-lieve, omdat het bloempje vroeger in verband werd gebracht met de heilige maagd Maria. Een andere volksnaam, Meizoentje, is ontstaan uit Oudnederlands 'mede', meid of maagd, en 'suete', zoet of lief: ook wel omdat Madeliefjes in groten getale aanwezig zijn in de maand mei.
  
  

Versie van 7 apr 2016 om 13:52

Het Madeliefje (Bellis perennis) is een kleine vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae) die tot 15 cm hoog wordt. De naam Bellis perennis betekent eeuwige schoonheid of 'alle jaren mooi'. Bellis is afgeleid uit het Latijn en betekent mooi, perennis betekent "door het jaar heen". Je zou kunnen zeggen: "mooie overblijvende". De Nederlandse naam Madeliefje is mogelijk afkomstig van maagde-lieve, omdat het bloempje vroeger in verband werd gebracht met de heilige maagd Maria. Een andere volksnaam, Meizoentje, is ontstaan uit Oudnederlands 'mede', meid of maagd, en 'suete', zoet of lief: ook wel omdat Madeliefjes in groten getale aanwezig zijn in de maand mei.


  • Blad & knoppen > Sa, Sn, Br

Verzamelen: maart-mei


  • Bloem > Sa, Si

Verzamlen: maart-december Van de gedroogde bloemen kan thee getrokken worden, die helpt tegen diarree.