Groene anijstrechterzwam

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Anijstrechterzwam

Er zijn verschillende soorten anijstrechterzwammen: de groene, de slanke en de witte anijstrechterzwam. De meeste hebben aanvankelijk een platte tot bolle hoed die op den duur trechtervormig wordt. De randen zijn vaak grof gegolfd. De plaatjes staan dicht opeen en lopen langs de steel af.

Kenmerken en voorkomen

De groene anijstrechterzwam Cliocybe odora heeft een blauwgroene hoed en ruikt heel sterk naar anijs. De kleur van de hoed verbleekt bij het ouder worden tot geelgrauw. De vezelige steel en het vlees zijn witgroen. De slanke (C. fragrans) heeft ook een anijsgeur. Deze soort is iets kleiner dan de groene. De kleur van de hoed is geelachtig bruin en wordt als het vochtis glanzend. De hoed verandert van bolvormig naar een trechter. De plaatjes zijn lichtgekleurd. De groen anijstrechterzwam is algemeen tussen de bladeren in bossen op matig voedselrijke bodems. De slanke staat op vochtiger plaatsen. De witte (C. albogragrans) komt het minst in Nederland voor. Deze soorten zijn vooral te vinden in de kuststrook en wat verder naar het oosten. In klei- en veengebieden zal je ze niet tegenkomen.

Gebruikstoepassingen

Deze soort is eetbaar. De anijssmaak vermindert door het afkoken.

Verwarring met giftige paddenstoelen

De groene anijstrechterzwam is te verwarren met de giftige kopergroenzwam. Die heeft echter niet de sterke anijsgeur. Als de kleur verbleekt naar witachtig dan is ook verwarring mogelijk met Cliocybe rivulosa, giftige weidetrechterzwam. De naam zegt het al: deze is zeer giftig.

Recepten

Wie een recept heeft, kan het hier toevoegen.Verzamelen: augustus-november