Gele kornoelje: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 10: Regel 10:
 
* 2 laurierbladeren
 
* 2 laurierbladeren
 
* 2 kruidnagels
 
* 2 kruidnagels
* 400 g zeezout
+
* 200 g zeezout
+
* 10 zwartepeperkorrels
 
* 1 rode peper, zonder zaadjes en in strips gesneden
 
* 1 rode peper, zonder zaadjes en in strips gesneden
* 4 teentjes knoflook, schoongemaakt en in plakjes gesneden
+
 
* 20 g muurpeper (Sedum acre is de botanische naam) of zwarte peper of paradijskorrels (verkrijgbaar bij Jacob Hooy)
 
 
* 1/4 l olijfolie
 
* 1/4 l olijfolie
 
   
 
   
Kruiden, zout en water opkoken en laten afkoelen. Kornoeljes in een hoge pot doen en de gezeefde kruidenpekel erop gieten. Pot afdekken met een bord (ik heb gewoon een wekpot genomen). 3 maanden laten staan. Heb je geen 3 maanden kun je de pekel nog warm op de bessen gieten.
+
Kruiden, zout en water opkoken en laten afkoelen. Kornoeljes in een hoge pot doen en de gezeefde kruidenpekel erop gieten. Zorg dat de bessen onder de pekel staan met een plasticzakje met daarin pekel of een gewicht. Sluit af met een bord. Ik gebruik daar vaak weckpotten voor die ik afsluit zonder rubberring. Dan kan de lucht er wel uit maar komt er niet in. 3 maanden laten staan. Heb je geen 3 maanden kun je de pekel nog warm op de bessen gieten.
 
   
 
   
Kornoeljes afgieten, afspoelen en goed laten afdruipen. 1 dag laten drogen. Kornoeljes met rode peper, knoflook en muurpeper verdelen over potjes met schroefdeksel, met de olijolie bedekken en in de koelkast bewaren.
+
Kornoeljes afgieten, afspoelen en goed laten afdruipen. 1 dag laten drogen. Kornoeljes met de olijolie bedekken en in de koelkast bewaren.
  
 
Recept Roel van Kollem naar een oorspronkelijk idee van Jean-Marie Dumaine.
 
Recept Roel van Kollem naar een oorspronkelijk idee van Jean-Marie Dumaine.
Noot: Ik heb ook de rode peper, knoflook en paradijskorrels in de pekel meegekookt. Dan is er minder kans op bederf als de bessen op olie worden gezet.
 
  
  

Versie van 3 nov 2015 om 16:48

foto Roel van Kollem

Recepten

Ingemaakte kornoeljes

  • 1 kg vruchten (selecteer de niet zo rijpe nog stevige kornoeljes)
  • 1 l water
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierbladeren
  • 2 kruidnagels
  • 200 g zeezout
  • 10 zwartepeperkorrels
  • 1 rode peper, zonder zaadjes en in strips gesneden
  • 1/4 l olijfolie

Kruiden, zout en water opkoken en laten afkoelen. Kornoeljes in een hoge pot doen en de gezeefde kruidenpekel erop gieten. Zorg dat de bessen onder de pekel staan met een plasticzakje met daarin pekel of een gewicht. Sluit af met een bord. Ik gebruik daar vaak weckpotten voor die ik afsluit zonder rubberring. Dan kan de lucht er wel uit maar komt er niet in. 3 maanden laten staan. Heb je geen 3 maanden kun je de pekel nog warm op de bessen gieten.

Kornoeljes afgieten, afspoelen en goed laten afdruipen. 1 dag laten drogen. Kornoeljes met de olijolie bedekken en in de koelkast bewaren.

Recept Roel van Kollem naar een oorspronkelijk idee van Jean-Marie Dumaine.


Kornoeljejam

  • 1 kg rijpe kornoeljes (rood tot donkerrood)
  • 3 dl water
  • 750 gr suiker
  • sap & schil van ½ citroen
  • 2 cm gember, zeer fijngesneden
  • 1 appel, geschild en in kleine stukjes gesneden
  • LM-pectine à 15 gr (Marmello, gelei maken zonder suiker, te koop bij natuurwinkels)

Kook de kornoeljes met het water tot ze zacht zijn en haal ze vervolgens door een zeef. Zet ze opnieuw op met de overige ingrediënten, uitgezonderd de pectine. Kook tot de appelstukjes zacht zijn maar nog wel structuur aan de jam geven. Voeg 1 zakje pectine toe volgens de aanwijzigingen op het pakje. Laat nog 1 of 2 minuutjes pruttelen. Doe kokend heet in schoongemaakte potjes. Laat omgekeerd afkoelen.

Recept Roel van Kollem.


Zoek of meld kornoeljes bij jou in de buurt op wildplukwijzer.nl!