Biefstukzwam: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 22: Regel 22:
  
 
Je kunt deze paddestoel bakken , roken , in dunne plakken drogen of inmaken.
 
Je kunt deze paddestoel bakken , roken , in dunne plakken drogen of inmaken.
! het is overigens een goed idee om de zwam eerst 12 uur in melk te weken om de zurige smaak eruit te halen !
+
 
 +
! Het is overigens een goed idee om de zwam eerst 12 uur in melk te weken om de zurige smaak eruit te halen !
  
  

Versie van 4 feb 2016 om 15:05

Biefstukzwam.JPG
Kenmerken
  • zwam uit de familie fistulinaceae
  • zwam met buisje onder de hoed
  • steekt in zijn groei als een soort tong uit loofbomen.
  • soms dakpansgewijze opbouw.
  • de steel is vaak niet zichtbaar , en vrij dik en klein.
  • de kleur aan de bovenkant varieert van roodbruin tot rood.
  • de buisjes verkleuren bij kneuzing.
  • de buisjes zijn wit / crème achtig.
  • het vlees heeft de structuur van een biefstuk met vlezige draden, en bij het insnijden 'bloed' de paddenstoel als een stuk vlees.
  • de geur is licht en fris zurig.
  • kan enkele kilo's zwaar worden.
  • de zwam kan tot 50 cm breed worden en tot 10 cm hoog.


Waar te vinden

Groeit vooral op eiken en kastanje bomen.

Gebruik

Je kunt deze paddestoel bakken , roken , in dunne plakken drogen of inmaken.

! Het is overigens een goed idee om de zwam eerst 12 uur in melk te weken om de zurige smaak eruit te halen !


Verzamelen: augustus-november