Hop: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
Hop (Humulus lupulus) is een kruidachtige linksom windende klimplant en één van de snelst groeiende planten in het plantenrijk. Hij haalt gemiddeld een groeisnelheid van 10 cm per dag. Zijn maximale hoogte is een meter of acht. Een hopplant kan zo'n 12 tot 20 jaar oud worden. De grote overstaande bladeren hebben drie tot vijf lobben en gezaagde randen. De manlijke en vrouwelijke bloemen groeien op verschillende planten. De vrouwelijke bloemen, die in augustus/september groeien, zijn bleek geel-groene kegeltjes met papierachtige schutblaadjes. Hop groeit in heggen en struikgewas.
+
[[Bestand:hopbellen.JPG|thumb|300px]]Hop (Humulus lupulus) is een kruidachtige linksom windende klimplant en één van de snelst groeiende planten in het plantenrijk. Hij haalt gemiddeld een groeisnelheid van 10 cm per dag. Zijn maximale hoogte is een meter of acht. Een hopplant kan zo'n 12 tot 20 jaar oud worden. De grote overstaande bladeren hebben drie tot vijf lobben en gezaagde randen. De mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien op verschillende planten. De vrouwelijke bloemen, die in augustus/september groeien, zijn bleek geel-groene kegeltjes met papierachtige schutblaadjes. Hop groeit in heggen en struikgewas.
 +
 
 
==Toepassingen==
 
==Toepassingen==
De jonge bladeren kunnen tot eind mei worden gebruikt en aan salades worden toegevoegd. Ook kunnen ze als groente en kruid worden gekookt. Van de bladeren en kegeltjes kan thee worden gemaakt. Jonge spruiten kunnen worden gegeten als asperges.
+
===Bladeren & jonge scheuten===
 
+
De jonge bladeren en scheuten kunnen tot eind mei worden gebruikt en aan salades worden toegevoegd. Hopscheuten hebben een licht nootachtige smaak en kunnen gegeten worden als taugé of asperges. Van de bladeren en kegeltjes kan thee worden gemaakt.
==Geneeskrachtige toepassingen==
 
Hop heeft een vochtafdrijvende, versterkende en kalmerende werking. Een thee gemaakt van katjes en/of bladeren wordt gebruikt bij verlies van eetlust, milde depressies en angsten. Hop werkt als middel bij slapeloosheid door hopbladeren onder je hoofd te leggen, door ze in een kussen te doen of door er een aftreksel van te gebruiken. Hop werkt ook tegen pijn. Hopkatjes in een zakje doen, verwarmen en op de zere plek leggen. De hop werkt verdovend en de pijn wordt minder. Een aftreksel van de hop werkt ook tegen wormen.
 
 
 
 
 
*Jonge scheuten > Sa, Gr, Sn
 
*Toppen & Blad > Gr, Sn
 
 
'''Verzamelen: maart-april'''
 
'''Verzamelen: maart-april'''
 +
===Bloemen===
 +
De hopbellen (vrouwelijke bloemen) kunnen gedroogd en tot poeder vermalen worden gebruikt in bijvoorbeeld brood. Gebruik hierbij wel kleine hoeveelheden, want wilde hop kan behoorlijk bitter zijn, een heel klein beetje is vaak al genoeg voor een heerlijke smaaktoevoeging. De hopbellen moeten aan de plant al enigzins gedroogd zijn, en terugveren wanneer je erin knijpt. De hopbellen zijn ook een belangrijk ingrediënt voor bier, hoewel de wilde variant over het algemeen vele malen bitterder is dan de gecultiveerde variant, en het dus lastig in te schatten is in welke hoeveelheid je het dient te gebruiken.
 +
'''Verzamelen: augustus-september'''
  
  
 
[[Categorie:Maart]]
 
[[Categorie:Maart]]
 
[[Categorie:April]]
 
[[Categorie:April]]
 +
[[Categorie:Augustus]]
 +
[[Categorie:September]]

Versie van 7 apr 2011 om 21:02

Hopbellen.JPG
Hop (Humulus lupulus) is een kruidachtige linksom windende klimplant en één van de snelst groeiende planten in het plantenrijk. Hij haalt gemiddeld een groeisnelheid van 10 cm per dag. Zijn maximale hoogte is een meter of acht. Een hopplant kan zo'n 12 tot 20 jaar oud worden. De grote overstaande bladeren hebben drie tot vijf lobben en gezaagde randen. De mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien op verschillende planten. De vrouwelijke bloemen, die in augustus/september groeien, zijn bleek geel-groene kegeltjes met papierachtige schutblaadjes. Hop groeit in heggen en struikgewas.

Toepassingen

Bladeren & jonge scheuten

De jonge bladeren en scheuten kunnen tot eind mei worden gebruikt en aan salades worden toegevoegd. Hopscheuten hebben een licht nootachtige smaak en kunnen gegeten worden als taugé of asperges. Van de bladeren en kegeltjes kan thee worden gemaakt. Verzamelen: maart-april

Bloemen

De hopbellen (vrouwelijke bloemen) kunnen gedroogd en tot poeder vermalen worden gebruikt in bijvoorbeeld brood. Gebruik hierbij wel kleine hoeveelheden, want wilde hop kan behoorlijk bitter zijn, een heel klein beetje is vaak al genoeg voor een heerlijke smaaktoevoeging. De hopbellen moeten aan de plant al enigzins gedroogd zijn, en terugveren wanneer je erin knijpt. De hopbellen zijn ook een belangrijk ingrediënt voor bier, hoewel de wilde variant over het algemeen vele malen bitterder is dan de gecultiveerde variant, en het dus lastig in te schatten is in welke hoeveelheid je het dient te gebruiken. Verzamelen: augustus-september