Daslook: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 12: Regel 12:
  
 
===Bollen===
 
===Bollen===
[[Bestand:Daslookknolletjes.JPG|thumb|400px|right|Een bol kan rauw of gekookt worden gegeten. Een bol heeft een vrij sterke knoflooksmaak en kan, het hele jaar door verzameld worden (hoewel je in het voorjaar natuurlijk beter de bladeren kunt oogsten en in het najaar de bollen). De bollen kunnen 4 cm lang worden en een diameter hebben van 1 cm.
+
Een bol kan rauw of gekookt worden gegeten. Een bol heeft een vrij sterke knoflooksmaak en kan, het hele jaar door verzameld worden (hoewel je in het voorjaar natuurlijk beter de bladeren kunt oogsten en in het najaar de bollen). De bollen kunnen 4 cm lang worden en een diameter hebben van 1 cm.
 
    
 
    
 
'''Verzamelen: hele jaar door'''
 
'''Verzamelen: hele jaar door'''

Versie van 6 feb 2012 om 23:38

Daslook groeit vaak in grote dekens bij elkaar
Daslook (Allium ursinum) is een overblijvende plant en wordt 20 tot 40 cm hoog. De stengels zijn 3-kantig of halfrond. De planten vormen pollen en grote groepen. De wortels bestaan uit langwerpige bollen. De meestal uit tweeën bestaande ovale, wortelstandige bladeren zijn 2 tot 5 cm breed, donkergroen en parallelnervig. De bladsteel is 5 tot 15 cm lang. De bladeren verspreiden een sterke uiengeur.

De zuiver witte bloemen hebben zes witte bloemdekbladen en zijn in losse bolvormige schermen gegroepeerd. De plant bloeit van april tot juni, maar soms tot juli. De plant groeit vaak in groepen en trekt door de sterke uienlucht snel de aandacht. Elke bloem heeft 6 meeldraden, die ongeveer half zo lang zijn als de bloembladen. De zaden zijn zwartbruin. Daslook groeit op beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke grond en is te vinden in o.a. loofbossen en struikgewas.

Daslook staat op de lijst van Beschermde planten van Nederland. Plukken of delen van de plant gebruiken is niet toegestaan!

Toepassingen

Bladeren & bloemhoofden

De bladeren kunnen rauw of gekookt worden gegeten en zijn vaak al vanaf eind januari te vinden. De bladeren moeten voor de bloei worden verzameld en kunnen fijngehakt in salades en in soepen worden gebruikt. De bloemen kunnen rauw of gekookt worden gegeten. Ze zijn vaak sterker van smaak dan de bladeren en kunnen in kleine hoeveelheden aan een salade worden toegevoegd. De bloemhoofden kunnen nog worden gegeten als de zaaddozen zich gaan vormen. Als de zaden rijpen wordt de smaak nog sterker.

Verzamelen: maart-juni

Bollen

Een bol kan rauw of gekookt worden gegeten. Een bol heeft een vrij sterke knoflooksmaak en kan, het hele jaar door verzameld worden (hoewel je in het voorjaar natuurlijk beter de bladeren kunt oogsten en in het najaar de bollen). De bollen kunnen 4 cm lang worden en een diameter hebben van 1 cm.

Verzamelen: hele jaar door