Bieslook: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
Regel 15: Regel 15:
  
 
==Leuke weetjes==
 
==Leuke weetjes==
De holle pijpvormige stelen hebben de bijnaam pijpgras gegeven.  
+
Aan de holle pijpvormige stelen dankt het de bijnaam pijpgras.  
  
 
==Recept==
 
==Recept==
'''Kruidenboter met tuinkruiden'''
+
 
 +
'''Kruidenboter met tuinkruiden en veel bieslook'''
  
 
Meng zachte boter met een handvol groene kruiden uit de tuin. Lekker veel gesnipperde bieslook zorgt voor de uiensmaak. Afmaken met een beetje zout en citroen.
 
Meng zachte boter met een handvol groene kruiden uit de tuin. Lekker veel gesnipperde bieslook zorgt voor de uiensmaak. Afmaken met een beetje zout en citroen.
Regel 26: Regel 27:
  
  
*Bol > Sa, Gr, Sn
+
* Bol kan gebruikt worden in salades, als groente en als garnering in soep.
 +
 
 
'''Verzamelen: Hele jaar door'''
 
'''Verzamelen: Hele jaar door'''
  
*Blad > Sn, Sa, Br (kruidenboter)
+
* Blad te gebruiken in soepen en salades en als kruidenboter op brood.
 +
 
 
'''Verzamelen: april-mei'''
 
'''Verzamelen: april-mei'''
  

Versie van 30 jan 2021 om 13:06

Verwilderde bieslook in Amsterdam

Bieslook

De uiensoort bieslook (Allium schoenoprasum) is een lid van de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Het is een meerjarig bolgewas met bloemen in violette hoofdjes die bovenaan de holle stengels staan. De bladeren komen onder de grond uit de bol en zijn ook hol en dus samen te knijpen. De stengel is overal even dik, een onderscheid met de ui die een stengel heeft die hier en daar is opgeblazen. De meeldraden steken niet boven de kroonbladen uit. De plant vormt pollen en bloeit van mei tot juli.

Voorkomen

Bieslook is een Europese plant van de gematigde zones. De natuurlijke standplaats zijn rivieren op plaatsen waar ’s winters overstromingen zijn en die in de zomer droogvallen en opgewarmd worden. Het staat dan ook op kribben die de rivier insteken en andere stenige plaatsen aan de oevers. Sinds 1990 is bieslook steeds meer in de stad te vinden: op allerlei plaatsen als wegbermen, oude bewoonde plaatsen en pleinen. Meestal is het daar in de winter nat en heerst er ’s zomers de warmte die deze plant nodig heeft. Het zijn vaak ontsnapte exemplaren die oorspronkelijk in moestuinen en potten in achtertuinen naast de keukendeur hebben gestaan.

Gebruik

Bieslook heeft een fijnere smaak dan andere uiensoorten en bevat niet het tranentrekkende bestanddeel van uien. Het wordt dan ook graag in de keuken gebruikt. Het is lekker als het vlak voor het serveren gesnipperd aan aardappel- of eiergerechten wordt toegevoegd.

Het is gemakkelijk in de tuin als keukenkruid te kweken en vers te gebruiken. In het Duits heet het dan ook Schnittlauch = snijlook.

Medicinale toepassingen zijn er ook te vinden: vocht afdrijvend, het zou helpen tegen dronkenschap en is goed voor de bloedsomloop en de spijsvertering. Het wordt gezien als een natuurlijke ontstekingsremmer.

Leuke weetjes

Aan de holle pijpvormige stelen dankt het de bijnaam pijpgras.

Recept

Kruidenboter met tuinkruiden en veel bieslook

Meng zachte boter met een handvol groene kruiden uit de tuin. Lekker veel gesnipperde bieslook zorgt voor de uiensmaak. Afmaken met een beetje zout en citroen.Zoek of meld bieslook bij jou in de buurt op wildplukwijzer.nl!


  • Bol kan gebruikt worden in salades, als groente en als garnering in soep.

Verzamelen: Hele jaar door

  • Blad te gebruiken in soepen en salades en als kruidenboter op brood.

Verzamelen: april-mei