Citroenmelisse: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
(V)
Regel 6: Regel 6:
  
 
==Gebruikstoepassingen==
 
==Gebruikstoepassingen==
Van de bladeren is een kalmerende thee te zetten.  
+
De jonge blaadjes zijn op vele manieren culinair in te zetten. Een fijn fris keukenkruid. Blaadjes geven een frisse smaak aan salades, visgerechten en toetjes.
 +
 
 +
Van de bladeren is verder een kalmerende thee te zetten.
 +
 
 +
Citroenmelisse kan ook verwerkt worden in likeur, zalven en massageolie.
  
Citroenmelisse kan verwerkt worden in likeur, zalven en massageolie. Blaadjes geven een frisse smaak aan salades, visgerechten en toetjes.
 
  
 
==Recepten==
 
==Recepten==
 
''Citroenmelisse-limonade''
 
''Citroenmelisse-limonade''
  
Voeg aan 1 liter water 4 citroenen, 150 gram suiker en een bosje citroenmelisse toe. Koken en laten afkoelen.
+
Voeg aan 1 liter water 4 citroenen, 150 gram suiker en een bosje citroenmelisse toe. Kort koken en laten afkoelen. Zeven en drinken met wat ijsblokjes.
  
  
Regel 19: Regel 22:
 
* 4 kleine courgettes in dunne plakken gesneden
 
* 4 kleine courgettes in dunne plakken gesneden
 
* 2 takken citroenmelisse, fijngesneden
 
* 2 takken citroenmelisse, fijngesneden
* 5 eetlepels bloem
+
* 5 eetlepels bloem gemengd met peper en zout
 
* 50 gram boter
 
* 50 gram boter
 
* 1 teentje knoflook
 
* 1 teentje knoflook
De courgetteplakjes met bloem bestrooien. Boter in de pan verhitten, de geperste knoflook bakken en daarna de courgettes toevoegen.  
+
De courgetteplakjes met de op smaak gebrachte bloem bestrooien. Boter in de pan verhitten, de knoflook er in uitpersen en direct omroeren om daarna meteen de courgettes toe te voegen. Op matig vuur al omscheppend licht bruin bakken.
  
 
Bron: www.smulweb.nl
 
Bron: www.smulweb.nl
Regel 29: Regel 32:
 
''Kruidenomelet''
 
''Kruidenomelet''
  
Hak een handvol tuinkruiden (citroenmelisse, schapenzuring, kervel, peterselie, dragon, pimpernel) fijn. Klop de eieren schuimig met zout en peper en bak in de pan. Hieraan het kruidenmengsel toevoegen. De omelet dubbelklappen.
+
Hak een handvol tuinkruiden (citroenmelisse, schapenzuring, kervel, peterselie, dragon, pimpernel) fijn. Klop de eieren schuimig met een scheutje melk, zout en peper. Voeg de kruiden toe en giet in de pan. Met behulp van een spatel de omelet losmaken van de rand en het nog niet gestolde deel op vier plaatsen er onder laten vloeien. Laat nog even bakken en klap dan de omelet dubbel.
  
 
Bron: Barbara Rias-Bucher Gezonder leven – Vegetarisch eten
 
Bron: Barbara Rias-Bucher Gezonder leven – Vegetarisch eten
Regel 35: Regel 38:
  
  
*Blad > Sa, Sn, Sm, Th
+
*Blad te gebruiken in salades, soep, als smaakmaker en om thee van te zetten.
 
'''Verzamelen: mei-september'''
 
'''Verzamelen: mei-september'''
  

Versie van 25 feb 2020 om 10:52

Citroenmelisse

Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een lipbloem met een sterke citroengeur. Van oorsprong groeit dit keukenkruid vooral in Zuid-Europa maar is langzamerhand naar het noorden opgerukt. In Nederland zijn het meestal verwilderde planten die in de stad uit tuinen zijn ontsnapt. Uit overgebleven wortelstokken kunnen weer nieuwe planten ontstaan.

Kenmerken en voorkomen

De witte – soms lichtroze of gelige - bloemen zitten in losse kransen in de bladoksels. Ze zijn naar een kant gericht. Ze bloeien van juli tot september. Het blad is lichtgroen en gekarteld.

Gebruikstoepassingen

De jonge blaadjes zijn op vele manieren culinair in te zetten. Een fijn fris keukenkruid. Blaadjes geven een frisse smaak aan salades, visgerechten en toetjes.

Van de bladeren is verder een kalmerende thee te zetten.

Citroenmelisse kan ook verwerkt worden in likeur, zalven en massageolie.


Recepten

Citroenmelisse-limonade

Voeg aan 1 liter water 4 citroenen, 150 gram suiker en een bosje citroenmelisse toe. Kort koken en laten afkoelen. Zeven en drinken met wat ijsblokjes.


Gebakken courgettes met citroenmelisse

  • 4 kleine courgettes in dunne plakken gesneden
  • 2 takken citroenmelisse, fijngesneden
  • 5 eetlepels bloem gemengd met peper en zout
  • 50 gram boter
  • 1 teentje knoflook

De courgetteplakjes met de op smaak gebrachte bloem bestrooien. Boter in de pan verhitten, de knoflook er in uitpersen en direct omroeren om daarna meteen de courgettes toe te voegen. Op matig vuur al omscheppend licht bruin bakken.

Bron: www.smulweb.nl


Kruidenomelet

Hak een handvol tuinkruiden (citroenmelisse, schapenzuring, kervel, peterselie, dragon, pimpernel) fijn. Klop de eieren schuimig met een scheutje melk, zout en peper. Voeg de kruiden toe en giet in de pan. Met behulp van een spatel de omelet losmaken van de rand en het nog niet gestolde deel op vier plaatsen er onder laten vloeien. Laat nog even bakken en klap dan de omelet dubbel.

Bron: Barbara Rias-Bucher Gezonder leven – Vegetarisch eten


  • Blad te gebruiken in salades, soep, als smaakmaker en om thee van te zetten.

Verzamelen: mei-september