Judasoor: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k (afbeelding)
Regel 1: Regel 1:
De Judasoor (''Auricularia auricular-judaea'') is een zwam uit de familie Auriculariaceae.  
+
[[Bestand:judasoor1.jpg|thumb|300px|right|]]De Judasoor (''Auricularia auricular-judaea'') is een zwam uit de familie Auriculariaceae.  
  
 
== Kenmerken en voorkomen ==
 
== Kenmerken en voorkomen ==

Versie van 1 feb 2011 om 10:19

Judasoor1.jpg
De Judasoor (Auricularia auricular-judaea) is een zwam uit de familie Auriculariaceae.

Kenmerken en voorkomen

Je kan de judasoor vinden op levende en dode vlieren, acacia’s, beuken of populieren. De jonge exemplaren kunnen eruitzien als een roze bijna doorzichtig oor. De oudere zwammen worden harder en donkerder. De bovenkant is dan fluweelachtig behaard en bijna bruinzwart. Ook gedroogd kan je de paddestoel aan de boom vinden (kan dan natuurlijk ook geplukt worden).

De judasoor heeft een lang groeiseizoen en kan bijna het gehele jaar door gevonden worden vooral bij lagere temperaturen in grote delen van Europa en Amerika. Op een zachte winterdag zou je een mooie oogst kunnen vinden!

De wolkenoortjes die in de Toko te koop zijn en in Azië in grote hoeveelheden gekweekt worden zijn de Auricularia polytricha. Deze soort is zeer naaste familie van de judasoor, maar is wat groter van vorm en groeit bij subtropische temperaturen.

Al in 600 jaar voor Christus werd de Judasoor al op stammetjes gekweekt in China. Het is dan ook de eerste paddenstoel die gecultiveerd werd. De methode is hetzelfde als de kweek van shiitake op houtstammen.

Naamgeving

De naam judasoor komt van de legende dat deze paddenstoel te zien was op de vlier waaraan Judas zich opgehangen had. De paddenstoel leek op de vorm van een oor en er werd gedacht dat de paddenstoel de oor van Judas was. Judas was de apostel die Jezus had verraden voor 30 zilverstukken.

Andere namen: boomoortjes, zwarte boomoren, muizenoortjes, muk-yi, mu'er 木耳, tree ear, wood ear fungus, cloud ear fungus, black fungus, Jew’s ear, kikurage (japans voor tree jelly fish).

Gebruik

De judasoor is populair in de Hot and Sour Soup. De gelei-achtige rubberige textuur is zeer geliefd bij Chinezen. Westerlingen houden niet zo van de chewy bite en de paddenstoel heeft niet veel smaak van zichzelf. Maar het neemt de smaak voortreffelijk op van het vocht waarin het geweekt en gekookt is!

Medicinale waarde: gebruikt tegen keelontsteking en oogontstekingen, verlagen cholesterol-en triglyceride gehalte, verhindert bloestolling, versterken immuunsysteem.

Niet goed voor zwangere en vrouwen die zwanger willen worden. Bij consumptie van grotere hoeveelheden (meer dan 250 gram) kan er solar dermatitus, overgevoeligheid van de huid voor zonlicht, ontstaan.

Verzamelen: hele jaar door

Recepten