Gele kornoelje: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 7: Regel 7:
 
* 1 kg vruchten (selecteer de niet zo rijpe nog stevige kornoeljes)
 
* 1 kg vruchten (selecteer de niet zo rijpe nog stevige kornoeljes)
 
* 1 l water
 
* 1 l water
* 1 bosje tijm
+
* 2 takjes tijm
* 1 laurierblad
+
* 2 laurierbladeren
* 1 kruidnageltje
+
* 2 kruidnagels
* 350 zeezout
+
* 400 g zeezout
 
   
 
   
 
* 1 rode peper, zonder zaadjes en in strips gesneden
 
* 1 rode peper, zonder zaadjes en in strips gesneden
Regel 17: Regel 17:
 
* 1/4 l olijfolie
 
* 1/4 l olijfolie
 
   
 
   
Kruiden, zout en water opkoken en laten afkoelen. Kornoeljes in een hoge pot doen en de kruidenpekel erop gieten. Pot afdekken met een bord (ik heb gewoon een wekpot genomen). 3 maanden laten staan. Heb je geen 3 maanden probeer dan de pekel, afhankelijk van de tijd die je hebt, er heet of warm op te gieten.
+
Kruiden, zout en water opkoken en laten afkoelen. Kornoeljes in een hoge pot doen en de gezeefde kruidenpekel erop gieten. Pot afdekken met een bord (ik heb gewoon een wekpot genomen). 3 maanden laten staan. Heb je geen 3 maanden probeer dan de pekel, afhankelijk van de tijd die je hebt, er heet of warm op te gieten.
 
   
 
   
 
Kornoeljes afgieten en goed laten afdruipen. 1 dag laten drogen. Kornoeljes met rode peper, knoflook en muurpeper verdelen over potjes met schroefdeksel, met de olijolie bedekken en in de koelkast bewaren.
 
Kornoeljes afgieten en goed laten afdruipen. 1 dag laten drogen. Kornoeljes met rode peper, knoflook en muurpeper verdelen over potjes met schroefdeksel, met de olijolie bedekken en in de koelkast bewaren.

Versie van 24 sep 2013 om 08:41

foto Roel van Kollem

Recepten

Ingemaakte kornoeljes

  • 1 kg vruchten (selecteer de niet zo rijpe nog stevige kornoeljes)
  • 1 l water
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierbladeren
  • 2 kruidnagels
  • 400 g zeezout
  • 1 rode peper, zonder zaadjes en in strips gesneden
  • 4 teentjes knoflook, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • 20 g muurpeper (Sedum acre is de botanische naam) of zwarte peper of paradijskorrels (verkrijgbaar bij Jacob Hooy)
  • 1/4 l olijfolie

Kruiden, zout en water opkoken en laten afkoelen. Kornoeljes in een hoge pot doen en de gezeefde kruidenpekel erop gieten. Pot afdekken met een bord (ik heb gewoon een wekpot genomen). 3 maanden laten staan. Heb je geen 3 maanden probeer dan de pekel, afhankelijk van de tijd die je hebt, er heet of warm op te gieten.

Kornoeljes afgieten en goed laten afdruipen. 1 dag laten drogen. Kornoeljes met rode peper, knoflook en muurpeper verdelen over potjes met schroefdeksel, met de olijolie bedekken en in de koelkast bewaren.

Recept Roel van Kollem naar een oorspronkelijk idee van Jean-Marie Dumaine


Kornoeljejam

  • 1 kg rijpe kornoeljes (rood tot donkerrood)
  • 3 dl water
  • 750 gr suiker
  • sap & schil van ½ citroen
  • 2 cm gember, zeer fijngesneden
  • 1 appel, geschild en in kleine stukjes gesneden
  • LM-pectine à 15 gr (Marmello, gelei maken zonder suiker, te koop bij natuurwinkels)

Kook de kornoeljes met het water tot ze zacht zijn en haal ze vervolgens door een zeef. Zet ze opnieuw op met de overige ingrediënten, uitgezonderd de pectine. Kook tot de appelstukjes zacht zijn maar nog wel structuur aan de jam geven. Voeg 1 zakje pectine toe volgens de aanwijzigingen op het pakje. Laat nog 1 of 2 minuutjes pruttelen. Doe kokend heet in schoongemaakte potjes. Laat omgekeerd afkoelen.

Recept Roel van Kollem.


Zoek of meld kornoeljes bij jou in de buurt op wildplukwijzer.nl!