Citroenmelisse: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
Regel 12: Regel 12:
 
==Recepten==
 
==Recepten==
 
''Citroenmelisse-limonade''
 
''Citroenmelisse-limonade''
 +
 
Voeg aan 1 liter water 4 citroenen, 150 gram suiker en een bosje citroenmelisse toe. Koken en laten afkoelen.
 
Voeg aan 1 liter water 4 citroenen, 150 gram suiker en een bosje citroenmelisse toe. Koken en laten afkoelen.
 +
  
 
''Gebakken courgettes met citroenmelisse''
 
''Gebakken courgettes met citroenmelisse''
Regel 23: Regel 25:
  
 
Bron: www.smulweb.nl
 
Bron: www.smulweb.nl
 +
  
 
''Kruidenomelet''
 
''Kruidenomelet''

Versie van 24 feb 2020 om 14:50

Citroenmelisse

Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een lipbloem met een sterke citroengeur. Van oorsprong groeit dit keukenkruid vooral in Zuid-Europa maar is langzamerhand naar het noorden opgerukt. In Nederland zijn het meestal verwilderde planten die in de stad uit tuinen zijn ontsnapt. Uit overgebleven wortelstokken kunnen weer nieuwe planten ontstaan.

Kenmerken en voorkomen

De witte – soms lichtroze of gelige - bloemen zitten in losse kransen in de bladoksels. Ze zijn naar een kant gericht. Ze bloeien van juli tot september. Het blad is lichtgroen en gekarteld.

Gebruikstoepassingen

Van de bladeren is een kalmerende thee te zetten.

Citroenmelisse kan verwerkt worden in likeur, zalven en massageolie. Blaadjes geven een frisse smaak aan salades, visgerechten en toetjes.

Recepten

Citroenmelisse-limonade

Voeg aan 1 liter water 4 citroenen, 150 gram suiker en een bosje citroenmelisse toe. Koken en laten afkoelen.


Gebakken courgettes met citroenmelisse

  • 4 kleine courgettes in dunne plakken gesneden
  • 2 takken citroenmelisse, fijngesneden
  • 5 eetlepels bloem
  • 50 gram boter
  • 1 teentje knoflook

De courgetteplakjes met bloem bestrooien. Boter in de pan verhitten, de geperste knoflook bakken en daarna de courgettes toevoegen.

Bron: www.smulweb.nl


Kruidenomelet Hak een handvol tuinkruiden (citroenmelisse, schapenzuring, kervel, peterselie, dragon, pimpernel) fijn. Klop de eieren schuimig met zout en peper en bak in de pan. Hieraan het kruidenmengsel toevoegen. De omelet dubbelklappen.

Bron: Barbara Rias-Burker Gezonder leven – Vegetarisch eten


  • Blad > Sa, Sn, Sm, Th

Verzamelen: mei-september