Hemlock: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Tekst vervangen door "*Van de binnenbast kun je meel maken. '''Verzamelen: hele jaar door'''")
Regel 1: Regel 1:
==Hemlock==
 
De hemlockspar is een rijzige boom uit de Dennenfamilie (Pinaceae) en van oorsprong een Noord-Amerikaanse soort. De naalden zijn zacht, lichtgroen en tamelijk kort. Ze staan min of meer in twee rijen, de bovenste korter dan de onderste en wijzen naar voren. De boom is het gemakkelijkst te herkennen aan de ongelijkmatige lengte van de naalden. Vandaar ook de naam van de westerse hemlock: Tsuga heterophylla ofwel de ongelijkbladige Tsuga. Van veraf is de soort te onderscheiden door de enigszins hangende top, net als het einde van grote zijtakken. De boom vertakt zich nauwelijks.
 
 
==Kenmerken en voorkomen==
 
De naalden hebben onderaan twee witte strepen. Ze hebben een sterk aromatische geur die doet denken aan zevenblad. De kegels zijn relatief klein – maximaal 3 cm - met afgeronde lichtbruine schubben. De boom bloeit in april en mei.
 
 
In Nederland zijn voornamelijk twee soorten te onderscheiden.
 
De westelijke of westerse hemlock wordt als bosboom en in parken aangeplant. Deze maakt zeer sterk hout. Op den duur gaat de schors rafelen. De kleur van de mannelijke bloemen is karmozijnrood terwijl de vrouwelijke purperachtig zijn.
 
De oostelijke of oosterse hemloch (T.canadensis) is meer een boom in tuinen en parken. Deze soort bloeit een maand later en heeft geelgroene bloemen. De naalden zitten met de witte strepen naar boven gedraaid aan de takken! Zo zijn beide soorten gemakkelijk te herkennen.
 
 
 
==Gebruikstoepassingen==
 
zie….
 
 
==Leuke weetjes==
 
De Westese hemlockspar wordt ook wel de scheerlingsden genoemd. Dat is op zich een vreemde woordverwisseling omdat de gevlekte scheerling (Conium maculatum) in het Engels hemlock heet. Het zijn twee plantensoorten die helemaal niets met elkaar gemeen hebben.
 
 
 
 
 
*Van de binnenbast kun je meel maken.
 
*Van de binnenbast kun je meel maken.
 
'''Verzamelen: hele jaar door'''
 
'''Verzamelen: hele jaar door'''
 
[[Categorie:Hele jaar]]
 

Versie van 11 feb 2019 om 23:38

  • Van de binnenbast kun je meel maken.

Verzamelen: hele jaar door