Biefstukzwam: verschil tussen versies
Regel 1: | Regel 1: | ||
− | [[Bestand:Biefstukzwam.JPG|thumb|300px]] | + | [[Bestand:Biefstukzwam.JPG|thumb|300px]] |
+ | ===Kenmerken=== | ||
* zwam uit de familie fistulinaceae | * zwam uit de familie fistulinaceae | ||
Regel 15: | Regel 16: | ||
− | + | ===Waar te vinden=== | |
Groeit vooral op eiken en kastanje bomen. | Groeit vooral op eiken en kastanje bomen. | ||
− | + | ===Gebruik=== | |
Je kunt deze paddestoel bakken , roken , in dunne plakken drogen of inmaken. | Je kunt deze paddestoel bakken , roken , in dunne plakken drogen of inmaken. |
Versie van 4 feb 2016 om 15:14
Kenmerken
- zwam uit de familie fistulinaceae
- zwam met buisje onder de hoed
- steekt in zijn groei als een soort tong uit loofbomen.
- soms dakpansgewijze opbouw.
- de steel is vaak niet zichtbaar , en vrij dik en klein.
- de kleur aan de bovenkant varieert van roodbruin tot rood.
- de buisjes verkleuren bij kneuzing.
- de buisjes zijn wit / crème achtig.
- het vlees heeft de structuur van een biefstuk met vlezige draden, en bij het insnijden 'bloed' de paddenstoel als een stuk vlees.
- de geur is licht en fris zurig.
- kan enkele kilo's zwaar worden.
- de zwam kan tot 50 cm breed worden en tot 10 cm hoog.
Waar te vinden
Groeit vooral op eiken en kastanje bomen.
Gebruik
Je kunt deze paddestoel bakken , roken , in dunne plakken drogen of inmaken.
! Het is overigens een goed idee om de zwam eerst 12 uur in melk te weken om de zurige smaak eruit te halen !
Verzamelen: augustus-november