Look-zonder-look: verschil tussen versies
Regel 11: | Regel 11: | ||
Het (zwarte) zaad van look-zonder-look laat zich vanaf het eind van de zomer gemakkelijk oogsten, en kan gebruikt worden om een 'wilde mosterd' van te maken, of als smaakmaker door brood. | Het (zwarte) zaad van look-zonder-look laat zich vanaf het eind van de zomer gemakkelijk oogsten, en kan gebruikt worden om een 'wilde mosterd' van te maken, of als smaakmaker door brood. | ||
'''Verzamelen: augustus-november''' | '''Verzamelen: augustus-november''' | ||
+ | |||
+ | ===Wortel=== | ||
+ | De jonge wortel smaakt naar rapen. In soep laten meetrekken voor zijn aroma of gekookt samen met peen, aardappelen ed in een vegetarische ragout verwerken (Maurice Godefridi) | ||
[[Bestand:Look-zonder-look 2.jpg|thumb|400px|Jonge look-zonder-look (10 april)]] | [[Bestand:Look-zonder-look 2.jpg|thumb|400px|Jonge look-zonder-look (10 april)]] |
Versie van 17 feb 2016 om 19:56
Look-zonder-look groeit met name in de schaduw en op voedselrijke, vochtige grond in loofbossen, langs bospaden en beken.
Inhoud
Toepassingen
Blad
De jonge bladeren worden gebruikt als kruid of smaakversterker bij gekookt eten, zoals omeletten en quiches. Ook kun je de bladeren fijngehakt door salades, pesto of kruidenboter doen. De bloemen en zaadknoppen kunnen ook rauw worden gegeten. De oudere (grote) bladeren zijn vaak iets bitterder van smaak. Verzamelen: april-juli
Zaad
Het (zwarte) zaad van look-zonder-look laat zich vanaf het eind van de zomer gemakkelijk oogsten, en kan gebruikt worden om een 'wilde mosterd' van te maken, of als smaakmaker door brood. Verzamelen: augustus-november
Wortel
De jonge wortel smaakt naar rapen. In soep laten meetrekken voor zijn aroma of gekookt samen met peen, aardappelen ed in een vegetarische ragout verwerken (Maurice Godefridi)